Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Finálna podoba jednej strany stále nie je na stole: Maďarské zoskupenia sa nedohodli

Na snímke predsedovia strán zľava László Sólymos (Most-Híd), Krisztián Forró (Strana maďarskej komunity) a Mózes Szabolcs (Spolupatričnosť) počas brífingu po spoločnom rokovaní 7. augusta 2020 v Bratislave.
Na snímke predsedovia strán zľava László Sólymos (Most-Híd), Krisztián Forró (Strana maďarskej komunity) a Mózes Szabolcs (Spolupatričnosť) počas brífingu po spoločnom rokovaní 7. augusta 2020 v Bratislave. (Zdroj: TASR/)

BRATISLAVA - Maďarské mimoparlamentné strany SMK, Most-Híd a Spolupatričnosť sa ani po štvrtkovom online rokovaní nedohodli na podobe spoločnej strany. Deklarujú, že poslednou otvorenou otázkou zostáva rozloženie síl platforiem v spoločnom projekte.

Most-Híd hovorí, že od podpisu deklarácie v auguste 2020 sa podarilo stranám dohodnúť v mnohých "kardinálnych" otázkach. V otázke rozloženia síl chce Most-Híd vychádzať z výsledkov posledných parlamentných volieb, na základe ktorých rokuje o jednej tretine. "Strana Most-Híd má záujem na tom, aby proces, ktorý podpísaním Komárňanskej deklarácie v auguste spustili tri strany, tri strany aj dokončili," uviedol predseda László Sólymos. Šéf Mosta-Híd už skôr potvrdil, že medzi jeho stranou a SMK je dohoda.

Strany podporili návrhy SMK, aby sa v prípade vznesenia obvinenia musel dotyčný člen akéhokoľvek straníckeho orgánu vzdať funkcie, a tiež, aby sa takzvané primárky viazali na výber obsadenia kandidátnej listiny spoločnej strany. Uviedol to tlačový tajomník SMK Róbert Králik.

Viac o téme: DohodaSMKMost-HídSpolupatričnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu