Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Testovanie na KORONAVÍRUS pokračuje vo viacerých mestách: Odhalili už desiatky pozitívnych

Testovanie pokračovalo vo viacerých mestách
Testovanie pokračovalo vo viacerých mestách (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Vo viacerých mestách na Slovensku pokračuje testovanie obyvateľov na koronavírus. Niektoré odberné miesta budú otvorené aj v nedeľu, samosprávy majú aj informácie o miere pozitivity za sobotu.

V Trebišove v sobotu otestovali 3078 ľudí, pozitívnych bolo 56

Spolu 3078 ľudí otestovali v sobotu (6. 2.) na ochorenie COVID-19 v rámci ďalšieho kola skríningového testovania v Trebišove. Z nich malo pozitívny test 56 ľudí, čo predstavuje pozitivitu 1,8 percenta. Informovala o tom hovorkyňa mesta Martina Mištaničová. Odberné miesta sú otvorené aj v nedeľu.

Samospráva pripravila odberné miesta na Základnej škole (ZŠ) Ivana Krasku, ZŠ na Pribinovej ulici, v Centre voľného času na Ulici T.G. Masaryka, na Gymnáziu na Komenského ulici, v mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) a v spoločenskom centre v časti Milhostov. Otvorené sú od rána do 18.00 h, s výnimkou odberového miesta v Milhostove, kde budú odbery vykonávať od 13.00 do 18.00 h. Obedňajšia prestávka je od 12.00 do 13.00 h.

V regióne Trnavy sú priebežné výsledky podobné minulému týždňu

Priebežné výsledky testovania v okresných mestách regiónu Trnava, ktorý aktuálne patrí k najpostihnutejším výskytom choroby COVID-19, nepriniesli oproti uplynulému týždňu výraznejšie zlepšenie. V sobotu (6. 2.) mali v Hlohovci zistených 1,28 percenta pozitívnych testov, v Trnave 0,99 percenta a v Piešťanoch 1,63 percenta. Informujú o tom samosprávy na stránkach na sociálnych sieťach.

V Hlohovci sa prišlo na siedmich odberných miestach (OM) zriadených mestom otestovať 4016 ľudí, 52 z nich bolo pozitívnych. Oproti predchádzajúcej sobote je to zlepšenie o 0,1 percenta. Spolu bolo počas minulého víkendu (30.-31.1.) otestovaných 7547 ľudí, z ktorých bolo 113 pozitívnych. Miera pozitivity bola 1,50 percenta.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


V Trnave bolo 6. februára otestovaných 12.442 občanov na 30 OM, z nich bolo 123 pozitívnych. Uplynulú sobotu bol priebežný výsledok testovania 1,05 percenta. Celkovo sa v predchádzajúcom kole testovalo v Trnave 23.252 ľudí, 277 bolo pozitívnych, miera pozitivity 1,19 percenta. Na všetkých OM v Piešťanoch zriadených mestom i súkromných sa v sobotu otestovalo spolu 2584 ľudí, z toho bolo 42 pozitívnych. Uplynulý týždeň nebolo v Piešťanoch povinné testovanie, na testoch bolo 2484 ľudí, 52 malo pozitívny výsledok, miera pozitivity bola 2,09 percenta.

Mesto Prešov sprístupnilo testovanie všetkým záujemcom

Využiť osem odberných miest na bezplatné antigénové testovanie na ochorenie COVID-19 zriadených mestom Prešov môže v nedeľu aj široká verejnosť. Radnica sa tak rozhodla vzhľadom na voľné testovacie kapacity. Ako informoval hovorca mesta Vladimír Tomek, chcú tiež vyjsť v ústrety tým, ktorí potrebujú potvrdenie o negatívnom teste.

Odberné miesta sú na vybraných základných školách. K dispozícii sú do 17.00 h s výnimkou prestávky od 12.00 do 12.45 h. Pôvodne boli zriadené s cieľom návratu detí do materských a základných škôl (ZŠ) pre tie skupiny obyvateľov, ktorých sa bezprostredne týka prechod na prezenčnú výučbu. „Z dôvodu zníženého záujmu o testovanie zo strany niektorých rodičov detí, respektíve zamestnancov škôl, došlo k uvoľneniu testovacích kapacít,“ povedal Tomek s tým, že mesto sa vzhľadom na aktuálnu situáciu rozhodlo sprístupniť testovanie aj širokej verejnosti, no predovšetkým tým, ktorí sa v uplynulých dňoch nestihli alebo nemohli otestovať.

Mesto pripomína, že na jednotlivých ZŠ môžu záujemcovia o testovanie využiť registračný systém na antigénové testovanie a na výsledok testu nemusia čakať na odbernom mieste. Obyvateľom tiež odporúča, aby si pred príchodom na odberné miesto skontrolovali približný počet čakajúcich. Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke mesta Prešov.

Školy a škôlky Zvolen v pondelok neotvorí

Mesto Zvolen v pondelok (8. 2.) svoje školy a škôlky neotvorí. Samospráva poukazuje na súčasnú zhoršujúcu sa situáciu v súvislosti s počtom pozitívnych občanov na ochorenie COVID-19. Uvádza to na svojej oficiálnej webstránke. O tom, že školy zostávajú zatvorené, rozhodol krízový štáb mesta Zvolen. „Výnimku tvorí vzdelávanie detí rodičov z kritickej infraštruktúry, ktoré môže byť v doterajšom rozsahu a za podmienok dodržania platnej legislatívy. Rozhodnutie bolo prijaté aj na základe predošlých konzultácií s regionálnym úradom verejného zdravotníctva a riaditeľmi jednotlivých škôl,“ pripomína mesto.

Testovanie na ochorenie COVID-19 bolo vo Zvolene iba jeden deň, v sobotu (6. 2.). „Do našich odberových miest v sobotu zamierilo spolu 12.211 ľudí, z nich 105 bolo pozitívnych. V percentuálnom vyjadrení je teda pozitivita vyjadrená hodnotou 0,86 percenta. Výsledky, samozrejme, riadne vyhodnotíme,“ zhrnula primátorka mesta Lenka Balkovičová.

Pozitivita v Prešove dosiahla 0,52 percenta

Miera pozitivity víkendového antigénového testovania na ochorenie COVID-19 v Prešove dosiahla 0,52 percenta. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek. „Na deviatich odberných miestach zriadených mestom Prešov sa prišlo otestovať celkovo 6953 ľudí, pričom 36 z nich malo test s pozitívnym výsledkom,“ uviedol s tým, že testovanie trvalo od piatka (5. 2.) do nedele.

Odberné miesta boli v súvislosti s pondelkovým (8. 2.) otváraním škôl určené pre rodičov detí, respektíve zamestnancov škôl. Z dôvodu zníženého záujmu ich v nedeľu sprístupnili aj širokej verejnosti.

Miera pozitivity v Košiciach dosiahla v nedeľu 0,76 percenta

Miera pozitivity v Košiciach dosiahla počas antigénového testovania v nedeľu 0,76 percenta. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Fabian s tým, že veľkoodberné miesta na testovanie budú otvorené do konca februára. Odberové tímy vykonali v nedeľu, v rámci plošného testovania v meste, dokopy 30.840 testov na ochorenie COVID-19 a zistili 235 pozitívnych prípadov. "Od stredy (3. 2.) bolo vykonaných 79.634 testov s pozitivitou 0,88 percenta, čo predstavuje 701 prípadov," uviedol.

V pondelok (8. 2.) budú od 9.00 h do 17.00 h otvorené veľkoodberné testovacie miesta v Kulturpark na Kukučínovej ulici, v amfiteátri na Festivalovom námestí a v Spoločensko-relaxačnom centre na ulici Milosrdenstva. Fabian upozornil, že veľkoodberné miesto na Magistráte mesta Košice v tento deň nebude fungovať, a to z dôvodu zasadnutia mestského zastupiteľstva.

Pozitivita v Banskej Bystrici dosiahla za dva dni 0,72 percenta

Miera pozitivity víkendového antigénového testovania na ochorenie COVID-19 v Banskej Bystrici dosiahla 0,72 percenta. "V nedeľu sa prišlo dať otestovať 9261 záujemcov, z toho pozitívnych na ochorenie COVID-19 bolo 82 ľudí," informoval v nedeľu večer banskobystrický primátor Ján Nosko na svojom profile na sociálnej sieti. "Počas soboty sa podarilo otestovať 8898 ľudí, z toho pozitívnych na ochorenie COVID-19 bolo 49," doplnil. 

Mesto Banská Bystrica od pondelka (8. 2.) otvorí všetky materské školy (MŠ) a základné školy (ZŠ) pre žiakov prvého stupňa vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. "Zároveň budeme vyzývať vládu, aby zamestnanci školských zariadení mohli byť aj prioritne zaočkovaní," poznamenal Ján Nosko. Samospráva zriadila víkendové (6. – 7. 2.) bezplatné testovanie na ochorenie COVID-19 prioritne pre skupiny obyvateľov, ktorých sa týka otváranie školských zariadení.

Viac o téme: TestovanieMestáSlovenskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu