Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Polícia pátra po neznámej žene: V AUDIONAHRÁVKE šíri klamstvá a poplašné správy o očkovaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Polícia pátra po žene z audionahrávky, ktorá sa tento týždeň šíri cez sociálne siete. Hlas hovorí o "skolabovaní" a "veľmi zlom stave" dvoch lekárov z Nemocnice Ružinov Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v reakcii na očkovanie proti novému koronavírusu. Polícia na sociálnej sieti dôrazne upozorňuje, že ide o klamstvo.

Žiada preto verejnosť o pomoc pri identifikovaní autorky nahrávky. "Podobný hoax sme pritom uplynulé dni na našich stránkach vyvrátili," pripomenula polícia.

Hovorkyňa UNB Eva Kliská potvrdila, že ide o výmysel. "Neevidujeme ani jeden prípad anafylaktického šoku po podaní vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Nie je pravda, že by niektorí zdravotníci po podaní vakcíny museli byť hospitalizovaní na ARO. Lekári, ktorí boli menovaní v hoaxe, sa rozhodli podať trestné oznámenie," reagovala hovorkyňa.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) doteraz eviduje 24 hlásení závažných vedľajších účinkov z vyše 100.000 očkovaných. V jednom prípade išlo o anafylaktickú reakciu. Iné hlásené závažné vedľajšie účinky sú napríklad prekolapsový stav, zimnica, triaška, zvýšený tlak, alergická reakcia. "Všetky tieto závažné vedľajšie účinky sú pravidelne medializované," uzavrel ŠÚKL.

Viac o téme: OčkovaniePátranieHoaxPolícia AudionahrávkaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu