Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Počasie nás opäť potrápilo: Na Slovensku vyčíňali búrky, následky pocítili najmä tieto okresy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Gyorgy Varga/MTI via AP)

BRATISLAVA - Búrková činnosť sprevádzaná intenzívnymi zrážkami spôsobila v utorok na východnom Slovensku vzostup vodných hladín na tokoch. Ako informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák, následky pocítili najmä obce v Prešovskom okrese, tretie stupne povodňovej aktivity vyhlásili aj obce Dúbrava v okrese Levoča a Kysta v Trebišovskom okrese.

V okrese Prešov sa vodné toky vybrežili v obciach Víťaz, Klenov, Miklušovce a Ľubovec. "V obci Ľubovec sa vybrežil miestny potok, došlo k zaplaveniu miestnej komunikácie, zaplaveniu miestnej základnej školy, niekoľkých rodinných domov, poškodeniu komunikácie," priblížil Bocák s tým, že starostka obce vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity. Ten platí aj v obci Miklušovce, kde sa vplyvom vody zosunula pôda v blízkosti komunikácie.

V obci Víťaz došlo vplyvom vybreženia k upchatiu prietokového profilu toku hlavne v mieste osadenia premostení k rodinným domom. V Klenove vyhlásila starostka mimoriadnu situáciu, keďže po intenzívnych zrážkach došlo k zosuvu pôdy do miestneho potoka a ohrozených je aj niekoľko rodinných domov. Obec neskôr vyhlásila druhý stupeň povodňovej aktivity.

V obci Dúbrava v okrese Levoča, kde po intenzívnom daždi voda z lúk stiekla do intravilánu obce a bola zaplavená miestna komunikácia, vyhlásil starosta tretí stupeň povodňovej aktivity. Obecnú komunikáciu a niekoľko nehnuteľností zaplavila voda aj v obci Kysta v Trebišovskom okrese, kde sa vybrežil Kystiansky potok a jeho prítoky. Aj tu platí tretí stupeň povodňovej aktivity. "Vodohospodári aktuálne vykonávajú monitoring postihnutých území a po ustálení hladín začnú s vykonávaním zabezpečovacích prác," uzavrel Bocák.

Viac o téme: PočasieBúrkySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu