Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Slovenskí zdravotníci majú problém s vyplácaním pandemickej PN

Peter Visolajský
Peter Visolajský (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Slovenskí zdravotníci, na rozdiel od svojich kolegov v iných európskych krajinách, majú čoraz väčší problém s tým, aby im po infikovaní v práci bola uznaná pandemická práceneschopnosť. Vo štvrtok o tom informoval na tlačovej konferencii pred Ministerstvom zdravotníctva SR predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský spolu s prezidentom Slovenskej lekárskej komory Marianom Kollárom.

"Sociálna poisťovňa sa aktívne dožaduje nemocníc a od riaditeľov nemocníc žiada potvrdenia, že daný zdravotník sa infikoval v práci, aby mohla túto COVID PN vyplatiť. Sme svedkami toho, že riaditelia nemocníc čoraz viac odmietajú dávať toto potvrdenie," povedal šéf LOZ.

Žiadajú preto, aby sa urýchlene odstránili všetky legislatívne prekážky na plné hradenie pandemickej PN. Vyzývajú vládu SR a Národnú radu SR, aby vypustili vystavovanie potvrdenia a povinnosť preukazovania sa toho, že sa zdravotník nakazil pri výkone svojho povolania. Visolajský zdôraznil, že trpezlivosť slovenských zdravotníkov je "veľmi veľká, ale nie bezhraničná".

Kollár poukázal na to, že bol schválený tzv. úrazový príplatok, ktorý sa po započítaní k pracovnej neschopnosti vo výške 55 percent vymeriavacieho základu môže posunúť k 100 percentám, čo sa však podľa jeho slov v praxi nenaplnilo. "Z nášho pohľadu cítime, že úrazový príplatok nie je tým riešením, ktoré sme očakávali od legislatívy," doplnil. Sociálna poisťovňa by mala zdravotníkom podľa jeho názoru vyplatiť plných 100 percent, tak ako je to napríklad pri policajtoch či sudcoch.

SLK aj LOZ pripomínajú, že problém trvá už rok. Tvrdia, že premiér Igor Matovič na rokovaniach problém so stopercentným preplácaním PN nemal.

Viac o téme: ZdravotníciMarian KollárPNPeter Visolajský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu