Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SUDCA ROZHODOL: Moniku Jankovskú prepustil z väzby!

Monika Jankovská
Monika Jankovská (Zdroj: TASR)

PEZINOK - Sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku rozhoduje o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry predĺžiť väzbu bývalej štátnej tajomníčke Ministerstva spravodlivosti SR Monike Jankovskej bez jej účasti.

Aktualizované o 15:09 

Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes rozhodol o tom, že Monike Jankovskej väzbu nepredĺži. Rozhodnutie však nie je právoplatné. O prepustení bývalej štátnej tajomníčky bude ešte rozhodovať Najvyšší súd, Jankovská preto naďalej ostáva hospitalizovaná vo väzenskej nemocnici.

"Aktuálne rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátorka voči nemu podala sťažnosť. Do právoplatného rozhodnutia sa k tomuto nebudem vyjadrovať," uviedol Jankovskej obhajca Peter Erdős. Podľa našich informácií je zdravotný stav Moniky Jankovskej stále nezmenený a nie je na tom psychicky dobre. Aj preto sa dnes nezúčastnila výsluchu. "Moja klientka sa necíti spôsobilá na to, aby vypovedala," dodal advokát. 

Ak sa rozsudok potvrdí, Monika Jankovská bude pod dohľadom probačného úradníka a na nohe bude nosiť monitorovací náramok. Jankovská už nejakú dobu spolupracuje s políciou a jej postoj by sa nemal zmeniť ani potom, ako ju prepustia z väzby.

Súd rozhodoval aj o sudcovi Richardovi Molnárovi, ktorý je obvinený v kauze Víchrica. Molnár ostáva vo väzbe. Ani toto rozhodnutie nie je právoplatné.

Jankovská na výsluchu nebola

Monika Jankovská aktuálne nie je v stave, aby mohla vypovedať. Stalo sa tak potom, ako užila väčšie množstvo tabletiek a pokúsila sa o samovraždu. "Moja klientka sa nezúčastní dnešného výsluchu vzhľadom na jej zlý zdravotný stav. Rozhodovanie sa uskutoční v jej neprítomnosti," uviedol obhajca Peter Erdős. Podľa jeho slov nie je v súčasnosti schopná akéhokoľvek výsluchu pred sudcom, ako aj orgánmi činnými v trestnom konaní. Zdôvodňuje to jej zlým psychickým stavom, predovšetkým vzhľadom na jej pokus o samovraždu z konca januára.

Ostane Jankovská vo väzbe? VIDEO Exsudkyňa označuje Kočnera za kamaráta! V cele drhla krv a zvratky

Podľa informácií Topky.sk mala Jankovska zjesť 30 až 40 tabletiek sedatív, ktoré mala na predpis a postupne si ich zbierala za múrmi väznice. Z výpovede bývalej sudkyne, ktorú poskytla pri vyšetrovaní incidentu vo väznici vyplýva, že privolaní strážnici na jej prosbu o pomoc nereagovali. Našli ju až ráno, potom ako v obrovských blestiach a krčoch na podlahe cely strávila priotrávená celé hodiny.

To, či sa Monika Jankovská dostane na slobodu alebo bude naďalej vo väzbe, oznámi sudca Špecializovaného trestného súdu o 14tej hodine. 

Pozrite si vyjadrenie advokáta Moniky Jankovskej Petra Erdősa

Zdravotný stav Jankovskej neumožňuje účasť na akomkoľvek výsluchu, tvrdí jej obhajca (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Monika Jankovská by mala byť väzobne stíhaná do 11. marca. Vo väzbe je od minuloročnej marcovej akcie Národnej kriminálnej agentúry pod názvom Búrka. Príslušníci NAKA vtedy zadržali 13 sudcov, pričom padli obvinenia z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Ďalšie obvinenia pribudli Jankovskej po minuloročnej októbrovej akcii Víchrica. Od septembra 2020 je obvinená aj v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima.

Viac o téme: VäzbaPriznanieObvinenie NAKAMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu