Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Nový režim na hraniciach začne platiť od stredy, výnimku z karantény budú mať pendleri

Tlačová konferencia o novom režime na hraniciach Zobraziť galériu (5)
Tlačová konferencia o novom režime na hraniciach (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Režim na hraniciach sa v súvislosti s novým koronavírusom bude meniť. O aké konkrétne zmeny pôjde, prišiel v piatok večer oznámiť šéf rezortu zdravotníctva spolu so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničia a hlavným hygienikom.

VIDEO Tlačová konferencia o novom režime na hraniciach

Nový režim na hraniciach začne platiť od stredy, výnimku z karantény budú mať pendleri (Zdroj: Topky/Maarty)

V piatok večer sa pred média postavili minister zdravotníctva Marek Krajčí, štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus a hlavný hygienik Ján Mikas, aby informovali o novom režime na hraniciach so Slovenskom. Jeho platnosť začína plynúť až od 17. februára, pôvodne to malo byť od pondelka.

„Nový režim na hraniciach má zabrániť pred šírením nových mutácií koronavírusu, ktoré sú infekčnejšie a spôsobujú vyššiu smrtnosť,“ upozornil minister. Vysvetlil, že dôvodom posunu je to, že príslušná vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR vychádza v piatok. „Chceme dať verejnosti možnosť, aby sa v nových pravidlách zorientovala,“ dodal minister.

Tlačová konferencia o novom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Každý bude povinne nastupovať do 14-dňovej karantény. Najskôr na ôsmy deň môže absolvovať PCR test. Pokiaľ bude negatívny, bude možné karanténu prerušiť. 

Tlačová konferencia o novom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Pendleri budú mať výnimky

Výnimku z karantény budú mať pendleri. Tí, ktorí sú v priamom susedstve so Slovenskom, budú môcť prechádzať cez hranice, no ich test nesmie byť starší ako sedem dní. Bude sa tolerovať PCT i antigén. Taktiež nebudú musieť vypĺňať formulár e-hranica.

Výnimky z izolácie platia aj pre študentov, osoby starajúce sa o blízkych, osoby obhospodarujúce pozemky, kultúrnu oblasť, spravodajsko-mediálnu produkciu a podobne. Zároveň sem pribúda kategória pre vymedzený okruh športovcov pri tréningovom procese alebo účasti na profesionálnych súťažiach s podporným stanoviskom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorí budú musieť mať pri vstupe na územie SR negatívny výsledok antigénového testu nie starší ako 48 hodín alebo PCR testu nie starší ako 72 hodín.

Tlačová konferencia o novom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Pendleri z iných ako susedných krajín budú musieť ísť aj do karantény

Pendleri, ktorí dochádzajú za prácou z iných ako susedných európskych krajín, budú od  17. 2. potrebovať pri ceste na Slovensko negatívny test. Antigénový nesmie byť starší ako 48 hodín, PCR test viac ako 72 hodín. Budú tiež vypĺňať formulár e-hranica. Zároveň budú musieť ísť do karantény, ktorú budú môcť ukončiť po získaní negatívneho výsledku z PCR testu. „Budeme mať istotu, že takýto človek neprichádza infekčný a po PCR na Slovensku aj to, že nie je ani infikovaný,“ dodal Krajčí.

Výnimka za špecifických podmienok bude platiť aj pre pendlerov v krajinách EÚ, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Island a Veľká Británia, osoby, ktoré prekonali covid-19 a osoby, ktoré boli zaočkované aj druhou dávkou vakcíny pred viac ako 14-timi dňami. „Pre túto skupinu platí, že sa musia preukázať antigénovým alebo PCR testom nie starším ako 48 hodín, najneskôr pri vstupe na územie SR je potrebné sa zaregistrovať. Musia sa podrobiť izolácii, avšak táto končí negatívnym výsledkom RT-PCR testu, ktorý môže osoba podstúpiť aj okamžite vo vlastnej réžii po vstupe na územie SR,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Pripomenula, že výnimky z izolácie a preukázania negatívneho testu stále platia napríklad pre posádku nákladnej dopravy, záchranárov, pohrebné služby, kritickú infraštruktúru, osoby potrebujúce liečbu či diagnostiku a podobne. Bližšie podmienky prekročenia hraníc v takýchto prípadoch sú definované vo vyhláške.

Polícia má od budúceho týždňa zintenzívniť kontroly na hraniciach. Uzatvoria sa aj niektoré cezhraničné cesty nižšej triedy s nízkou intenzitou dopravy, aby sa efektívne využili personálne zdroje na zabezpečenie kontrol.

Hlavný hygienik navyše oznámil, že na budúci týždeň sa zopakuje pretestovanie vzoriek na prítomnosť tzv. britskej mutácie koronavírusu.

Viac o téme: SlovenskoHraniceCovid-19OpatreniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu