Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ceny pečiva pôjdu nahor! Slovenskí pekári už nezvládajú pokrývať zvýšené náklady: Kritizujú aj vládu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc, Getty Images)

BRATISLAVA – Slovenskí pekári, cukrári aj cestovinári už nezvládajú niesť zvýšené náklady a avizujú, že ceny pečiva v najbližšom období vzrastú. Pod zdražovanie sa podpísali svetové ceny pšenice, ktoré lámu rekordy.

Náklady na výrobu chleba, rožkov a ďalších pekárskych, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov výrazne ovplyvňujú svetové ceny pšenice. Tá v posledných mesiacoch láme rekordy. Slovenskí pekári po tom, čo ich vláda vylúčila z akýchkoľvek pandemických pomocí, už nie sú schopní znášať rastúce náklady.

Natočili ste šokujúci moment? Tak neváhajte a staňte sa súčasťou Topiek: Pošlite nám vaše VIDEO

„Úplne absentujúca pomoc štátu, obrovské náklady súvisiace s protipandemickými opatreniami a rekordné ceny potravinárskej pšenice drtivo doliehajú na slovenských pekárov. Ide doslova o prežitie slovenského pekárstva v krajine. Neostáva nám už nič iné, ako zvýšiť ceny našich výrobkov. Ak okamžite nezasiahne štát, ktorý nám už pred pol rokom sľúbil pomoc, pekári budú musieť  postupne otvárať dodávateľské zmluvy s obchodnými reťazcami a žiadať o zvýšenie odbytových cien,“ vysvetlil Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Na snímke pečivo v potravinách nákupného centra v Košiciach
Zobraziť galériu (3)
Na snímke pečivo v potravinách nákupného centra v Košiciach  (Zdroj: TASR/František Iván)

Ceny pšenice ovplyvňuje Rusko, Čína aj horšie výhľady produkcie

Ceny potravinárskej pšenice na európskych, ale aj amerických komoditných burzách začiatkom tohto roku skokovo stúpli až na úroveň 235 dolárov za tonu (necelých 194 eur). K výraznému rastu zásadne prispelo Rusko, ktoré od polovice februára významne zvýšilo exportné clá na pšenicu. Ďalšie zvýšenie ciel ohlásilo na marec a zachovať ich chce najmenej do roku 2022.

Zároveň neutícha záujem o pšenicu z Číny. Rast dopytu zvyšuje ceny u pestovateľov a obchodníkov v celej Európe. V marci 2021 sa očakáva ďalší cenový rast obilia až o 25 % a prognózy predpovedajú dramaticky vysokú cenu obilia minimálne do novej úrody. Medzinárodná obilninová rada pritom mierne znížila výhľad produkcie pšenice v tomto roku. To by mohlo spôsobiť výpadok objemu obilia na trhu v druhom polroku, čo by znamenalo udržanie vysokých cien aj po zbere novej úrody.

„Cena pšenice a z nej vyrobenej múky výrazným spôsobom ovplyvňuje produkčné kalkulácie pekárov, cukrárov i cestovinárov. Ak cena pšenice do konca mesiaca neklesne pod 200 dolárov za tonu, budú musieť ceny výrobkov z nej zdražieť. Pekári totiž aktuálne fungujú doslova na hrane a bez akejkoľvek pomoci štátu,“ upozornil Lapšanský.

Viac o téme: SlovenskoCenyPšenicaPečivoZdražovanieNárast
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu