Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Testovanie na KORONAVÍRUS: Mestá zverejňujú výsledky! Vysoká miera pozitivity v Trebišove

Antigénové testovanie na ochorenie Covid-19 v Trebišove
Zobraziť galériu (5)
Antigénové testovanie na ochorenie Covid-19 v Trebišove (Zdroj: TASR/Roman Hancnc)

TREBIŠOV – Miera pozitivity víkendového skríningového testovania na ochorenie COVID-19 sa spomedzi najväčších bratislavských mestských častí pohybuje od 0,70 do 0,83 percenta. Najlepšie dopadla mestská časť Staré Mesto, najväčšiu mieru pozitivity zaznamenala Petržalka. Najviac antigénových testov bolo vykonaných v Ružinove. Vyplýva to z výsledkov testovania, ktoré zverejnili jednotlivé samosprávy na sociálnej sieti.

Staré Mesto otestovalo počas uplynulých troch dní celkovo 10.916 ľudí. Z nich 77 vyšiel pozitívny výsledkov testu, čo predstavuje mieru pozitivity 0,70 percenta. "Staré Mesto dlhodobo vykazuje nízku mieru nakazenia ochorením COVID-19. Verím, že je to preto, lebo Staromešťania sú dôslední v dodržiavaní opatrení. Potvrdili to aj výsledky troch po sebe idúcich skríningov, kde sme zaznamenali incidenciu výrazne pod jedným percentom," uviedla starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Aj tento fakt podľa nej ovplyvnil rozhodnutie otvoriť od pondelka staromestské materské školy.  

Mestská časť Ružinov otestovala na 34 odberných miestach 23.568 obyvateľov, z čoho 188 malo pozitívny výsledok antigénového testu. Miera pozitivity je tak 0,80 percenta. "Tento týždeň sme s mierou odhalenej nákazy klesli z 2,2 percenta na 0,8 percenta. Oproti minulému víkendu ide o výrazné zlepšenie. Stále sa však treba mať na pozore," konštatuje starosta Ružinova Martin Chren a poznamenáva, že uplynulý víkend bol počet otestovaných výrazne nižší.

Testovanie na KORONAVÍRUS: Mestá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

V prípade otvárania škôl prosí ešte o trpezlivosť, situácia v jednotlivých základných školách by sa mala vyhodnocovať počas pondelka. "A naozaj dúfam, že po budúcom víkende bude situácia ešte o dosť lepšia a od 15. februára budeme môcť aspoň niektoré školy otvoriť," doplnil Chren.

Obdobnú mieru pozitivity zaznamenalo aj Nové Mesto, ktoré počas víkendu otestovalo 11.157 ľudí, z čoho 90 malo pozitívny výsledok. "Počet pozitívnych testov dosiahol len 0,80 percenta, čo je menej ako pri víkendovom testovaní pred dvomi týždňami. Vtedy to bolo 0,86 percenta," približuje na sociálnej sieti starosta Nového Mesta Rudolf Kusý. Najväčšia bratislavská mestská časť Petržalka urobila počas víkendu 21.122 testov. Z nich 175 bolo s pozitívnym výsledkom, čo predstavuje mieru pozitivity 0,83 percenta.

Vysoká miera pozitivity v Trebišove

V meste Trebišov sa počas víkendového tretieho kola skríningu prišlo do mobilných odberných miest otestovať 4935 občanov. Pozitívny výsledok antigénového testu potvrdil koronavírus u 97 ľudí, čo predstavuje mieru pozitivity 1,96 percenta. Informovala o tom hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.

"Najvyťaženejšie odberové miesta boli tie, kde testovali ľudí až dve odberové jednotky, teda MOM v základnej škole na Ulici Ivana Krasku, ZŠ na Pribinovej ulici a v mestskom kultúrnom stredisku. Viac Trebišovčanov sa prišlo otestovať v sobotu (6. 2.) než druhý víkendový deň," uviedla hovorkyňa.

Priebeh skríningu bol podľa radnice bezproblémový, na bezpečnosť a plynulosť antigénového testovania dohliadali príslušníci mestskej polície a Ozbrojených síl SR. "Pred odberovým miestom v blízkosti rómskej osady kontrolovali dodržiavanie protiepidemiologických  opatrení členovia rómskej poriadkovej služby," dodala Mištaničová.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Keďže je okres Trebišov zaradený k okresom s vyššími počtami infikovaných ľudí, skríningové testovanie prebiehalo na území mesta už tretí víkend. Samospráva zriadila šesť odberových miest.

Miera pozitivity v Púchove len mierne prekročila pol percenta

Osem odberných miest na antigénové testovanie navštívilo v sobotu v Púchove 3083 ľudí, pozitívny test malo 16 osôb, teda 0,52 percenta. Informovala hovorkyňa Púchova Laura Krošláková.

Podľa primátorky Kataríny Henekovej nemôžu občania doplácať na váhavé a neskoré rozhodnutia vlády SR. Potrebujú jasné pravidlá na to, aby mohli aspoň ako-tak normálne fungovať a ísť bezpečne do práce, banky, k lekárovi či na úrad. „Verím, že sme aspoň čiastočne pomohli nielen tým, ktorí sa cítili zle a mohli si tak overiť svoj zdravotný stav, ale aj tým, ktorí potrebujú certifikát na ďalší pohyb,“ doplnila primátorka.

Antigénové testovanie na ochorenie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Roman Hancnc)

Ako dodala, mesto Púchov umožnilo otestovať sa aj rodičom detí, študentom posledných ročníkov stredných škôl, ale aj širokej verejnosti – ľuďom, ktorí budú potrebovať certifikát s negatívnym výsledkom na nástup do zamestnania či na využitie konkrétnych služieb.

Antigénové testovanie pokračuje v Púchove aj tento týždeň. Od pondelka do piatka budú k dispozícii tri mobilné odberné miesta (priestory Dobrovoľného hasičského zboru Púchov, Námestie slobody a Kolonka). V Kolonke bude možnosť otestovať sa aj v sobotu. 

Situácia v Revúcej sa nelepší

Pandemická situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 sa v Revúcej po poslednom kole skríningového testovania nezlepšila. Na sociálnej sieti to uvádza samospráva s odvolaním sa na výsledky testovania z okresného úradu.

„V dňoch 3 až 7. februára sa v Revúcej otestovalo 3796 ľudí, z toho bolo 184 pozitívnych, čo predstavuje pozitivitu 4,9 percenta. Určite sú medzi nimi aj občania mimo trvalého pobytu v Revúcej, ale výsledok za celý okres je tiež zaujímavý: 13 737 otestovaných a z toho 307 pozitívnych, čo znamená pozitivitu 2,2 percenta,“ konkretizuje samospráva.

Dodáva, že situáciu chce riešiť už od pondelka v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Revúca.

V Trnave počítajú s testovaním aj na budúci víkend

Víkendové testovanie sa skončilo v Trnave s výsledkom jedného percenta pozitívnych prípadov, v Piešťanoch to bolo 1,43 percenta a v Hlohovci 1,31 percenta. Informujú o tom samosprávy miest aktuálne v jednom z najohrozenejších regiónov v rámci výskytu ochorenia COVID-19.

V krajskom meste Trnava sa za sobotu a nedeľu prišlo otestovať 23.327 ľudí, pozitívnych bolo 234. Primátor Peter Bročka na sociálnej sieti uviedol, že mesto umožní verejnosti testovať sa aj počas nasledujúceho víkendu. V predchádzajúcom kole sa testovalo v Trnave 23.252 záujemcov, miera pozitivity bola 1,19 percenta.

Testovanie na KORONAVÍRUS: Mestá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

V Hlohovci otestovali 7530 záujemcov, z nich bolo pozitívnych 99. "Klesáme len pomaly. Minulý týždeň sme mali pozitívnych 1,50 percenta, pred dvomi týždňami 2,23 percenta," konštatoval primátor Miroslav Kollár. Uviedol, že za posledné tri týždne boli v celom okrese Hlohovec identifikované dve až tri percentá obyvateľov pozitívnych na ochorenie COVID-19 cez antigénové a PCR testy. "Aj v sedemdňovej incidencii zostávame, žiaľ, v popredí, aktuálne na šiestom mieste. Navyše stúpa počet pacientov v nám najbližšej nemocnici v Trnave. Toto, žiaľ, nie sú dáta na otváranie škôl. Skôr na zatvorenie okresu," konštatoval Kollár.

Počas dvoch uplynulých víkendových dní sa v Piešťanoch testovalo 4671 osôb a miera pozitivity je 1,43 percenta. Predchádzajúci víkend nebolo v meste povinné testovanie, na testoch bolo 2484 ľudí s 2,09 percenta pozitívnych.

Počas víkendu bola pozitivita testov na COVID-19 v Lučenci 0,53 %

Pozitivitu testov na ochorenie COVID-19 na úrovni 0,53 percenta zaznamenala na svojich mobilných odberových miestach samospráva Lučenca počas uplynulého víkendu. Na sociálnej sieti to uviedla primátorka Alexandra Pivková.

„Počas celého víkendu sme v mestom zriadených odberových miestach otestovali 4.307 občanov, z ktorých bolo celkovo 23 pozitívnych. Miera pozitivity je tak v meste Lučenec na úrovni 0,53 percenta,“ konkretizovala Pivková. Dodala, že viacero prípadov nového koronavírusu sa objavilo aj medzi členmi krízového štábu mesta, ktorý však napriek tomu online formou zasadá takmer každý deň.

Miera pozitivity v Poprade je 0,17 percenta, mesto otvorilo školy

V Poprade otestovali na ochorenie COVID-19 od piatka do nedele celkovo 3400 ľudí, z toho boli šiesti pozitívni. Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke s tým, že miera pozitivity je na úrovni 0,17 percenta. Radnica zabezpečila tri mobilné odberné miesta v Aréne Poprad, ktoré slúžili predovšetkým na otestovanie jedného zákonného zástupcu a všetkých zamestnancov škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Ako potvrdila hovorkyňa mesta Jarmila Hlaváčová, od pondelka otvorili materské školy, prvý stupeň základných škôl a dve základné umelecké školy. Samospráva ozrejmila, že v ZUŠ bude prezenčné vyučovanie len pre žiakov prvého až štvrtého ročníka v individuálnej forme okrem speváckych a dychových odborov.

Radnica poskytne respirátory FFP2 zhruba 700 zamestnancom spomínaných škôl. „Nemocnica Poprad ponúkla mestu pomoc v podobe 4000 rúšok menšej veľkosti pre žiakov do škôl v prípade nevyhnutnosti (ak dieťa zabudne, stratí a podobne) a pre deti zo sociálne slabších rodín, ktoré dnes roznesú zamestnanci mesta,“ dodala samospráva.

Pozitivita v Detve dosiahla za dva dni 0,96 percenta

Miera pozitivity víkendového antigénového testovania na ochorenie COVID-19 v Detve dosiahla 0,96 percenta. „Mesto Detva v pondelok otvorilo všetky základné a materské školy. Naplnenosť v štyroch základných školách, ktoré má mesto Detva vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, je približne na úrovni 75 percent,“ uviedol v pondelok hovorca mesta Milan Suja.

„Cez víkend sa na odberových miestach vytvorených mestom dalo otestovať 3619 ľudí. Testy odhalili 35 pozitívnych, čo je menej ako jedno percento,“ informuje samospráva na svojej oficiálnej webstránke. Pätnásť pozitívnych bolo v Dome kultúry Andreja Sládkoviča, kde sa počas víkendu otestovalo 1111 ľudí.

Odberové miesto v mestskom kultúrnom stredisku (Chudobienec) si vybralo 1183 ľudí, z nich boli 11 pozitívni. Tretím odberovým miestom, ktoré mali obyvatelia mesta k dispozícii počas celého víkendu, bola III. Základná škola na Ulici Obrancov mieru, kde otestovali 879 ľudí a odhalili piatich pozitívnych. „Ďalší štyria pozitívni pribudli do štatistiky v odberovom mieste v IV. ZŠ na Ulici Antona Bernoláka, ktoré bolo otvorené iba v nedeľu. Záujem o test tam prejavilo 446 obyvateľov mesta,“ uzavrel mestský úrad.

Mesto Hriňová v Detvianskom okrese na svojej oficiálnej webstránke uvádza, že výsledky víkendového bezplatného testovania na ochorenie COVID-19 potvrdili zhoršenie sa pandemickej situácie v meste. „Za oba víkendové dni bolo vykonaných 1843 testov, z nich bolo 30 ľudí pozitívnych. Miera pozitivity v Hriňovej dosiahla 1,63 percenta,“ zhrnula samospráva s tým, že je to až trojnásobne vyššie číslo ako počas dvoch víkendov celoplošného skríningového testovania. Vtedy bola pozitivita 0,54 percenta a 0,64 percenta. Pre tieto okolnosti samospráva svoje materské, základné školy a ani základnú umeleckú školu od pondelka neotvorila.

Výsledky pozná aj Stará Ľubovňa

V Starej Ľubovni sa cez víkend (6. – 7. 2.) uskutočnilo testovanie na ochorenie COVID-19. Primátor mesta Ľuboš Tomko priblížil, že celkovo bolo otestovaných 3184 osôb, z toho 12 boli pozitívni. Miera pozitivity je na úrovni 0,38 percenta.

Pozitivita v Žiari nad Hronom vzrástla za týždeň o takmer 0,4 percenta

Miera pozitívnych prípadov počas víkendového testovania v Žiari nad Hronom vzrástla za týždeň o takmer 0,4 percenta. Samospráva počas soboty (6. 2.) a nedele (7. 2.) na ochorenie COVID-19 otestovala 6240 ľudí, pozitívny výsledok malo 85 z nich. Mesto o tom informovalo na sociálnej sieti. Počas druhého kola skríningového testovania v Žiari nad Hronom dosiahla miera pozitívnych prípadov 0,97 percenta, počas soboty a nedele 6. a 7. februára vzrástla na 1,36 percenta. „Dôvodov môže byť veľa, ale nemáme na to presnú odpoveď,“ povedal  vedúci kancelárie primátora mesta Martin Baláž.

Mesto bude v najbližších dňoch diskutovať aj o otázke ďalšieho testovania, či ho bude samospráva organizovať počas nasledujúcich víkendov, nie je aktuálne jasné. „Máme na území mesta žiadosti od súkromných firiem, ktoré by mohli testovanie zabezpečovať aj počas víkendu, no stále nedostali povolenia od ministerstva zdravotníctva,“ uviedol Baláž. Odberové miesta na testovanie počas víkendu zriadila aj Kremnica, kde z 2204 otestovaných vzoriek zachytili desať pozitívnych prípadov. Miera pozitivity tak v rámci mesta klesla z minulotýždňových 0,75 percenta na 0,45 percenta.

Banská Bystrica počíta so 17 MOM, kde sa ľudia môžu dať otestovať

Antigénové testy v súvislosti s ochorením COVID-19, povinnými pre zamestnancov, predovšetkým obyvateľov Banskej Bystrice, sa už budú vykonávať na viacerých miestach. Okrem známych mobilných odberných miest (MOM) pribudli pod Urpínom ďalšie. Ich fungovanie schválilo ministerstvo zdravotníctva. V pondelok o tom informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

"Niektoré novovzniknuté súkromné MOM, ktoré tiež vykonávajú odbery bezplatne, zatiaľ fungujú bez povinnosti objednať sa a možno ich navštíviť počas prevádzkovej doby. Do konca tohto týždňa by však mali byť všetky súčasťou celoslovenského rezervačného systému. Cieľom je vyhnúť sa čakaniu a dlhým radom," konštatovala hovorkyňa s tým, že adresa je: https://www.old.korona.gov.sk/covid-19-patient-form.php. Banská Bystrica doposiaľ zorganizovala dve kolá celoplošného testovania obyvateľov, komunitné testovanie zamerané na pracujúcich, skríningové testovanie a počas uplynulého víkendu i testovanie určené prioritne pre tých, ktorých sa týka otvorenie škôlok a škôl.

"Naše kapacity administratívnych pracovníkov či zdravotníckeho personálu sú už vyčerpané. V tejto chvíli nevieme povedať, či budeme vedieť zabezpečiť ďalšie testovanie, ktoré vláda nariadi. Preto žiadame všetkých, ktorí potrebujú mať potvrdenie o vykonaní antigénového testu, aby využili MOM schválené ministerstvom zdravotníctva," zdôraznil primátor Ján Nosko. Otestovať sa dá napríklad v banskobystrickom Aqualande, Dixon Resort na Švermovej ulici, Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou, v priestoroch Záchrannej zdravotnej služby SR na Partizánskej ceste, RÚVZ na Ceste k nemocnici, parkovisku na Mičinskej ceste, kde sa testuje už dlhodobo, ale i na ďalších miestach, ktoré sú zverejnené na webe Banskej Bystrice a na sociálnej sieti mesta vrátane s časmi, ako počas dňa fungujú. Mesto celkovo udáva 17 MOM.

Viac o téme: TestovanieSkríningKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu