Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Pozor na nové opatrenie: Od 8. marca budú respirátory v obchodoch povinné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Friso Gentsch/dpa)

BRATISLAVA - Od pondelka (8. 3.) bude v obchodoch a prostriedkoch verejnej dopravy povinné nosenie respirátorov bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest. Od 15. marca sa povinnosť nosiť respirátor rozšíri na všetky interiéry okrem vlastnej domácnosti. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Výnimky z povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest sú platné tak ako doteraz.

Povinnosť nosiť respirátor bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2 podľa normy STN EN 149 + A1 sa od pondelka týka obchodov, tiež mestskej hromadnej dopravy, vlakov či diaľkových autobusov. "Medzi takéto tvárové polomasky možno zaradiť aj respirátory s označením KN95 alebo N95, ktoré boli posúdené podľa požiadaviek platných v Európskej únii. Hodnovernosť respirátora si spotrebiteľ môže narýchlo overiť podľa označenia 'CE' za ktorým nasleduje štvorčíslie," uviedla Račková.

Detailnejšie informácie o technických parametroch respirátorov vie podľa ÚVZ sprostredkovať Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR.

Pre tri výnimky z povinnosti nosiť respirátor stále platí povinnosť nosiť rúško. Týka sa detí do ukončenia prvého stupňa základných škôl, osôb vo väzbe alebo vo výkone trestu v zariadeniach Zboru väzenskej a justičnej stráže a zamestnancov vykonávajúcich prácu zaradenú do tretej kategórie vo faktore záťaž teplom pri práci - napríklad práca pri vysokých peciach. "V exteriéroch bude naďalej možné mať prekryté horné dýchacie cesty nielen respirátorom, ale aj rúškom, šálom alebo šatkou," uzavrela Račková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu