Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania sa dnes zrejme nedozvieme: Koalícia pokračuje v debate do neskorej noci

Kollár pohrozil odchodom z vlády, ak sa nenaplnia tieto podmienky! Zobraziť galériu (28)
Kollár pohrozil odchodom z vlády, ak sa nenaplnia tieto podmienky! (Zdroj: TASR -Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Už je to neuveriteľný týždeň, odkedy naplno prepukla kríza medzi koaličnými partnermi OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. Kým posledné dve spomínané strany si kladú podmienky na rekonštrukciu vlády a možnú výmenu premiéra či šéfa zdravotníctva, hnutie Sme rodina je dnes dôležité z pohľadu jej predsedníctva. Sme rodina sa uznieslo tak, že nemá personálne požiadavky na rekonštrukciu vlády, no chcú dovládnuť vo štvorkoalícii.


  • predsedníctvo Sme rodina bolo dnes o 12:00, po ňom strana oznámila svoje stanovisko
  • Boris Kollár vyhlásil, že konflikt by chcel ukončiť už dnes po koaličnej rade, pohrozil odchodom z vlády, ak sa nenaplnia konkrétne podmienky
  • vládna kríza prepukla po tom, ako prišiel na Slovensku Sputnik V a šéfovia SaS a Za ľudí začali kritizovať chaotický štýl vládnutia Igora Matoviča
  • Veronika Remišová a Richard Sulík už boli minulý týždeň aj u prezidentky Zuzany Čaputovej, tento týždeň ju navštívil aj predseda Sme rodina Boris Kollár
  • OĽaNO sa ohľadom aktuálnej krízy vo vláde stretlo už včera
  • Za ľudí a SaS požadujú výmenu premiéra Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího

ONLINE

VIDEO Vyhlásenie predsedu parlamentu Borisa Kollára po predsedníctve Sme rodina:

Boris Kollár chce dneškom vládnu krízu ukončiť a argumentuje, že už má stanoviská všetkých strán (Zdroj: Topky/Maarty)

21:48 Vážení čitatelia, ďakujeme, že ste spolu s nami sledovali priebeh rokovania počas koaličnej krízy.

21:27 Vládne rokovania pokračujú do noci. Závery sa už dnes pravdepodobne nedozvieme. Zatiaľ sa len hovorí o tom, že SaS ubrala zo svojich požiadaviek a nebude trvať na odchode Matoviča ale iba Krajčího.

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

21:07 Počas dnešného večera už zrejme ďalší tlačový výstup z rokovania neuvidíme a podľa Denníka N bude vláda v rokovaní pokračovať v piatok.

20:02 Poslanec SaS Miroslav Žiak pre TV Markíza povedal, že je ochotný pokračovať vo vládnutí štvorkoalície aj s Igorom Matovičom ako premiérom, no budú trvať na odchode Mareka Krajčího z postu ministra zdravotníctva. Pre poslancov SaS však odchod Sulíka z vlády neprichádza do úvahy. Podľa rovnakého zdroja však demisiu zvažuje minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO). Nie je to však kvôli vládnej kríze. Mičovský tvrdí, že pokiaľ nezoženie milióny z plánu obnovy, tak odstúpi. Bruselský balíček vraj s agrorezortom nepočíta.

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

19:29 Vládna strana Za ľudí sa chce snažiť o zotrvanie vo vládnej koalícii štyroch strán. Chce však zmenu manažmentu pandémie, aby sa riadila vedeckými poznatkami a aby sa výrazne zlepšila komunikácia. Do rokovania s partnermi ide s konkrétnymi požiadavkami, aj personálnymi. Oznámila to predsedníčka strany Veronika Remišová.

17:58 Predseda klubu OĽANO-NOVA-Zmena zdola-KÚ Michal Šipoš zverejnil video, v ktorom oznamuje, že hnutie stojí za premiérom Matovičom a ministrom Krajčím. "Ak sa máme rozprávať o rekonštrukcii vlády, nech k tomu zodpovedne pristúpia všetky koaličné strany. Zatiaľ sme nevideli žiadnu sebareflexiu od strany SaS, ktorej predseda od začiatku pandémie situáciu zľahčoval. Návrh Richarda Sulíka na výmenu premiéra znamená pád vlády a nie rekonštrukciu," tvrdí Šipoš.

17:25 Krajniak ešte v rýchlosti zhrnul podmienky, na ktorých bude Sme rodina trvať pred večernou koaličnou radou.

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Facebook/Milan Krajniak)

17:01 Koaličná rada je zvolaná na 19:00 v budove parlamentu. Kollár zopakoval, že chce dnes túto vládnu krízu ukončiť, pretože už vie stanoviská všetkých štyroch koaličných strán. Vyhlásenie následne ukončil a vrátil sa do parlamentu.

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

17:00 Sme rodina požaduje dotovať sumou 100 miliónov eur aj gastro prevádzky. Chcú aj covid balíčky v lekárňach, ktoré by si bezodplatne ľudia mohli vyzdvihnúť. Hovorí sa hlavne o ľuďoch na vidieku. "Toto je päť opatrení, ktoré by sme chceli schváliť ešte na marcovej schôdzi parlamentu tak, aby mohli vstúpiť do činnosti od 1. apríla 2021," uzavrel Krajniak.

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

16:58 Krajniak predniesol body, ktoré chce Sme rodina na koaličnej rade prebrať. Hovorí o jednorázových SOS dotáciách pre napríklad matky samoživiteľky. Odklad splátok a úverov do 30. júna 2021 je druhým bodom, ktorý Sme rodina požaduje. "Potrebujeme im pomôcť prečkať toto obdobie, kým si nenájdu lepší príjem," odôvodňuje Krajniak. Do rovnakého času požadujú aj odklad exekúcií.

16:56 Chce, aby koalícia v parlamente pri poslancoch fungovala zvyšné tri roky tak, ako doteraz. Parlament je podľa neho funkčný. "Počúvam ľudí o tom, že sa tam vadíme a míňame čas a energiu na egá a stanoviská. Potom nemáme čas, aby sme robili pre ľudí. Sme rodina neprichádza preto ani so žiadnymi personálnymi požiadavkami na stôl. Prichádzame s konkrétnymi požiadavkami, aby sme vedeli pomôcť ľuďom," hovorí Kollár. "Ak tieto požiadavky nebudú naplnené, tak my sa zobereme a ideme z tejto vlády preč," pohrozil Kollár pred koaličnou radou.

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

16:54 "Rozhodne hnutie Sme rodina je za to, aby táto vládna koalícia dovládla v štvorkoalícii, tak ako pred rokom, kedy sme podpísali zmluvu, aby sme naplnili požiadavky ľudí, tak toto my musíme naplniť a nemôžme sa vybíjať v žabomyších vojnách. Dve politické strany majú požiadavky hlavne personálne. Mali požiadavky, aby odstúpil minister zdravotníctva aj premiér. Potom bola rovnaká aj požiadavka, aby odstúpil aj Richard Sulík, ale čo by sa tým zmenilo?" pýta sa opakovane Kollár s tým, že tento "cirkus" by sa presunul do NR SR.

16:52 Začína vyhlásenie Borisa Kollára. Za šéfom parlamentu stoja poslanci Sme rodina. "Ďakujem, že ste prišli, je to dôležité vyslať signál za hnutie Sme rodina. Dnes sme mali mať zasadnutie predsedníctva a klubu Sme rodina. Udialo sa to dnes o 12-tej. Zaznelo tam veľmi veľa požiadaviek smerom ku koaličným partnerom. Máme tu už dlho vlečúci sa spor medzi dvoma lídrami. Vyústilo to až do vládnej krízy. Skloňovali sa rôzne scenáre," začína Kollár.

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

16:43 Jana Žitňanská aj na sociálnej sieti opakuje, že prvoradá je sebareflexia a že tému otvorila na koaličnej rade. Na počiatku sa cítila osamotená, no pridali sa aj viacerí. Zopakovala aj to, že ako strana nechcú predčasné voľby.

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Facebook/Jana Žitňanská)

16:33 Exminister obrany a šéf Leteteckých opravovní v Trenčíne, ktorého do funkcie menoval Jaroslav Naď Ľubomír Galko si myslí, že po dnešku je už jasné, že ku žiadnej zmene nepríde. "Večer uvidíme ešte zopár tanečkov, zopár hejterov a hecovačov, nasledne ešte trocha zadudre a od zajtra by sa všetci mohli vrátiť k zmysluplnej robote," odkázal na sociálnej sieti Galko.

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Facebook/Ľubomír Galko)

16:24 "Urobím všetko pre to, aby sme ostali v koalícii, ale nebudem tolerovať doterajšie praktiky. Ak sa má robiť doterajšia požiadavka, tak musia predsedovia byť ochotní pristúpiť ku kompromisu," povedala predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS). Kollár je podľa nej teraz jazýčkom na váhach a môže rozhodnúť o tom, ako bude koalícia vyzerať.

16:16 Predseda NR SR Boris Kollár oznámil na 16:45 mimoriadny brífing pred parlamentom.

16:12 Situácia je stále neistá. Rokovania v budove NR SR stále prebiehajú. Na balkóne sa zatiaľ objavil telefonujúci poslanec Jozef Lukáč zo Sme rodina.

Jozef Lukáč
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

15:33 Prezidentku Zuzanu Čaputovú medzitým už navštevuje ďalší vládny predstaviteľ - tentokrát je to Ivan Korčok z rezortu diplomacie. Z jeho slov možno hypoteticky predpokladať, že sa s hlavou štátu rozprával aj o posledných prešľapoch premiéra na pôde zahraničnej politiky.

15:24 "Myslím si, že situácia je tak vážna, že je potrebné sa zaoberať sebareflexiou. Takto to ďalej nejde," povedala všeobecne predsedníčka klubu Za ľudí Jana Žitňanská. Ta ďalej nechcela špecifikovať ani konkrétne mená a ani citácie ostatných poslancov. V tejto chvíli sa začína predsedníctvo strany Za ľudí a po nej bude nasledovať koaličná rada.

VIDEO Predsedníčka Za ľudí Jana Žitňanská ide na predsedníctvo:

Podľa predsedníčky klubu Za ľudí Jany Žitňanskej sú na stole momentálne všetky mená vládnych predstaviteľov (Zdroj: Topky/Maarty)

14:46 Podpredseda Za ľudí a štátny tajomník ministerstva investícií Vladimír Ledecký si nemyslí, že stredajšie rokovania o budúcnosti koalície prinesú riešenie. Strana Za ľudí si podľa neho nepripúšťa svoj rozpad. Jeho strana stojí za tým, že zodpovednosť vo vláde sa musí vyvodiť.

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Novinárom Ledecký povedal, že nevie, kedy bude známy výsledok koaličnej krízy. Myslí si, že večerná koaličná rada neprinesie výsledok. "Lebo rokovania nie sú ešte v takom pokročilom stave, aby to prinieslo výsledok," vysvetlil. Deklaroval, že každý z partnerov ku kríze pristupuje vážne, no dodal, že ešte nenašli spoločné riešenia. V prípade, že sa vo vládnej koalícii nevyvodí žiadna zodpovednosť, Ledecký sa podriadi verdiktu strany, nechce byť "solitér".

"Nepripúšťame si to," odpovedal na otázku, či sa rozpadne strana Za ľudí. "Sme v totálne konštruktívnej atmosfére, akurát, že v našej strane je dosť osobností, ktoré majú vlastný názor, a ten názor musíme zladiť," priblížil Ledecký.

14:27 Koaličné hnutie Sme rodina nemá žiadne personálne požiadavky týkajúce sa rekonštrukcie vlády. Každá koaličná strana je zodpovedná za svojich nominantov. Hnutie je sklamané "z celého cirkusu". Uviedol to poslanec parlamentu Martin Borguľa.

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Každý si musí vstúpiť do seba, či jeho nominant naozaj robí tak, ako by robiť mal," podotkol Borguľa s tým, že nominanti Sme rodina hanbu vo vláde nerobia. Predseda Sme rodina Boris Kollár dostal od predsedníctva hnutia mandát na vyjednávanie s ostatnými koaličnými partnermi. To "jasne stanovilo podmienky na vyjednávanie". "Sú to len veci, ktoré majú pomôcť ľuďom," priblížil Borguľa. Pripustil, že v prípade, ak táto vláda nebude schopná ľuďom pomáhať, nebude mať pre hnutie zmysel v nej ďalej zotrvávať.

13:37 Poslanec Ondrej Dostál (SaS) skonštatoval, že sa musí zmeniť štýl vládnutia. "Keď sa bude pokračovať tak ako doteraz, nebude to dobré ani pre vládnu koalíciu, ani pre krajinu. Musí sa zmeniť štýl vládnutia," povedal novinárom s tým, že si to nevie predstaviť bez toho, aby došlo k rekonštrukcii vlády.

13:32 V SaS budú podľa Dostála hovoriť o všetkých možnostiach. "Otvorené sú všetky varianty," odpovedal na otázku, či výsledkom rekonštrukcie môže byť vláda bez SaS. "Za nás sme pripravení dať na stôl všetky mená," skonštatoval s tým, že majú hovoriť aj o vyvodení dôsledkov, ak by k rekonštrukcii nedošlo. Na rokovanie klubu SaS má prísť aj jej predseda Richard Sulík.

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:31 Podpredseda parlamentu a člen klubu OĽANO Gábor Grendel novinárom povedal, že klub nerokuje a bude pokračovať vtedy, keď "budú nejaké informácie, ktoré stoja za to, aby ich na klube prerokovali". Nechcel hovoriť žiadne "čiastkové" informácie. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský k otázkam o požiadavkách vrátane odchodu Krajčího povedal, že budú informovať po skončení.

Peter Pčolinský
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

13:30 Rokovať bude i klub Za ľudí. Do budovy parlamentu dorazila aj šéfka strany Veronika Remišová či jej podpredseda Juraj Šeliga. Za ľudí opustili už dvaja poslanci - Tomáš Valášek a Miroslav Kollár. Ak neodíde Matovič alebo Krajčí zo svojho postu, odísť chce aj poslanec Ján Benčík.

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:05 Vláda dnes presunula rokovanie vlády.

12:04 Keďže v týchto chvíľach by už malo byť ukončené stretnutie klubu OĽaNO, zaujímali nás závery, ktoré sa prijali a či klub stojí za Matovičom. "Poslanecký klub stojí pevne za premiérom Matovičom. O ostatných záležitostiach budeme verejnosť včas informovať," povedal pre Topky Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

12:03 Poslanci SaS majú rokovať v stredu od 16.00 h. "Okrem prípravy najbližšej schôdze budeme hovoriť aj o aktuálnej situácii. Účasť prisľúbil aj predseda strany Sulík," skonštatovala predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová.

Richard Sulík odchádza z
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

12:02 Popoludní má rokovať aj klub Za ľudí, strana deklaruje, že chce rekonštrukciu vlády. Šéfke strany Veronike Remišovej odišli už dvaja poslanci - Tomáš Valášek a Miroslav Kollár. Poslanec Za ľudí Ján Benčík avizoval, že ak neodíde zo svojho postu Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí (obaja OĽANO), vystúpi z klubu a prestane podporovať vládu.

Poslankyňa Andrea Letanovská uviedla, že Remišová má jej podporu v rokovaniach. Ak nebude stotožnená s postupom v rokovaniach, zvažuje odchod zo strany. Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga podľa svojich slov robí všetko pre to, aby prišla rekonštrukcia vlády a strana bola jednotná. Poslanec Marek Hattas nechce zachádzať do špekulácií. Odpovedal tak na otázku, či by odišiel zo strany, ak by nedošlo k rekonštrukcii vlády. "Rekonštrukcia vlády je nutná a na to sa momentálne musíme sústrediť," uviedol.

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Kancelária Národnej rady SR)

12:01 Prezidentka Zuzana Čaputová je presvedčená, že bez vyvodenia politickej zodpovednosti nie je stabilita vlády dosiahnuteľná. V utorok to uviedla na sociálnej sieti. Vyhlásila, že Slovensko potrebuje stabilnú vládu, ktorá sa môže plne sústrediť na riešenie pandémie a všetkých jej dopadov. "Slovenská vláda prechádza náročným obdobím, ktoré môže vyústiť do rôznych zmien," dodala.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:00 Podarilo sa nám zistiť program predsedníctva Sme rodina, ktoré dnes rozhoduje o možnej rekonštrukcii vlády. Toto rokovanie sa má dnes uskutočniť na pôde parlamentu. Boris Kollár minulý týždeň povedal, že pripúšťa formu rekonštrukcie vlády. Zároveň si však myslí, že výmena premiéra nemusí priniesť očakávaný výsledok.

 

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky)


Ako sa to vyostrilo

Vládna kríza sa naplno rozpútala v stredu 3. marca, kedy prebiehalo rokovanie vlády. To malo podľa ministra Jaroslava Naďa a našich ďalších zdrojov prebiehať pomerne búrlivo a vicepremiér Richard Sulík mal použiť na premiéra Igora Matoviča niekoľko vulgárnych výrazov, po ktorých Matovič len stručne ukončil rokovanie. Po tomto odišiel z rokovania len v sprievode ministrov z OĽaNO. Novinárom nepovedal nič.

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Už zhovorčivejší bol minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý po rokovaní predstúpil s Branislavom Gröhlingom a Ivanom Korčokom pred novinárov a vyzval vládu na dôkladnú rekonštrukciu. "Igor Matovič je nespôsobilý do tejto funkcie a už si proti sebe poštval všetkých," tvrdil Sulík počas minulej stredy, pričom okamžite odišiel v sprievode dvoch spomínaných ministrov za prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Sulík má toho plné zuby a vyzýva vládu na dôkladnú rekonštrukciu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Do prezidentského paláca prišli hneď po tlačovom vyhlásení pre novinárov na Úrade vlády.

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

O tretej poobede za prezidentkou prišli aj predstavitelia Za ľudí.

VLÁDNA KRÍZA Výsledok rokovania
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Matovič medzičasom svoju nespokojnosť s postupom partnerov pripisoval v statusoch na Facebooku k tomu, že prišiel ruský Sputnik V, hoci mu partneri už viackrát naznačili, že Sputnik za tým nie je, ale je za tým štýl jeho chaotického vládnutia.

Aj po stretnutí s Čaputovou trvali na svojom

Nič sa nezmenilo ani o pár hodín neskôr, kedy Sulík s Remišovou prišli pred novinárov a po stretnutí s hlavou štátu trvali na svojom. Chcú rekonštrukciu vlády a smerujú do parlamentu, kde medzičasom predseda parlamentu Boris Kollár partnerov vyzval, aby si sadli za jeden stôl.

Remišová so Sulíkom po rokovaní s prezidentkou opakujú, že je čas na rekonštrukciu vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

To sa aj stalo a vo neskorých, večerných hodinách postupne pred verejnosť predstupovali členovia koalíčných strán s tým, že do budúcej stredy (čiže do dneška, pozn. red.) sa nič nové nedozvieme.

Lídri strany Za ľudí
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Týždňové čakanie je na konci

Ide o to, že Boris Kollár a jeho hnutie práve až dnes zvolali predsedníctvo, pretože niekoľko členov vraj bolo kvôli pandémii v karanténe. Na ňom sa má rozhodnúť, či požiadavky strán SaS a Za ľudí, ktoré chcú rekonštrukciu vlády a nie predčasné voľby, zoberú do úvahy a či s tým oslovia a j premiéra. Ten by v prípade kladného výsledku ostal už len s OĽaNO sám a musel by konať. Viac sa teda dozvieme až dnes vo večerných hodinách.

Boris Kollár po mimoriadnom
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Sulík už vopred avizoval, že na stole sú všetky mená a že v prípade, že by premiér odstúpil, je on sám ochotný ako cenu obety prenechať svoj post ministra hospodárstva niekomu inému. V tomto prípade sa skloňoval aj jeho štátny tajomník Ján Oravec.

Richard Sulík čaká ohľadom koaličnej krízy na Sme rodina, ktoré bude mať predsedníctvo budúcu stredu (Zdroj: Topky/Maarty)

OĽaNO by už malo mať rokovania za sebou

Hnutie OĽANO podľa šéfa poslaneckého klubu Michala Šipoša začalo rokovať už v utorok. Popoludní má o situácii v koalícii debatovať aj klub poslancov za SaS spolu s predsedom Richardom Sulíkom a tiež členovia klubu Za ľudí.

OĽANO bude rokovať na poslaneckom klube v utorok popoludní, potvrdil to poslanec hnutia Milan Vetrák. "Budeme riešiť postupne veci, ktoré sa za posledné obdobie udiali," doplnil Šipoš. Kritiku Igora Matoviča (OĽANO) na poste predsedu vlády otvorene pomenoval napríklad poslanec OĽANO Ján Krošlák. Šipoš nedávno uviedol, že poslanci OĽANO stoja za vládou Igora Matoviča.

 

Viac o téme: PredsedníctvoVládna krízaIgor MatovičSaSRichard SulíkBoris KollárOĽaNOSme rodinaVeronika RemišováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu