Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Predísť uzatváraniu rómskych komunít pomáhajú príklady dobrej praxe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA - Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity (ÚSVRK) plánuje zdieľať so samosprávami poznatky, ktoré sa osvedčili pri predchádzaní uzatvorenia rómskych osídlení v dôsledku zhoršujúcej sa pandémie. Zároveň o kľúčových zisteniach informovala splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková listom aj predsedu vlády SR, ministra zdravotníctva, hlavného hygienika a pandemickú komisiu.

Bučková menovala obce s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít, ktoré úspešne zvládajú náročnú situáciu so šírením ochorenia COVID-19 bez použitia silových zložiek a uzatvorenia celých komunít. "Patria medzi ne napríklad Jánovce, Bystré, Rimavská Baňa, Toporec, Šarišské Jastrabie, či mestá Hlohovec, Košice-Šaca alebo Stará Ľubovňa – Podsadek," uviedla.

Zároveň poukázala na fakt, že podľa skúseností úradu podnecujú obavy zo šírenia vírusu rozhodnutia o komunitných karanténach aj pri nízkom počte pozitívnych prípadov, bez zohľadnenia rôznych faktorov a možností individuálnej karantény. Zdôrazňuje preto, že pri nízkom počte pozitívnych osôb je mimoriadne dôležitá oblasť prevencie a krízovej intervencie. "Poskytujeme poradenstvo, metodickú podporu, usmerňovanie v rámci koordinácie pomáhajúcich profesií, sprostredkúvame humanitárnu pomoc," opísala situáciu rómska splnomocnenkyňa.

Jej úrad sformuloval na základe poznatkov základné oblasti opatrení, ktoré je možné realizovať, patrí k nim zriaďovanie karanténnych miest/zón na lokálnej úrovni, zvýšenie dostupnosti vrátane ekonomickej štátnej karantény aj pre ľudí z MRK, ktorí nemajú podmienky na domácu izoláciu, systematická informovanosť a osveta, možnosť pravidelného testovania, mapovanie a zabezpečovanie potrieb karantenizovaných domácností i zabezpečenie dostatočného množstva dezinfekčných prostriedkov a ochranných pomôcok v prípade potreby.

ÚSVRK okrem zamestnancov šiestich regionálnych kancelárií poskytuje systematickú pomoc a odborné služby aj prostredníctvom národných projektov (NP), ktoré využívajú pomáhajúce profesie. Na riešenie mimoriadnych situácií v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 je špeciálne zameraný NP COVID MRK.

Viac o téme: OsadyPandémiaKaranténaRómske komunitySlovenskoKoronavírusAndrea Bučková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu