Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Nočné zadržanie šéfa SIS: Predseda Sme rodina poslal prezidentke Čaputovej list!

Vladimír Pčolinský bol v noci zadržaný jednotkami NAKA. Zobraziť galériu (15)
Vladimír Pčolinský bol v noci zadržaný jednotkami NAKA. (Zdroj: Topky/meg, Ján Zemiar )

BRATISLAVA - Slovensko sa ešte nestíha spamätávať z aktuálnej vládnej a pandemickej krízy a je tu ďalšie šokujúce prekvapenie. Podľa najnovších informácií mali jednotky NAKA zadržať samého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského! Ide tak o vôbec prvého nominanta vlády Igora Matoviča, ktorý bol prostredníctvom NAKA zadržaný.

Aktualizované 16:25 

Prezidentka Zuzana Čaputová rozhodla, že šéfa SIS Vladimíra Pčolinského dočasne pozbavuje výkonu štátnej služby. "Prezidentka tak rozhodla aj preto, že skutku, ktorý mu je kladený za vinu, sa mal dopustiť v priamej súvislosti s výkonom funkcie riaditeľa SIS. Jeho pokračovanie v službe by bolo za týchto okolností neprijateľné," informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Aktualizované 15:30

Pčolinský zostáva naďalej zadržaný. "Nejaví žiadne známky nervozity, lebo si myslí, že skutočnosti, ktoré bude dokazovať v rámci obhajobného prednesu, presvedčia orgány činné v trestnom konaní, že skutok nespáchal," podotkla. Keďže bolo voči šéfovi SIS vznesené obvinenie, Mišíková zdôraznila, že je povinnosťou vyšetrovateľa zopakovať výsluchy svedkov tak, aby si mohli uplatniť právo na obhajobu. O prípadnom návrhu na vzatie jej klienta do väzby nechcela špekulovať. "Musela by som mať veštiacu guľu, nemám v tomto slova zmysle záver," dodala.

Aktualizácia 13:30

Vladimíra Pčolinského zastupuje obhajkyňa Eva Mišíková. "Potom, čo som sa zoznámila so skutočnosťami, pre ktoré bolo vznesené obvinenie a mal byť zadržaný, tak som prijala obhajobu," uviedla Mišíková. Dodala, že sa nebude vyjadrovať k meritu veci ani k skutku, pre ktoré bolo vznesené obvinenie, pretože vec sa priamo dotýka skutočností, ktoré sú utajované. "Po konzultácii s klientom, resp. právnej porade sme dospeli k záveru, že toto trestné stíhanie nie je dôvodné." Podľa nej je tam podozrenie z korupcie, v nadväznosti na to bola uplatnená právna kvalifikácia o zneužití informácií. Jej klient zatiaľ nevypovedal.

Zadržaného šéfa SIS Vladimíra Pčolinského zastupuje známa obhajkyňa Eva Mišíková (Zdroj: Topky/Maarty)

K spôsobu Pčolinského zadržania Mišiková uviedla, že ho mohli pokojne predvolať, pretože má stabilné pracovisko, stabilné miesto bývania... Mohli ho počkať cestou do práce, a tam ho vyzvať, aby išiel s nimi a zadržať ho po výsluchu.

Aktualizácia 12:10

V súvislosti so zadržaním Pčolinského sa teraz skloňuje otázka: Kto bude teraz SIS viesť? "Slovenskej informačnej službe zatiaľ neboli doručené OČTK informácie týkajúce sa vykonávaných úkonov NAKA vo vzťahu k osobe riaditeľa SIS Ing. Vladimíra Pčolinského, PhD. Z tohto dôvodu SIS nemôže k predmetnej veci zaujať oficiálne stanovisko. Slovenská informačná služba uvádza, že vo veci bude následne postupovať v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona v oblasti riadenia SIS, služobného pomeru riaditeľa SIS a poskytne tiež OČTK súčinnosť v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom. Riadenie Slovenskej informačnej služby je v súčasnosti zabezpečené v súlade so zákonom a Štatútom SIS schválenom vládou Slovenskej republiky,“ skonštatovala pre Topky hovorkyňa SIS Katarína Némová.

MIMORIADNE Nočné zadržanie šéfa
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR/SIS)

Aktualizácia 11:38

Zadržaného šéfa SIS Pčolinského bude zastupovať obhajkyňa a dlhoročná bývalá prokurátorka Generálnej prokuratúry SR Eva Mišíková. Potvrdila to advokátka Mišíková. "Pán Pčolinský si ma zvolil za obhajkyňu a ja som príslušnú zložku prijala," uviedla s tým, že v danej chvíli sa vzhľadom na vykonávanie úkonov k veci vyjadrovať nemôže.

Aktualizácia 11:04

K dnešnému zadržaniu sa vyjadril už aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. "V danej trestnej veci bolo vznesené obvinenie aj na základe výpovede môjho bývalého klienta, a Vladimír Pčolinský bol v minulosti mojím blízkym spolupracovníkom na Ministerstve vnútra SR. Z uvedeného dôvodu v súlade so zákonom a mojím verejným prísľubom počas kandidatúry na funkciu špeciálneho prokurátora, vykonáva všetky úkony nadriadeného prokurátora v tejto veci  - vrátane nevyhnutných aprobačných úkonov, môj zástupca," poskytla stanovisko hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 10:44

K situácii sa vyjadrili už aj niektoré koaličné strany. "Polícia a prokuratúra má po 12-tich rokoch vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho úplne rozviazané ruky a koná nezávislo. To sme sľúbili voličom pred voľbami a tak to aj zostane," tvrdí vládne hnutie OĽaNO. SaS je zas zo zadržania Pčolinského zaskočená.

Aktualizácia 10:40

Obhajca Zoroslava Kollára Martin Berec potvrdil, že pre zadržanie Vladimíra Pčolinského bolo jeho klientovi vznesené obvinenie, no viac nechcel prezradiť. "Budeme podávať sťažnosť, to je všetko, čo vám teraz k tomu viem uviesť," dodal Berec. Polícia Zoroslava Kollára zadržala už koncom októbra 2020 počas akcie Víchrica, stále je vo väzbe. O jeho žiadosti o prepustenie bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Obhajca Zoroslava Kollára potvrdil, že jeho klientovi bolo kvôli zadržaniu šefa SIS vznesené obvinenie (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 10:35

Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár vo štvrtok ráno listom požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského dočasne postavila mimo službu. "Súčasne požiadal prezidentku SR o urýchlené zbavenie mlčanlivosti riaditeľa SIS, aby mohol vypovedať a vyjadriť sa k daným skutočnostiam," uviedla hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová.

MIMORIADNE Nočné zadržanie šéfa
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Aktualizácia 10:18

Podľa TV Markíza malo íst o úplatok vo výške 40-tisíc eur, no podľa webu má Pčolinský "na krku" aj iné skutky. Spomínaný úplatok si mali medzi sebou podeliť zadržaný Pčolinský a bývalý námestník SIS Beňa.

Aktualizácia 9:24

Na zadržanie Pčolinského už reaguje aj prezidentský úrad. "Prezidentka sa dôkladne oboznámi so situáciou a v najbližších hodinách rozhodne, či riaditeľa SIS dočasne postaví mimo službu," povedala pre Topky hovorkyňa Zuzany Čaputovej Martina Goffová.

MIMORIADNE Nočné zadržanie šéfa
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 8:40

Podľa našich informácií polícia viní Pčolinského z toho, že mal za úplatky zrušiť odposluchy prominentného právnika Zoroslava Kollára. Zadržanie má súvisieť s výpoveďou Pčolinského prvého bývalého námestníka SIS Borisa Beňu.

Aktualizácia 8:23

O 4:47 vtrhli kukláči do domu na bratislavskej kolibe, kde má šéf SIS menovku na schránke. Zostali len vylomené dvere. V akcii bol zásahový tím podľa informácií Topky.sk od včerajšieho rána.

V dome Vladimíra Pčolinského na Kolibe ostali len vylomené dvere (Zdroj: Topky)

Pozrite si ďalšie fotografie z domu, kde mal zásah NAKA prebehnúť:

Galéria: Zásah NAKA v dome Vladimíra Pčolinského

Tieto informácie uverejnil portál Denník N. Pčolinský sa pritom stal šéfom SIS len pomerne nedávno - 15. apríla 2020. Podľa spomínaného zdroja sú dôvody zadržania podozrenia z korupcie. Do funkcie ho vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Na poste tak vystriedal Antona Šafárika. K zadržaniu navyše malo dôjsť aj so súhlasom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. 

Novovymenovaný riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský o jej prioritách (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Jana Tökölyová k prípadu podrobnosti neuviedla. "K prebiehajúcim vykonávaným úkonom sa ÚŠP nebude vyjadrovať," oznámila.

Pčolinský sa už od začiatku svojej pracovnej kariéry pohyboval v blízkosti KDH. Strane dokonca v istý čas robil aj hovorcu. Po tom, ako sa Vladimír Palko pred takmer dvadsiatimi rokmi stal ako nominant KDH novým ministrom vnútra, práve Pčolinského zobral k sebe ako poradcu a riaditeľa kancelárie. 

Do funkcie riaditeľa SIS ho nominovalo vládne hnutie Sme rodina Borisa Kollára.

Pokúšame sa získať stanovisko polície a hnutia Sme rodina. Správu budeme aktualizovať.

Viac o téme: ZadržanieSISNAKAVladimír Pčolinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu