Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výbor v stredu vypočúva kandidátov na šéfa úradu na ochranu whistleblowerov

Zuzana Dlugošová
Zuzana Dlugošová (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR majú v stredu odobriť kandidátov na predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Na popoludňajšom zasadnutí výboru stihli vypočuť len jedného kandidáta z dvoch, a to právničku Zuzanu Dlugošovú.

Druhým kandidátom je analytik Najvyššieho kontrolného úradu SR Martin Rajňák, ktorý má prísť pred výbor v stredu večer po 19.00 h. Poslanci NR SR majú šéfa úradu na ochranu whistleblowerov voliť na aktuálnej schôdzi. Výbor nemal povinnosť vypočúvať kandidátov, napriek tomu sa tak rozhodol. Dlugošová mala pred výborom napríklad vysvetliť, ako vie zabezpečiť svoju nezávislosť a ochranu nezávislosti samotného úradu.

Zriadenie úradu priniesol zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý vstúpil do platnosti už 1. marca 2019. Odvtedy sa nepodarilo zvoliť jeho šéfa. Na sfunkčnenie úradu opätovne vyzýva Nadácia Zastavme korupciu. Nový úrad má chrániť whistleblowerov, teda ľudí, ktorí poukážu na protispoločenskú činnosť. Vláda kandidatúru Dlugošovej a Rajňáka schválila ešte v septembri 2020 po verejnom vypočutí. Inštitúcia má byť nezávislým orgánom štátnej správy. Má tiež robiť osvetu v oblasti poskytovania ochrany whistleblowerom i poskytovať odmenu oznamovateľom. O svojej činnosti má raz za rok predkladať správu Národnej rade SR.

Zvolenie predsedu úradu neznamená žiadne okamžité zmeny, prekážky či nové povinnosti pre zamestnávateľov a ani oznamovateľov protispoločenskej činnosti, upozornila advokátska kancelária Havel & partners. Šéf úradu musí podľa nich vytvoriť v prvom rade organizačnú štruktúru úradu. Kancelária tiež upozornila, že predseda má pol roka na zabezpečenie riadneho chodu úradu. Dovtedy jeho úlohu plnia inšpektoráty práce.

Viac o téme: úradKandidátiŠéf Ochrana Whistleblower
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu