Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Deti sa vrátili do škôl: V Košiciach nastúpilo v pondelok 65 percent žiakov prvého stupňa

(Zdroj: Getty Images)

KOŠICE - Do školských lavíc v Košiciach zasadlo v pondelok viac ako 65 percent žiakov prvého stupňa základných škôl. Na obnovenom výchovno-vzdelávacom procese v materských školách sa zúčastnilo 44 percent detí. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke s tým, že otvorili 33 z 34 ZŠ a 52 z 56 MŠ vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

„Na naše ZŠ nastúpilo v pondelok celkovo 4803 žiakov a v MŠ to bolo 2428 detí. Najvyšší záujem rodičov bol na ZŠ Železiarska a na ZŠ Kežmarská 30, kde ich počty dosiahli 77, respektíve 76 percent. Naopak, len okolo polovica rodičov poslala svoje deti na ZŠ Slobody. Záujem o prezenčnú formu výučby od rodičov nás veľmi pozitívne prekvapil,“ uviedla viceprimátorka mesta Lucia Gurbáľová. Podľa jej slov nastúpilo do košických škôl oproti celoslovenskému priemeru zhruba o 15 percent viac detí.

Pred nástupom sa na školách uskutočnilo testovanie ich zamestnancov a rodičov, na ktorom sa zúčastnilo 22 percent z 15.700 ľudí. Nízky záujem bol podľa magistrátu zrejme spôsobený tým, že sa rodičia dali otestovať na ochorenie COVID-19 už počas týždňa alebo na iných odberných miestach. Počas víkendového testovania na košických školách vykonali 3503 testov a zaevidovali deväť pozitívnych prípadov.

Mesto pripomína, že od stredy by mala byť prezenčná výučba podľa uznesenia vlády umožnená iba deťom zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce. „Všetkých rodičom, ktorí nemôžu pracovať z domu, umožníme zapojiť svoje deti do prezenčnej výučby. Nemusia sa báť, robíme všetko preto, aby sa maximálne zabránilo šíreniu nákazy. Jedinou podmienkou okrem ich bezinfekčnosti bude, aby podpísali čestné vyhlásenie, že nemôžu pracovať z domu,“ povedal s tým, že tlačivo bude od utorka zverejnené na webových stránkach škôl.

Viac o téme: ŠkolyŽiaciKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu