Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Piatok v znamení podpisovania: Prezidentka odobrila viacero noviel

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách z dielne koaličných poslancov. Vyplýva z nej, že sa má obmedziť prevod majetkovej účasti štátu, samosprávneho kraja alebo obce na prevádzke verejných vodovodov či kanalizácií. Zamedziť sa má jej prevodu do súkromných rúk, ostať by tak mala vo verejnom záujme.

Majetkovú účasť samosprávneho kraja alebo obce na podnikaní vlastníka verejného vodovodu, vlastníka verejnej kanalizácie, prevádzkovateľa verejného vodovodu a prevádzkovateľa verejnej kanalizácie bude možné previesť len na "právnickú osobu zriadenú podľa osobitného predpisu, na ktorej podnikaní sa majetkovou účasťou podieľajú iba obce alebo združenia obcí", alebo na samosprávny kraj či obec v rámci územnej pôsobnosti právnickej osoby. Právnickou osobou sú v tomto prípade napríklad veľké vodárenské spoločnosti.

Upraví sa tiež oblasť exekučných konaní v tejto súvislosti. Nebudú im podliehať práve majetkové účasti obcí a samosprávnych krajov v právnických osobách "podieľajúcich sa na zabezpečovaní zásobovania vodou, odvádzaní odpadových vôd, nakladaní s komunálnym odpadom, výrobe tepla a rozvode tepla".

Autori novely argumentovali zisteniami kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR zameranej na hospodárenie vodárenských spoločností z novembra 2019 a odporúčaním urýchlenej právnej úpravy v tejto oblasti. Právna úprava podľa ich slov vychádza z ústavou danej možnosti zákonom vymedziť majetok nevyhnutný na zabezpečovanie potrieb spoločnosti, potravinovej bezpečnosti štátu, rozvoja národného hospodárstva a verejného záujmu, ktorý môže byť iba vo vlastníctve štátu, obce, určených právnických osôb alebo určených fyzických osôb. Účinnosť má novela nadobudnúť 15. marca 2021.

Zmeny v zákone o veterinárnej starostlivosti

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o veterinárnej starostlivosti. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Novelou sa má upraviť spôsob získania odbornej spôsobilosti na vykonávanie úloh súvisiacich s manipuláciou so zvieratami používanými na vedecké alebo vzdelávacie účely. Ide o zosúladenie so smernicou Európskeho parlamentu a Rady.

Vzdelávanie, ktoré doteraz pozostávalo z akreditovaného vzdelávacieho programu, sa má doplniť o praktickú prípravu na základe pripomienok Európskej komisie a následným vykonaním záverečnej skúšky. Doplniť sa majú aj sankcie za porušenie niektorých povinností.

Zaviesť sa má aj to, aby bolo veterinárnym opatrením možné obmedzenie alebo zákaz chovu či držania zvieraťa v prípade nedodržania veterinárnych požiadaviek, a to nielen v prípade hospodárskych zvierat, ale aj spoločenských zvierat. V zmysel právnej úpravy má byť tiež jasné, že veterinárnym opatrením bude možné nariadiť obmedzenie alebo zákaz chovu či držania aj jedného zvieraťa. Legislatíva má byť účinná od 15. marca tohto roka.

Prezidentka podpísala novelu, ktorá presúva rozhodovanie o vydržaní na súdy

Vykonávanie takzvaného inštitútu vydržania sa presúva z notárov na súdy. Vyplýva to z novely Civilného mimosporového poriadku, ktorú v piatok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ministerstvo spravodlivosti zareagovalo na prípady, keď prostredníctvom inštitútu vydržania prichádzalo k špekulatívnym prevodom pozemkov, pričom skutoční majitelia týchto pozemkov o tom v niektorých prípadoch ani netušili.

Aby boli dotknuté osoby oboznámené o podanom návrhu na potvrdenie vydržania, zavádza sa povinnosť zverejniť túto informáciu. "Už nebude možné potvrdiť vydržanie vecného práva vydaním vyhlásenia o osvedčení vydržania bez publicity a v krátkom časovom horizonte," skonštatoval rezort spravodlivosti v dôvodovej správe. Účastník konania, ktorý má na liste vlastníctva zapísané vlastnícke právo, dostane do vlastných rúk vyzývacie uznesenie s návrhom na začatie konania.

Dôkazné bremeno v tomto konaní bude prevažne na strane navrhovateľa, ktorý má byť povinný preukázať, že splnil podmienky vydržania. Námietky voči vydržaniu budú môcť podávať nielen účastníci konania, ale aj ďalšie osoby a ich právni zástupcovia, ktorých vecné právo k nehnuteľnosti môže byť dotknuté. "Ak boli námietky podané odôvodnene, súd uznesením návrh na začatie konania o potvrdení vydržania zamietne," vysvetľuje rezort. V prípade, že by návrh na začatie konania nezamietol, vydá uznesenie o potvrdení vydržania. Právoplatné uznesenie súdu o potvrdení vydržania by nemalo brániť tretím osobám, aby sa žalobou domáhali ochrany svojho vecného práva na príslušnom súde.

V súvislosti so zavedením konania o potvrdení vydržania sa zavedie nový súdny poplatok za podanie návrhu na jeho začatie vo výške 99,50 eura. Podľa novej legislatívy bude môcť notár svoje spisy požičať na odôvodnenú písomnú žiadosť iným notárom a znalcom za stanovených podmienok a na písomnú žiadosť oprávneným orgánom, medzi nimi rezort spravodlivosti, orgány činné v trestnom konaní, orgány finančnej kontroly či súdy.

Účastníkom konania o potvrdení vydržania bude aj osoba, ktorá podala námietky v tejto časti konania. Účastníkom konania sa stáva až podaním námietok. Súdu sa tiež po novom umožní zamietnuť návrh na začatie konania o potvrdení vydržania len v prípade, ak sa námietky odmietli a sú dôvodné. Návrh zákona bude účinný od 1. mája tohto roka.

Viac o téme: ZákonNovelaSúdyPodpísanieZuzana ČaputováVodovody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu