Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V obci Svätý Anton vyhlásili mimoriadnu situáciu: Hrozia zosuvy pôdy, zatarasená môže byť aj cesta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SVÄTÝ ANTON – Obec Svätý Anton vyhlásila v pondelok (8. 2.) mimoriadnu situáciu pre hrozbu zosuvu svahu nachádzajúceho sa nad miestnou komunikáciou. Ako uviedol starosta obce Martin Kminiak, svahovú deformáciu monitorujú od roku 2015. Situácia je však aktuálne natoľko vážna, že ohrozuje zdravie a majetok obyvateľov i účastníkov cestnej premávky.

„V poslednom období bola nameraná najvyššia hladina podzemnej vody od roku 2015, čo výrazne zvýšilo akceleráciu aktívneho pohybu. Svah sa čoraz viac tlačí na cestnú komunikáciu, kde už zasahuje do telesa cesty,“ vysvetlil Kminiak. Ako dodal, cesta sa neustále zužuje, prejazd dvoch oproti sebe idúcich nákladných áut v rýchlosti 50 kilometrov za hodinu je prakticky nemožný. „Ak sa tam navyše nachádza chodec, môže to mať fatálne následky,“ doplnil Kminiak s tým, že na komunikácii je aktuálne znížená rýchlosť.

Vážnosť situácie podľa starostu umocňuje plynové potrubie vedúce popri ceste, na ktoré posúvajúci sa svah tlačí. „Podľa plynárov potrubie drží už len cesta. Tá je však podľa geológov podmývaná, podklad môže byť narušený a mohlo byť dôjsť k jej odtrhnutiu,“ podotkol Kminiak. Ako dodal, pod cestou sa navyše nachádza niekoľko obývaných rodinných domov.

Obec v pondelok vyhlásila mimoriadnu situáciu, v utorok (9. 2.) sa konalo pracovné stretnutie, na ktoré boli prizvané všetky dotknuté orgány a inštitúcie. „Prediskutovali sme postup sanačných prác. Vystavila sa objednávka na vypracovanie projektovej dokumentácie firme, ktorá bude práce vykonávať,“ uviedol Kminiak.

Do vypracovania projektovej dokumentácie obec pracuje na odčerpávaní vody zo studní, ktoré sa nachádzajú pod svahom. Čistiť budú aj rigoly na odvodnenie povrchovej vody a svah neustále monitorovať. Ďalšie problémy aktuálne podľa slov starostu spôsobuje sneh, ktorý sa po odhrnutí natláča na okraj vozovky, čím cestu ešte viac zužuje.

Viac o téme: Zosuvy pôdyMimoriadna situáciaSvätý Anton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu