Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNE Vládna kríza vrcholí! Nečakané rozhodnutie hnutia Sme rodina: Krajniak podáva demisiu

Minister Krajniak nečakane odstupuje! Zobraziť galériu (16)
Minister Krajniak nečakane odstupuje! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) má jasné podmienky na odchod premiéra Igora Matoviča a ministra Richarda Sulíka z vlády, v kabinete to vrie a náhly koniec šéfa SIS Vladimíra Pčolinského (nominant hnutia Sme rodina) vo funkcii tomu tiež veľmi nepomohol. Po dnešných tlačovkách nakoniec podáva demisiu ten človek, ktorý vôbec nie je z SaS a Za ľudí. Ide o Milana Krajniaka zo Sme rodina!


  • minister práce Milan Krajniak nečakane podáva demisiu, o čom informoval už aj Zuzanu Čaputovú
  • k výzve Remišovej na odchod z postu premiéra sa prikláňa aj Richard Sulík a je za toto gesto ochotný odstúpiť aj sám
  • zasadanie klubu OĽaNO sa uznieslo, že stoja za premiérom a nechcú, aby skončil
  • SaS si na toto rozhodnutie zobrala celý víkend a nechcela sa ku kríze do pondelka (dnes) vyjadriť
  • vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) po predsedníctve strany tvrdí, že je nutná výmena predsedu vlády a už viac nie aj Richarda Sulíka
  • podľa Sulíka by nemal byť žiadny z lídrov koalície vo vláde

VIDEO Tlačové vyhlásenie Sme rodina:

Hnutie Sme rodina šokuje: Po tlačovkách Sulíka a Remišovej nakoniec odstupuje Krajniak! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

ONLINE

19:49 Vážení čitatelia, týmto príspevkom tento online článok ukončujeme a sme radi, že ste dnešný priebeh diania sledovali spolu s nami. Príjemný zvyšok pondelka.

19:40 Krajniak sa po odchode z postu ministra práce vráti do Národnej rady (NR) SR ako poslanec. Potvrdila to Linda Tribusová z tlačového oddelenie hnutia Sme rodina. Hnutie zároveň podľa jej slov odmieta špekulácie, že by plánovalo Krajniaka nominovať za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS).

19:12 Krajniak na sociálnej sieti ďakuje verejnosti. "Sme rodina žiadne personálne požiadavky na koaličných partnerov nevznáša, s našimi piatimi vecnými bodmi ako pomôcť ľuďom - jednorazová pomoc najviac zasiahnutým krízou, odklad splátok úverov a energií, moratórium na exekúcie, dofinancovanie cestovného ruchu a gastro v hodnote 100 mil. eur, a s covidovým balíčkom 5 respirátorov bezplatne pre všetkých ľudí, všetci koaliční partneri v zásade súhlasia. Nikto ani od nás nežiadal nejakú politickú obeť," píše Krajniak.

18:17 Hnutie OĽaNO po zasadaní poslaneckého klubu naďalej neústupčivo stojí za premiérom. "My nechceme, aby odstúpil Igor Matovič,“ potvrdil poslanec Ján Herák. "Hnutie OĽaNO splnilo požiadavky na rekonštrukciu vlády demisiou ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Okrem hnutia Sme rodina sa k sebareflexii zatiaľ nepridala žiadna ďalšia koaličná strana. Naše hnutie opakovane deklaruje, že je proti predčasným voľbám," doplnilo tlačové oddelenie hnutia.

MIMORIADNE Vládna kríza vrcholí!
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

17:36 Reaguje aj strana Hlas-SD. "Vládna koalícia pokračuje v absolútnom rozvrate a chaose, namiesto toho, aby bojovala s pandémiou a chránila životy ľudí. Len počas jedného dňa jeden minister podal demisiu, druhá ministerka ňou bezprostredne pohrozila a dvaja koaliční lídri vyzvali premiéra i seba navzájom na odchod. Ide o najväčší rozklad riadenia štátu v našej novodobej histórii," píše sa v stanovisku.

17:21 "Elektronicky táto žiadosť už odišla, pošleme ju aj kuriérom," doplnil Krajniak. "My sme urobili všetko preto, aby v stredu bola táto kríza ukončená. Odvtedy počúvame kto všetko má odstúpiť," pokračuje Krajniak, ktorý demisiu označil ako politické gesto, no bližšie ju priamo neodôvodnil.

MIMORIADNE Vládna kríza vrcholí!
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

17:20 “Svoju demisiu vnímam ako krok k čo najskoršiemu ukončeniu koaličnej krízy,” odôvodňuje stručne Krajniak. Týmto krokom vraj Sme rodina podľa Borisa Kollára chcelo preukázať to, že aj oni sú schopní priniesť obete.

17:18 Minister práce Milan Krajniak náhle podáva demisiu, o čom už mal informovať aj prezidentku!

MIMORIADNE Vládna kríza vrcholí!
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

17:15 Prezidentka Zuzana Čaputová pozvala na utorok 16. marca 2021 na stretnutie predsedu vlády Matoviča. Stretnutie bude mať vraj neoficiálny pracovný charakter.

17:13 Cirkus podľa Sme rodina vraj pokračuje. "Volali sme s pani prezidentkou ešte predtým, ako sme priniesli toto vyhlásenie, aby sa to nedozvedel nikto iný z médií," odôvodňuje meškajúci začiatok tlačovky Kollár.

MIMORIADNE Vládna kríza vrcholí!
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

17:12 Začína sa brífing Sme rodina.

15:55 Hnutie Borisa Kollára Sme rodina ohlásilo vyhlásenie k aktuálnej politickej situácii o 17:00.

15:48 Na vládnu krízu reaguje opozičný Smer-SD.

15:38 Matovič sa má zajtra v parlamente stretnúť o s poslaneckým klubom a členmi Za ľudí o 11:00. Toto stretnutie podľa Šeligu inicioval premiér, čo podľa neho svedčí o tom, že Matovič si hádam uvedomuje vážnosť situácie.

15:30 Remišová opakuje, že strana nechce predčasné voľby a uvádza dokonca aj historický príklad z doby, keď nastúpili pred vyše desiatkami rokov k moci fašisti. "Fašistom predchádzala séria predčasných volieb," myslí si Remišová.

VIDEO Tlačová konferencia Za ľudí:

Za ľudí má po predsedníctve jasno: Buď odíde Matovič, alebo odchádzajú z vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:25 "Sme ochotní, a myslím, že hovorím aj za kolegov, urobiť čokoľvek, aby sme urovnali aktuálny konflikt vo vláde," vyhlásila Remišová v odpovedi na otázku, či je ochotná položiť vlastnú funkciu preto, aby prežila vláda.

MIMORIADNE Vládna kríza vrcholí!
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:11 Začína brífing Veroniky Remišovej. Za ľudí na tlačovej konferencii skonštatovalo, že po predsedníctve strany im bude stačiť len odchod premiéra Matoviča, nie aj Richarda Sulíka.

12:24 Na dnešné dianie už reaguje aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko. "Vyzývame Igora Matoviča, aby nenaťahoval túto agóniu ďalších 10 dní a odstúpil čo najskôr. Slovensko si už nezaslúži pokračovanie týchto nekonečných vládnych hádok, najmä v čase, keď sme uprostred pandemickej krízy a denne zomierajú desiatky ľudí. Pán Matovič, odstúpte ešte dnes. Stačilo už," tvrdí Irena Bihariová.

Tlačová konferencia Progresívneho Slovenska
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:12 O svojom zámere píše Sulík aj na sociálnej sieti.

MIMORIADNE Vládna kríza vrcholí!
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

11:55 O približne 15. hodine poobede by mala rovnako na tlačovej konferencii vystúpiť strana Za ľudí na čele s Veronikou Remišovou. Očakáva sa, že vyrukujú s podobnými, ak nie identickými požiadavkami.

11:24 Stana SaS požaduje rekonštrukciu vlády, ktorá bude minimálne obsahovať výmenu premiéra, možno aj niečo viac. "To nebola len taká hocijaká tlačovka (o odstúpení Krajčího, pozn. red.). Bol to hrubý útok na koaličných partnerov a dôkaz o tom, že Matovič porušuje dohodu. Nejde to takto a nakoniec to pochopil aj Igor Matovič, ktorý potom narýchlo v piatok mal tlačovku. Potom nastali intenzívne rokovania počas celého víkendu a výsledok vám tu oznamujeme," dodal Matovič. "Reakcia asi nebola taká, akú sme očakávali a preto tu dnes stojíme," odpovedal Sulík na to, ako premiér reagoval na otázku jeho výmeny.

Tlačová konferencia predstaviteľov SaS
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:22 "Sme spokojní s koaličnou zmluvou aj s programovým vyhlásením vlády a nechceme predčasné voľby. Chceme len odchod premiéra. Ten prvý krok je odchod z vlády, ten ďalší krok môže byť s niečim iným spojený. Teraz o tomto viac hovoriť neviem," povedal Sulík, ktorý je ochotný svoje ďalšie kroky konzultovať aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Ten tiež pripomenul, že by bol rád, ak by nebol nikto z lídrov količných strán vo vláde.

11:18 "Našim odchodom nebude parlament neuznášaniaschopný. Vláda vie byť aj menšinová, no v našich rukách nie sú všetky karty o udalostiach, ktoré sa stanú v najbližších dňoch. Rozhodne až premiér," hovorí vážne Sulík, ktorý opakovane premiéra vyzýva na odstúpenie. "Sme prirpavení k viacerým mnohým ústupkom, ak dôjde k dohode na tejto kľúčovej téme (odstúpenie premiéra, pozn. red.)," hovorý pripravený Sulík.

VIDEO Tlačová konferencia SaS so zásadným stanoviskom:

Sulík hovorí o prekročení hrubej čiary a vyzýva Igora Matoviča na odchod z postu predsedu vlády (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:17 "Jedno meno už padlo viackrát - meno Eda Hegera. Ak by toto meno prinieslo OĽaNO, vieme o ňom viesť diskusiu," komentuje možných náhradníkov za Matoviča Sulík.

11:13 "Ak Igor Matovič odmietne rozhovory o akejkoľvek reforme a rekonštrukcii vlády, môžeme sa rozhodnúť aj skôr ako v stredu," varuje Sulík. "Takto sa ďalej fungovať nedá," konštatuje Sulík.

Tlačová konferencia predstaviteľov SaS
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:10 Matovičovi Sulík tiež poďakoval za doterajšiu prácu v boji s korupciou. Zároveň pridáva, že dúfa, že republiková rada rozhodne o rekonštrukcii vlády a nie o odchode z vlády, ktorý pripadá do úvahy tiež. "Mrzí ma to, lebo táto vláda mala dôveru ľudí," hovorí Sulík s tým, že rebulikova rada bude 24. marca.

11:06 Sulík pokračuje o tom, ako Matovič zrušil kvázi tri dohody o "zakopaných sekerách" medzi nimi dvoma za posledný rok. "Dohody s Igorom Matovičom neplatia. On svoju povahu nezmení. Takto sa nedá ďalej fungovať, a preto pre zachovanie vlády na súčasnom pôdoryse je len možný odchod Igora Matoviča. Nastal čas na vyvodenie zodpovednosti. Pripájame sa k výzve Veronike Remišovej. Ak môj odchod má byť cena za to, že odíde Igor Matovič, ponúkam svoju pozíciu aj ja. Rozhodne nie som prilepený na stoličke," vyhlásil Sulík.

Tlačová konferencia predstaviteľov SaS
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:05 Igor Matovič podľa Sulíka rozdeľuje spoločnosť. "Nie je mysliteľné, aby 80 percent národa nedôverovalo premiérovi. Treba sa pozrieť pravde do očí. Evidentne nie je manežérsky a ani komunikačne viesť vládu v tejto situácii. To je fakt, ktorý vidí každý," pokračuje minister.

11:03 Sulík začína tlačovku tým, ako 12 rokov fungoval s Igorom Matovičom a ako ho bral ako priateľa. "Po roku je slovo chaos to, čo vystihuje vládnutie Igora Matoviča," hovorí Sulík.

11:01 Každú chvíľu sa začne brífing SaS. Za Sulíkom sú okrem ministrov nastúpení aj poslanci z parlamentného klubu SaS.

9:25 Už o 11:00 očakávame tlačovú konferenciu SaS v liberálnom dome, kde oznámia zásadné stanovisko k súčasnej situácii.

VIDEO Strana SaS si zobrala oddychový čas na víkend:

Vládna kríza ani zďaleka neskončila, Sulík si berie čas na víkend a v pondelok oznámia vyhlásenie SaS (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rokovania sa zrejme nikam neposunuli

Vládne hnutie Igora Matoviča včera večer pritom skonštatovalo len nepriaznivé správy z Úradu vlády, kde malo prebehnúť stretnutie lídrov. "Hnutie OĽaNO konštatuje, že koaličné rokovania pokračujú a rozpory sa zatiaľ odstrániť nepodarilo. Cieľom hnutia OĽaNO je naplniť predvolebné sľuby a programové vyhlásenie vlády. Vážime si silný mandát, ktorý hnutie OĽaNO, ale aj celá vládna koalícia dostali na vysporiadanie sa s mafianizáciou štátu, ktorú spôsobili vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho," konštatoval v stanovisku pre médiá hovorca Matúš Bystriansky.

Ministri odchádzajú po rokovaní
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Matovičovci nechcú predčasné voľby

Dnes sa chcú obyčajní ľudia orientovať už len na rokovania na úrovni parlamentu. "Rokovania v rámci hnutia OĽaNO budú pokračovať v pondelok na úrovni poslaneckého klubu s cieľom uchovať funkčnosť NR SR. Hnutie OĽANO je proti predčasným voľbám, pretože pristupujeme s veľkým rešpektom k požiadavke voličov, ktorí žiadajú očistenie Slovenska od korupcie a zneužívania moci. V takejto situácii by predčasné voľby totiž viedli k návratu bezprávia a vlády mafie," myslí si hnutie.

Po dlhých dňoch však hnutie aj na svojej strane nečakane priznalo svoj podiel na vládnej kríze. "Hnutie OĽANO si uvedomuje svoj podiel na zodpovednosti za koaličnú krízu, za čo sa našim voličom ospravedlňujeme. Sme však presvedčení, že táto kríza nesmie viesť k predčasným voľbám, ale k zlepšeniu spolupráce v koalícii," uzavreli.

Remišová už vidí iba dve východiská

Predsedníčka vládnej strany Za ľudí Veronika Remišová už taká schodná ku kompromisom nie je a po niekoľkých dňoch diplomatických vyjadrení sa rozhodla prehovoriť priamo a nadiktovať svoje podmienky. "Za uplynulé dva týždne som absolvovala desiatky hodín rokovaní s Igorom Matovičom, s Richardom Sulíkom aj s Borisom Kollárom, či už spolu alebo samostatne. Urobila som všetko, čo bolo v ľudských silách, aby som zachránila fungovanie súčasnej vládnej koalície. Žiaľ, rokovania sa stále točia v kruhu a vládna kríza spôsobená konfliktami medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom stále trvá. Slovensku aj celá Európa sú však na vrchole najväčšej krízy od druhej svetovej vojny a považujem za krajne nezodpovedné, aby takýto stav pokračoval," začína vo svojom stanovisku Remišová.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prosí o štátnické gesto

Preto už sama nevidí iiné východisko. "Rokovania dospeli do bodu, kedy vidím reálne iba dve možnosti: predčasné parlamentné voľby, ktoré sú pre mňa zradou väčšiny ľudí na Slovensku a uvedú krajinu do chaosu v čase, keď to najmenej potrebujeme, alebo odchod Igora Matoviča a Richarda Sulíka z vlády," vyhlásila nekompromisne Remišová.

"Chápem, že sa môžu cítiť ľudsky alebo politicky ukrivdení, že sa budú na mňa hnevať. Ale majú možnosť urobiť štátnické gesto, ukázať, že to so Slovenskom myslia dobre. Pretože ak svoje ego neprekonajú, uvrhnú krajinu do úplného chaosu počas najväčšej krízy od druhej svetovej vojny," dala partnerom na výber Remišová.

Krajniak to cíti identicky

Premiér Igor Matovič (OĽANO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa buď dohodnú, alebo budú potrebné predčasné voľby. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) považuje tieto dve možnosti za riešenie súčasnej vládnej krízy. Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12. Ľuďom sa zároveň ospravedlnil za politické hádky.

Zadržanie Pčolinského zrejme nepomohlo v rokovaniach

Nepomáha však ani kauza zadržaného exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorý včera po opletačkách so štátnymi orgánmi napokon odstúpil zo svojej funkcie a viac nechce byť činný vo verejnom živote. 

Na snímke riaditeľ SIS
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Prípad zadržania a obvinenia exriaditeľa SIS by sa mal podľa predsedu parlamentu Borisa Kollaŕa čo najrýchlejšie prešetriť a proces by sa nemal zdržiavať. Hnutie Pčolinského pritom do funkcie nominovalo, čo zrejme naštrbilo ďalšie rokovania počas vládnej krízy. Kollár s Krajniakom tiež upozornili na viaceré nezrovnalosti, napríklad sa pýtali, prečo v tomto prípade nebola požiadavka na zbavenie mlčanlivosti, keď pri iných kauzách súvisiacich s SIS sa žiadalo o zbavenie mlčanlivosti.

Viac o téme: Vládna krízaIgor MatovičSaSRichard SulíkBoris KollárOĽaNOVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu