Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

O pár hodín sa výrazne ochladí: RADAR Meteorológovia prezradili, kedy sa vrátia teplé dni

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Getty Images)

BRATISLAVA – Počasie uplynulých dní pripomínalo jar. No slnečné a teplé dni vystrieda chladnejšie obdobie. Z noci na sobotu zosilnejú nočné mrazy, pričom cez deň môže aj snežiť. Meteorológovia však majú aj dobrú správu. Prezradili, kedy sa opätovne oteplí.

Meteoradar zobrazujúci aktuálnu teplotu

Aktuálne postupuje cez našu oblasť ďalej na juh až juhovýchod studený front. Ten podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) prináša veľkú oblačnosť, zosilnenie vetra, zrážky, ale aj ochladenie, a tak sa od severu dážď mení na sneženie. „Od stredných polôh sa miestami vytvorí aj snehová pokrývka, v nižších polohách len ojedinele,“ skonštatovali meteorológovia.

O pár hodín sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Na družicovej snímke je podľa ich slov vidno, ako sa za studeným frontom rýchlo zmenšuje oblačnosť, čo sa u nás začne diať už dnes večer. „Na ďalších obrázkoch vidieť, že v chladnom vzduchu sa do našej oblasti rozšíri tlaková výš, následkom čoho bude rýchlo slabnúť aj vietor. Zosilnejú tak nočné mrazy, v dolinách a kotlinách teplota klesne aj pod -10, ojedinele až okolo -15 °C,“ spresnil SHMÚ s tým, že aj cez deň bude o málo chladnejšie oproti dlhodobému priemeru.

O pár hodín sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

„Chladnejšie obdobie bude pretrvávať aj v úvode budúceho týždňa, oteplí sa až približne v jeho druhej polovici,“ avizovali odborníci na počasie.

Sobota

V chladnom vzduchu bude od severozápadu zasahovať do našej oblasti tlaková výš.

Predpoveď počasia nájdete aj na Predpovede.sk

Najnižšia nočná teplota dosiahne -2 až -7, v dolinách a kotlinách miestami -8 až -13 stupňov. SHMÚ vydal aj prvostupňovú výstrahu pred nízkymi teplotami. Od 23:00 do 09:00 nasledujúceho dňa sa v okresoch Brezno, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Ružomberok a Tvrdošín ojedinele očakávajú až šestnásťstupňové mrazy.

SHMÚ vydal výstrahu pred
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia,“ varoval hydrometeorologický ústav.

Cez deň bude malá, miestami zväčšená oblačnosť. Na severe a východe však treba rátať so snehovými prehánkami, síce len ojedinele.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Denné maximum dovŕši 2 až 7, na severe miestami -2 až 2 stupne. Teplota na horách vo výške 1500 m vystúpi zhruba na -8 stupňov.

Zafúka prevažne severný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h. Na strednom Slovensku a k večeru aj inde sa miestami objaví len slabý vietor.

Nedeľa

Počasie u nás bude ovplyvňovať rozsiahla oblasť vyššieho tlaku vzduchu tiahnuca sa od Britských ostrovov cez strednú Európu až nad čiernomorskú oblasť.

Očakáva sa len malá oblačnosť. V nižších polohách sa v noci a zrána môže ojedinele tvoriť hmla.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na -4 až -10, no v údoliach bude ešte mrazivejšie - až 16 stupňov pod nulou. Denné maximum sa vyšplhá na 4 až 9, na Orave a pod Tatrami miestami približne na 2 stupne.

Zavládne bezvetrie alebo bude len pofukovať.

Viac o téme: PočasieOchladeniePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu