Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nefunkčnú readmisnú dohodu s Maďarskom má riešiť Vyšehradská skupina

V4
V4 (Zdroj: TASR/Jakub Szymczuk/KPRP via AP)

BRATISLAVA - Hlavnými hrozbami na hranici s Ukrajinou zostáva nelegálna migrácia a pašovanie tovaru. Na hranici s Maďarskom si zvýšenú pozornosť vlani vyžadovala oblasť readmisií, krajina totiž odmieta žiadosti SR o prijatie osôb na základe vzájomnej dohody. Dôsledky majú dosah aj na Poľsko a Českú republiku, problém sa má riešiť na úrovni Vyšehradskej skupiny.

Pri dočasnom obnovení kontrol na hraniciach pre pandémiu ochorenia COVID-19 nedošlo k mimoriadnym udalostiam. Vyplýva to zo Správy o činnosti hlavného hraničného splnomocnenca SR za rok 2020, ktorú v stredu zobrala vláda na vedomie.

Situácia na hranici s Ukrajinou zostáva podľa materiálu naďalej dynamická, kontrolovaná a riadená. "Hlavnými hrozbami naďalej zostáva organizovaná nelegálna migrácia a pašovanie tovaru, najmä tabakových výrobkov, a to tak na 'zelenom' úseku štátnej hranice, ako aj na hraničných priechodoch," konštatuje správa. Hľadá sa tiež vhodný spôsob, ktorým by sa zabránilo využívaniu malých leteckých zariadení na nelegálnu cezhraničnú trestnú činnosť.

Maďarsko odmietalo vlani všetky žiadosti na základe vzájomnej dohody o readmisiách osôb. V roku 2020 sa týkali prevzatia 22 nelegálnych migrantov na územie Maďarska. "Oznámenie o oficiálnom pozastavení vykonávania predmetnej dohody nebolo SR zaslané," konštatuje správa. Hlavný hraničný splnomocnenec preto odoslal maďarskému kolegovi list, zostal bez odpovede.

Ako približuje správa, dôsledky nefunkčnosti readmisnej dohody s Maďarskom majú dosah aj na Poľsko a Českú republiku. "Vzhľadom na zastavenie reťazenia readmisií Maďarskom sú aj príslušné orgány SR nútené prijímať opatrenia, ktoré vedú k neuplatňovaniu reťazových readmisií," vysvetľuje materiál. O situácii komunikovali aj šéfovia slovenskej a maďarskej polície. V liste od Maďarska však otázka readmisie zostala nezodpovedaná. Situácia sa má riešiť na vyššej úrovni v rámci krajín Vyšehradskej skupiny.

Viac o téme: MaďarskoPoľskoV4Česká republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu