Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Európska komisia má predstaviť technické riešenie pre zelené pasy, uviedol Klus

Martin Klus
Martin Klus (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) má v stredu predstaviť technické riešenie pre fungovanie zelených pasov. Uviedol to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus v stredu pred rokovaním vlády.

Klus zdôrazňuje, že zelené pasy by mali byť dočasné, len kým ich Európska únia nevyhnutne potrebuje, aby mohla naplno otvoriť schengenský priestor. "Takisto je pre nás dôležité, aby to nebolo len o vakcínach, ale aj o spoločnom uznávaní testovania, čo výrazne zjednoduší život desiatkam tisíc občanom Slovenska, ktorí pravidelne prechádzajú cez hranice," poznamenal Klus.

Európska únia by tiež mohla dosiahnuť kompromis v tom, že by jednotlivé členské štáty mohli využívať aj vakcíny, ktoré nie sú v súčasnosti registrované v Európskej liekovej agentúre, povedal Klus.   Doplnil, že "iná vec" je, ako to budú vnímať jednotlivé členské štáty.

Zelený pas bude dostupný v digitálnej i papierovej forme. Jeho platnosť by mala byť obmedzená len na obdobie trvania pandémie ochorenia COVID-19. Testovanie a karanténne opatrenia budú pokračovať aj potom. Samotné očkovanie preto nebude jednou z podmienok voľného pohybu osôb.

Viac o téme: Európska komisiaMartin KlusZelené pasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu