Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Polícia našla zanedbaného 10-ročného chlapca: Na možné týranie upozornil pozorný občan

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TRNAVA – Zanedbaného chlapca vo veku desiatich rokov našli policajti v uplynulom týždni v okrese Trnava v chatrnom oblečení prikrytého na dvore domu perinou. K prípadu javiacemu známky možného týrania maloletej osoby privolali záchranárov. Vyrozumeli aj pracovníčky sociálnej kurately, dieťa bolo po rozhodnutí súdu umiestnené zatiaľ do detského domova. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová.

"Na údajnú zanedbanú výchovu a starostlivosť upozornil občan, ktorý sa na podmienky, v ktorých bol chlapec vychovávaný, nemohol dlhšie prizerať," uviedla Linkešová. Podľa informácií, ktoré má polícia k dispozícii, bola matka dieťaťa pozitívna na ochorenie COVID-19. Chlapca záchranári previezli do nemocnice, kde bol niekoľko dní hospitalizovaný. "Na základe oznámenia začala vyšetrovateľka vo veci trestné stíhanie za zločin týrania blízkej a zverenej osoby," informovala hovorkyňa.

Za týranie, zneužívanie a zanedbávanie dieťaťa sa považuje akékoľvek náhodné, vedomé, prípadne nevedomé konanie rodiča, vychovávateľa alebo inej osoby voči dieťaťu, ktoré poškodzuje telesný a duševný vývoj dieťaťa. Za trestuhodné zaobchádzanie s potomkami sa považujú verbálne útoky, sadistické a dehonestujúce správanie, citový chlad či odvrhnutie, prehnané nároky a požiadavky na maloleté dieťa, protirečivé a nezmyselné príkazy.

"Ak niekto vie, že v jeho okolí dochádza k závažným prípadom týrania dieťaťa, treba ihneď nahlásiť prípad pracovníkom sociálnej kurately a v prípade priameho ohrozenia na živote a zdraví bezodkladne kontaktovať políciu na čísle 158. Zároveň dieťaťu možno odporučiť, aby kontaktovalo napríklad bezplatnú Linku detskej istoty," dodala Linkešová.

Najmä v čase pandemických opatrení sú tieto prípady skôr skryté, v čase dištančnej školskej dochádzky ťažšie odhaliteľné, preto je pomoc o to dôležitejšia. "Aj anonymné oznámenie môže pomôcť, aby pracovníci sociálnej kurately včas zasiahli a situáciu v rodine preverili," uzavrela.

Viac o téme: TýraniePolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu