Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dva vrtuľníky Mi-17 prejdú generálnou opravou: Ministerstvo obrany zaplatí takmer 10 miliónov

Vrtuľník Mi-17
Vrtuľník Mi-17 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

BRATISLAVA - Dva vojenské vrtuľníky Mi-17 prejdú generálnou opravou. Ministerstvo obrany (MO) SR za ne zaplatí takmer desať miliónov eur. Vyplýva to zo zmlúv, ktoré rezort uzavrel vo februári s Leteckými opravovňami Trenčín.

Tretia generálna oprava vrtuľníka vyrobeného v roku 1987 bude stáť maximálne 4.999.999 eur. Dokončiť ju majú do 15. marca 2022. Druhý vrtuľník z roku 1989 absolvuje rovnako III. generálnu opravu za sumu 4.399.999 eur. Sfinalizovaná má byť do 30. mája 2022. Opravy majú predĺžiť technický život vrtuľníkov o 1000 hodín alebo sedem rokov.

"Aktuálne Ozbrojené sily (OS) SR disponujú 12 vrtuľníkmi Mi-17, z ktorých prevádzkujeme štyri, ostatné sú po uplynutí technickej životnosti. Počet prevádzkyschopných kusov sa mení na dennej báze podľa vykonávaných prác a príprav leteckej techniky," doplnila hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Ozbrojené sily SR podľa hovorkyne predpokladajú použitie týchto vrtuľníkov do konca ich technickej životnosti. Využívajú sa najmä na prepravné úlohy v prospech jednotiek OS SR, úlohy domáceho krízového manažmentu, napríklad hasenie požiarov, a zároveň plnia úlohy leteckej pátracej a záchrannej služby.

Rezort obrany disponuje tiež deviatimi vrtuľníkmi UH-60M Black Hawk. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) koncom minulého roka avizoval nákup ďalších dvoch aj s výbavou a dovybavenie dvoch, ktoré už vlastní. Využiť by na to chcel aj financie z fondu USA vo výške 50 miliónov dolárov, od SR sa očakáva dofinancovanie jedna k jednej.

Viac o téme: SlovenskoMinisterstvo obranyVrtuľník Mi-17Generálna oprava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu