Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na prípad Lučanského sa výbor pýtal Kysela, Mikulca aj Kovaříka

Milan Lučanský
Milan Lučanský (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Na otázky o väzobnom stíhaní zosnulého exprezidenta Milana Lučanského odpovedali v utorok pred Výborom Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), prezident Policajného zboru Peter Kovařík a dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel, ktorý zastúpil Alexandra Biróa z ÚŠP.

Ako priblížil predseda výboru Juraj Krúpa (OĽANO), otázky sa týkali najmä procesných úkonov, korešpondencie, kontaktu s rodinou a podmienok kolúznej väzby. Podpredsedníčka výboru Denisa Saková (nezaradená) kritizovala, že na výbor neprišiel vyšetrovateľ, ako žiadala. Otázky, ktoré nevedel zodpovedať Kovařík, majú členovia dostať písomne.

"Otázky smerovali k tomu, či boli podmienky kolúznej väzby u generála Lučanského štandardné alebo sa nejakým spôsobom odlišovali od obdobných trestných vecí, smerovali takisto k spôsobu umožneniu telefonovania s rodinnými príslušníkmi, spôsobu a rýchlosti preverovania korešpondencie," načrtol Kysel. Na otázky podľa neho zodpovedali v takom rozsahu, ako umožňuje prebiehajúce trestné konanie. Policajný prezident dodal, že v rámci výboru riešili najmä technické otázky a nezaoberali sa skutkovou podstatou. Minister vnútra si myslí, že otázky boli zodpovedané pomerne komplexne. Súhlasil však, že na niektoré vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné odpovedať.

"Tento prípad už preberáme sprava, zľava, zhora, zdola, do všetkých možných detailov," zhodnotil Krúpa, odkazujúc aj na činnosť komisie, ktorá prípad preveruje. Pripustil, že na utorkovom výbore zazneli otázky, ktoré neboli na mieste zodpovedané. Potvrdil však, že členovia výboru majú dostať odpovede písomne. Bývalý policajný prezident Lučanský zomrel v 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým vo väzbe pokúsil o samovraždu. Okolnosťami prípadu sa zaoberá okrem výboru aj špeciálna komisia.

Viac o téme: Peter KovaříkRoman MikulecMilan LučanskýPeter Kysel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu