Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Veľká tlačovka sa napokon nekoná: Po Krajčího konci sa lídri nečakane vracajú na rokovania

Marek Krajčí odchádza ako minister zdravotníctva Zobraziť galériu (11)
Marek Krajčí odchádza ako minister zdravotníctva (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vládna koalícia už mala mať dohodu, naznačoval ju ešte v stredu (10. 3.) večer predseda Národnej rady (NR) SR a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár. V koalícii sa však objavujú obavy, či zadržanie šéfa SIS Vladimíra Pčolinského dohodu neovplyvní. Kollár však ihneď všetko dával na pravú mieru v rozhlasovom vysielaní.


  • minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) končí vo svojej funkcii
  • koaliční lídri včera na pôde NR SR rokovali do neskorej noci
  • výsledkom má byť nová dohoda o budúcom vládnutí, ktorej vydanie si ako podmienku vynútila SaS na budúce pokračovanie vo vláde
  • Kollár prezradil, že koaličná kríza sa vraj skončila, no doteraz sme nevideli spoločný brífing všetkých lídrov a podľa všetkého sa tak dnes ani nestane
  • rokovania vlády naďalej pokračujú

VIDEO Vyhlásenie Igora Matoviča:

Marek Krajčí napokon končí ako minister zdravotníctva, odchádzal so slzami v očiach (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

ONLINE

19:20 Je možné, že sa koaličná kríza ešte nekončí a začínajú sa skloňovať ultimáta. Podľa informácií TV Markíza existujú dve verzie: oficiálna hovorí, že lídri ešte stále doťahujú detaily dohody. Druhá hovorí o tom, že predseda SaS Richard Sulík odišiel z rokovania. Údajne ho nahneval spôsob, akým premiér oznámil odchod Mareka Krajčího, pričom ministra bránil a opätovne kritizoval SaS. Sulík má dať premiérovi už zajtra ultimátum: Buď Marek Krajčí do pondelka odstúpi z postu ministra zdravotníctva, alebo SaS odíde z koalície.

18:15 Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga zo Za ľudí vyjadril skepticizmus nad záverom dnešného dňa a dodáva že (pravdepodobne) premiér zrejme "nič nepochopil".

MIMORIADNE Veľká tlačovka sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga - Za ľudí)

17:47 Zajtra by malo rokovanie vlády prebiehať online formou, pričom je otázne, či sa vôbec aj zajtra dočkáme nejakého brífingu. V kontexte terajších koaličných vzťahov to teda vyzerá tak, že okrem Krajčího odchodu sa oproti predvčerajšiemu stavu veľmi veľa nezmenilo.

17:43 Rokovania vlády nečakane pokračujú a týmto sa akosi vytrácajú slová Kollára o tom, že vládna kríza skončila. Dnes sa podľa všetkého ani neuskutoční plánovaný, spoločný brífing všetkých predsedov koaličných strán. "Môžete dať von, že neprídem, lebo nepovažujem rokovania za ukončené,“ povedal pre TV JOJ nečakane minister hospodárstva Richard Sulík.

17:24 Spoločná tlačová konferencia lídrov koaličných strán sa preťahuje a doteraz nie je jasné jej čas. Podľa informácií Denníka N, by sa mal Marek Krajčí po demisii vrátiť späť do parlamentu a v poste predsedu zdravotníckeho výboru by mal vystriedať Janu Bittó Cigánikovú. 

15:36 Matovič by bol rád, keby Krajčí podal formálne demisiu až vtedy, keď sa naplno začne očkovať ruskou vakcínou Sputnik V, aby sa tento proces neblokoval.

15:30 Keď má byť niečo na oplátku, tak o tom bude tá nasledujúca tlačová konferencia, uviedol Matovič na otázku, čo ponúkli ostatné strany po odchode ministra na výmenu. "Želám si, aby sa tá situácia upokojila a aby podľa možností si mohol nový minister zdravotníctva si mohol robiť svoju robotu a aby sa prestala robiť z pandémie politika, aby sa nerobili z nástrojov pandémie nástroje o tom, ktorým voličom sa chcem zapačiť," dodal odchádzajúci Krajčí.

MIMORIADNE Veľká tlačovka sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:23 Premiér povedal, že by bol rád, keby nový minister/ka bol istú dobu s Krajčím súčinný na ministerstve. Matovič tiež potvrdil, že nás dnes čaká ešte jeden veľký brífing s koaličnými lídrami.

15:20 Matovič považuje odchod Krajčího za najabsurdnejší v histórii. "Je to amorálne, že naňho ukazujú prstom ľudia, ktorí v prvej vlne chceli otvárať bary a reštaurácie. Ale áno, taká je politika a politika nie je fér a musíme sa s tým naučiť žiť," hovorí premiér.

MIMORIADNE Veľká tlačovka sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:14 Krajčí sa poďakoval aj Sme rodina, no kriticky nazerá na strany SaS a Za ľudí. Minister s trasúcim sa hlasom ďakuje všetkým podporovateľom. "Ďakujem vám aj za tých, ktorí ste sa za mňa modlili aj všetkým zdravotníkom," uzavrel svoj prejav zrútený Krajčí. 

15:12 Ostatní sa podľa Matoviča snažili z Krajčího urobiť terč potom, ako došlo k nákupu Sputnika V. "Teraz je na mieste sa spýtať, čo sme sľúbili voličom pred rokom. Som rád, že sme s Marekom tento ročný boj spolu zvládali. Je mi ľúto tejto rituálnej obety,potvrdil Matovič ministrov koniec. Krajčí ďakuje ministrom OĽaNO, ktorí stoja za nimi a premiérovi Matovičovi.

MIMORIADNE Veľká tlačovka sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:10 Matovič začína brífing a komentuje, že minister Krajčí, ktorý stojí vedľa neho, dostal najťažší rezort. "Môžem z tohto miesta povedať, že nepoznám človeka, ktorý by každým jedným krokom prejavoval väčšiu snahu chrániť životy a zdravie," komentuje Krajčího výkon Matovič.

15:07 Portál HN vyrukoval s ďalšou informáciou z prostredia koalície. Novým šéfom rezortu zdravotníctva by sa po odchode Mareka Krajčího mal stať prvý štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. Ten v súčasnosti pracuje s ministrom Eduardom Hegerom.

Marcel Klimek
Zobraziť galériu (11)
Marcel Klimek  (Zdroj: Topky:Maarty)

14:53 Premiér na brífingu o tretej vystúpi síce sám a bez otázok, no je tu aj informácia, že neskôr o piatej hodine večer bude veľký tlačový brífing, kde vystúpia všetci koaliční predsedovia spolu.

13:35 Podľa portálu HN sa trasie stolička práve pod ministrom Krajčím, no kvôli tejto výmene vraj priniesla svoju obetu práve strana SaS formou odchodu predsedníčky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej, ktorá by sa v prípade odchodu Krajčího mala tiež "porúčať".

13:29 Tlačový odbor Úradu vlády dnes ohlásil tlačovú konferenciu Igora Matoviča o 15:00.


VIDEO Včerajší brífing Sme rodina:

Boris Kollár chce dneškom vládnu krízu ukončiť a argumentuje, že už má stanoviská všetkých strán (Zdroj: Topky/Maarty)

Predseda parlamentu dnes krátko po obede vystúpil ako hosť na rádiu Expres u Braňa Závodského. Témou bolo okrem zadržania šéfa SIS aj vládna kríza, ktorá je podľa Kollára už ukončená. Dokonca o nej hovoril ako o stave včerajška, pričom dnes to už neplatí a nastolil sa mier. Koalíciou evidentne neotriasol ani ranný zásah NAKA ohľadom Vladimíra Pčolinvského. Svoj názor na výmenu premiéra Matoviča dokonca zo dňa na deň zmenila aj vládna SaS a vyzerá to skutočne na koniec prekáračiek. 

Čo bude s Krajčím?

Otáznik však stále visí nad osudom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorého postup vo vládne a manažovaní krízy kritizovali okrem opozičných strán aj tie vládne. Kollár v rozhlase nepriamo naznačil, že sa na tlačovej konferencii dočkáme aj možných personálnych zmien vo vláde, no nie je isté, či tým myslel priamo Krajčího koniec vo funkcii. "Pán redaktor, všetko sa dnes dozviete. aj k tomuto pánovi ministrovi, všetko sa dozviete," nepriamo naznačil Krajčího budúcnosť Kollár vo vysielaní, keď odpovedal na otázku, ako sa Sme rodina stavia ku šéfovi ťažko skúšaného rezortu.

Marek Krajčí o aktuálnej
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Náhly a nečakaný koniec krízy a spoločný postup

Koaliční lídri našli dohodu pre ďalšie pokračovanie v spoločnej vládnej koalícii. Podrobnosti vrátane personálnych oznámia vraj už dnes na veľkej, spoločnej tlačovej besede po doladení posledných detailov.

V krátkosti len pripomenieme, že vládna kríza naplno vybublala po príchode ruských vakcín Sputnik V na košické letisko. Okázalý brífing Matoviča s Krajčím sa stal terčom kritiky zo strán SaS aj Za ľudí, ktoré následne išli za prezidentkou a neskôr na rokovanie do parlamentu. Všetko mala rozseknuť až stredajšia stretávka klubu Sme rodina, no nestačilo ani to. Dohoda sa napokon našla až včera v noci.

Matovič prosí Sulíka a Remišovú, aby odložili politikárčenie a nevyužívali Sputnik ako nástroj na rozbitie vlády (Zdroj: Úrad vlády SR)

Po štvrtkovom rokovaní republikovej rady to potvrdil aj predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Súčasťou dohody má byť memorandum dobrého vládnutia, ktorého dodržiavanie má byť základom pre ďalšie pokračovanie SaS v koalícii.

MIMORIADNE Veľká tlačovka sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Sulík je presvedčený, že dohoda má ratio a prispeje k normalizácii vzťahov v koalícii. "Richard Sulík verí, že s Igorom Matovičom našli cestu, ako spolu vychádzať, komunikovať a dodržiavať dohody. Na útoky z minulosti už nebude reagovať, pretože by to nemalo žiadny prínos pre ďalšie spoločné vládnutie v časoch, keď občania potrebujú pokoj a pomoc od štátu," skonštatovala SaS na sociálnej sieti.

MIMORIADNE Veľká tlačovka sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Sloboda a Solidarita)

Takáto tlačovka tu už dlho nebola

Kríza je podľa Kollára zažehnaná. Takisto avizoval spoločnú tlačovú konferenciu. Každý z koaličných partnerov podľa neho niečo získal a niečo stratil. Vládna kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v koalícii je dlhodobo, prispievajú k nemu aj odkazy a komunikácia medzi premiérom a lídrom OĽANO Matovičom a Sulíkom.

Všetky strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády. Hovorilo sa o odchode ministra zdravotníctva Mareka Krajčího z funkcie aj o požiadavke na odstúpenie premiéra či iných zmenách. OĽANO sa za premiéra postavilo, obhajovalo aj Krajčího. Personálne požiadavky mali SaS a Za ľudí. Sme rodina podmienilo zotrvanie vo vládnej koalícii sociálnymi opatreniami.

Spoločná beseda po dlho čase

Spoločný tlačový brífing všetkých predsedov vládnych strán je v tejto vláde paradoxne taký raritný jav, že sme ho naposledy videli v októbri 2020 pred celoplošným testovaním. Odvtedy sme napríklad bok po boku Matoviča a Sulíka dávno nevideli.

Podpis koaličnej zmluvy
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FOTO TASR - Pavel Neubauer )

"Myslím, že sme sa dohodli," povedal v stredu večer novinárom Kollár. Detaily dohody neuviedol. "Záver už je, riešime veci do budúcna, sociálne témy," skonštatoval v stredu. Nepovedal ani to, či bude Marek Krajčí (OĽANO) pokračovať ako minister zdravotníctva alebo nie.

Podľa informácií mala byť na stole dohoda, vo štvrtok ráno však prišla obava, že sa dohoda môže skomplikovať pre zadržanie Pčolinského. To však popiera napríklad poslankyňa NR SR Jana Cigániková (SaS). "Nie je pravda, že to dohodu skomplikovalo, ale samozrejme to pozdržalo verejné vystúpenia koaličných partnerov k dohode," uviedla.

Koaličné strany OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí riešili počas stredy vládnu krízu. Tá prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v koalícii je dlhodobo, prispievajú k nemu aj odkazy a komunikácia medzi premiérom a lídrom OĽANO Igorom Matovičom a predsedom SaS a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom.

MIMORIADNE Veľká tlačovka sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Všetky strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády. Hovorilo sa o odchode ministra zdravotníctva Mareka Krajčího z funkcie aj o požiadavke na odstúpenie premiéra, či iných zmenách. OĽANO sa za premiéra postavilo, obhajovalo aj Krajčího. Personálne požiadavky mali SaS a Za ľudí. Sme rodina podmienilo zotrvanie vo vládnej koalícii sociálnymi opatreniami.

Až po doladení detailov

Koaliční lídri našli dohodu pre ďalšie pokračovanie v spoločnej vládnej koalícii. Podrobnosti, vrátane personálnych, oznámia na spoločnej tlačovej besede po doladení všetkých detailov. Na sociálnej sieti o tom informuje koaličná strana SaS. Súčasťou dohody má byť memorandum dobrého vládnutia, ktorého dodržiavanie má byť základom pre ďalšie pokračovanie strany SaS v koalícii.

Viac o téme: KoalíciaVládna krízaSaSOĽANOSme rodinaZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu