Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Údajní členovia sátorovcov opäť pred súdom: V procese vypovedajú utajení svedkovia

Na archívnej snímke obvinený starosta obce Dolný Chotár František D. v sprievode ZVJS prichádza na pojednávanie
Na archívnej snímke obvinený starosta obce Dolný Chotár František D. v sprievode ZVJS prichádza na pojednávanie (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

PEZINOK - Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku pokračuje proces so starostom Dolného Chotára Františkom D. a spol. v kauze viacerých vrážd. Na programe hlavného pojednávania je v stredu výpoveď dvoch utajených svedkov prostredníctvom telemostu.

Na pojednávanie v stredu sa dali eskortovať traja obžalovaní - František D., František D. mladší a Ladislav A. Posledný Roland Sz. dal súhlas svojmu obhajcovi na pojednávanie v neprítomnosti. Zatiaľ je na neznámom mieste prítomný a pripravený na výpoveď cez telemost za asistencie ďalšieho sudcu svedok označovaný ako číslo dva. Proces by mal pred trojčlenným senátom ŠTS následne pokračovať 24. marca.

V kauze František D., jeho syn František D. mladší, Ladislav A. a Roland Sz. čelia obžalobe z viacerých vrážd, podvodu, drogovej trestnej činnosti, ako aj z členstva v skupine sátorovcov. Vraždy si mal objednávať František D., aby umlčal tzv. biele kone. Niektoré svoje obete zastavili pod zámienkou policajnej kontroly. V policajnom prestrojení ich presunuli do priestorov bývalej čárdy, ktorá patrila ďalšiemu členovi skupiny. Obeti dali na ruky putá, niekoľko hodín ju strážili a potom presunuli na miesto s vykopaným hrobom. Tam ju zaškrtili.

Za skutok mali vykonávatelia dostať vtedajšie tri milióny korún. Gang sátorovcov mal mať na svedomí viac ako 80 ľudských životov.

Skupina má podľa utajeného svedka na svedomí viac vrážd

Skupina okolo starostu Dolného Chotára Františka D. a jeho syna Františka D. mladšieho má na svedomí oveľa viac vrážd, ako sa prejednáva v súčasnosti na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku. Uviedol to vo svojej výpovedi prostredníctvom telemostu utajený svedok číslo dva.

Svedok sa však vedel vyjadriť len k vražde českého podnikateľa Martina Žalmánka. "Nemám informácie, ako konkrétne došlo k jeho usmrteniu. Viac razy mi by bolo povedané zo strany Františka D. mladšieho, že ho dal odstrániť a jeho telo nikto nenájde," povedal svedok v českom jazyku s tým, že zavraždiť ho mal spoluobžalovaný Ladislav A. Ten podľa svedka robil pre Františka D. mladšieho špinavú prácu. "Nemám konkrétne vedomosti o iných vraždách, ktoré sa prejednávajú na súde. Domnievam sa vzhľadom k tomu, čo počul, že zavraždených podnikateľov je oveľa viac, ako prejednáva súd," vypovedal.

Františka D. mladšieho pozná veľmi dobre od roku 2012. Intenzívne sa s ním podieľal na daňových podvodoch a bol s ním v pravidelnom kontakte do roku 2014. Hlavného obžalovaného starostu Dolného Chotára videl len maximálne dva razy, a to v roku 2014.

Svedok priznal, že sa podieľal na trestnej činnosti spojenej s krátením dane a podvodmi s DPH. Pracoval konkrétne pre spomínaného zavraždeného Žalmánka. Predával pre skupinu meď do ČR, keď tam jazdili týždenne tri až štyri kamióny s meďou. Svedok nosil financie za meď do Galanty. Z jedného kamiónu bol obrat od 8000 do 12.000 eur. Svedka vyplácal buď František D. mladší, alebo si to odrátaval z peňazí získaných v ČR sám.

Je presvedčený, že obžalovaný František D. mladší jeho identitu pozná. "Napriek tomu, že som utajený svedok, určite vie, kto som. Bol som jediný, ktorý takú prácu s meďou do ČR pre neho robil," objasnil. "Bojím sa o svoj život. Je mi to šialene ľúto, čo som robil. Vypovedám, čo som počul a zažil," povedal svedok. Odmietol odpovedať, či je chránený políciou. Priznal na otázku obhajcu, že dostal za podvody znížený trest, keďže bol spolupracujúci obvinený. Bol odsúdený na znížený podmienečný trojročný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou na päť rokov. Pôvodne mu hrozil trest od päť do 12 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu