Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Konflikt v ĽSNS vrcholí: Ďalší členovia ohlásili odchod, Mazurek hovorí o tom, že sa mu zrútil svet

Konflikt v ĽSNS zrejme bude mať fatálne následky. Zobraziť galériu (4)
Konflikt v ĽSNS zrejme bude mať fatálne následky. (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA - To, čo sa v týchto dňoch deje v ĽSNS sa nedá nazvať inak ako politická vzbura proti novoprijatým stanovám. Jej dôsledky sa už prejavili aj vonkajším prejavom priamo pred voličmi, keď svoje statusy zverejnili dnes už bývalí podpredsedovia strany Milan Mazurek a Milan Uhrík. Okrem nich ohlásil odchod aj bývalý hovorca Ondrej Ďurica a tiež poslanec Miroslav Suja. Teraz však prichádza nové vyhlásenie jedného z protestujúcich, ktoré vypovedá o skutočnej kríze v ĽSNS oveľa viac.

Aktualizácia 14:27

Keď jedna extrémistická strana končí, je to pre Slovensko vždy dobrá správa, reagovala predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová na rozpad poslaneckého klubu ĽSNS.

Aktualizácia 14:27

Nie každý zo skupiny „odídencov“ z ĽSNS sa pre ukončenie členstva rozhodol z vlastného presvedčenia. V reakcii na oznámenie šestice nespokojencov, ktorí sa na znak nesúhlasu s posilnením právomocí predsedu rozhodli v ĽSNS skončiť, to naznačil šéf opozičnej strany Marian Kotleba.

Konflikt v ĽSNS vrcholí:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Pripustil, že za rozhodnutím niektorých mohlo byť naliehanie či nátlak. Zároveň si myslí, že v niektorých prípadoch môže prísť k revidovaniu rozhodnutia. "Situácia sa bude vyvíjať, tá skupinka sa možno upraví,“ povedal Kotleba, ktorý za inicátora „revolty“ označil poslanca Eduarda Kočiša. Nevylučuje, že s niektorými odchádzajúcimi členmi by si vedel predstaviť spoluprácu aj v budúcnosti. O tom, či pôjdu cestou vlastného politického subjektu, však nemá vedomosť a ani o tom nechce špekulovať.

Kotleba nesúhlasí s tým, že odchod je logickou reakciou na jeho zvyšujúce sa autokratické snahy. Odvoláva sa na rozhodnutie snemu. „Samozrejme, vždy sa nájde niečo, čo niekomu môže na rozhodnutí snemu a stanovách prekážať, ale ak niečo raz schváli snem, tak sa tomu musia podriadiť všetci. Alternatívou je potom odchod,“ uviedol Kotleba.

Aktualizácia 13:41

Poslanec Peter Cmorej už na sociálnu sieť pridal aj tlačivo návrhu na odvolanie spomínaných poslancov ĽSNS z postu členov jednotlivých výborov. "Vyzerá to tak, že túto "veľkú posilu" hneď na tejto schôdzi stratíme. Že by to bolo tým, že za ten mesiac na výbor ani raz netrafil," píše Cmorej.

Aktualizácia 12:42

Uhrík vo vyhlásení hovorí, že proces odchodu sa ťahal dlhé obdobie a nie je len dôsledkom emotívneho rozhodnutia. "Verte, že toto rozhodnutie sa nám neprijímalo ľahko, a ubezpečujem vás, že nebolo ani zbrklé, ani unáhlené. Naopak, bolo vyvrcholením niekoľkotýždňového procesu, počas ktorého sme veľmi zodpovedne zvažovali všetky okolnosti a zisťovali sme, či z našej pozície môžeme urobiť niečo inak, niečo viac alebo niečo lepšie. Odpoveď je však dnes, žiaľ, už úplne jednoznačná – nemôžeme. Po prijatí nových stanov členovia strany už definitívne stratili možnosť akokoľvek zasahovať a podieľať sa na rozhodovaní o podstatných otázkach ohľadne fungovania a smerovania našej strany," píše voličom Uhrík.

Aktualizácia 12:26 - poslanci Uhrík, Mazurek, Suja a Ďurica odchádzajú z ĽSNS

Zoskupenie poslancov okolo Milana Uhríka poslalo médiám stanovisko, v ktorom oznamujú definitívny odchod zo strany. "Rozhodnutie predsedu Mariana Kotlebu prevziať všetku moc na seba podporila aj vybraná časť členskej základne, ktorá to bez nášho vedomia odhlasovala. Toto rozhodnutie zmeniť pôvodne ľudovú stranu na stranu jediného muža musím rešpektovať, avšak ako zástanca tímovej spolupráce sa s tým jednoducho nedokážem stotožniť,“ píše Uhrík vo vyhlásení.

"Nikto z nás z politiky neodchádza. Práve naopak, budeme sa snažiť bojovať za Slovensko, za vaše práva a za vašu lepšiu životnú úroveň oveľa profesionálnejšie, múdrejšie a efektívnejšie," dodávajú. Okrem spomínaných poslancov končia v ĽSNS aj Eduard Kočiš a poslanec/lekár z ružomberskej nemocnice Miroslav Urban.

Je to zrada, zrútil sa mi svet, sťažuje sa Mazurek

Urobil tak prvý, kto ohlásil, že končí na podpredsedníckom poste v strane. Milan Mazurek sa už tradične ľuďom prihovoril z kontroverzného Kulturblogu, ktorý je známym médiom kotlebovcov. „To v živote možno zažijete len raz, že sa cítite byť zradený ľuďmi, s ktorými ste niečo budovali, boli ste ochotný ísť za nich do väzenia. Zrútil sa mi celý svet,“ povedal v priamom prenose Mazurek.

Konflikt v ĽSNS vrcholí:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk/Maarty)

Odstúpenie z funkcii

Mazurek tak urobil po tom, ako spolu s Milanom Uhríkom odstúpili z vedenia ĽSNS a písali o tom na sociálnej sieti. Pridal sa k ním aj hovorca Ondrej Ďurica a svoju nespokojnosť prejavil aj poslanec Miroslav Suja. "V rámci tejto zmeny prišlo k podstatnej zmene štruktúry predsedníctva, ako aj k ďalšiemu presunu kompetencií z predsedníctva na predsedu. Predsedníctvo strany prakticky nerozhoduje už o ničom," komentoval europoslanec Uhrík, pričom doplnil, že sa nebude uchádzať o funkciu podpredsedu strany, keďže táto funkcia nateraz podľa jeho vyjadrenia "nemá praktický význam".

Mazurek zasa komentoval, že o obsahu zmeny stanov rovnako, ako mnohí ďalší, vedomosť vopred nemal. "Dozvedel som sa o nej len náhodou, od hlasujúcich delegátov. Nikto so mnou, rovnako ako s ďalšími navrhnuté zmeny neprebral a nemal som tak možnosť sa k nim vôbec vyjadriť a ovplyvniť ich obsah. Nedokážem si nijako vysvetliť, prečo nám to zatajili, prečo nám takto klamali," reagoval a dodal, že toto sú zo strany ĽSNS totilitné praktiky.

To nie je všetko, prišli aj o stranícke maily

Kotleba neskôr pomocou videa, kde sedel spolu s poslancami Beluským a Schlosárom informoval, že odchody týchto ľudí "berie na vedomie". Kotleba však zrejme s ich ďalšou pomocou nepočíta. Nasvedčuje tomu aj to, že všetkým trom poslancom podľa informácií servera Aktuality.sk stihol už krátko po ich verejných vystúpeniach zrušiť stranícke e-maily.

Som na druhej koľaji, je to v troskách

„Pochopil som z toho, že mi neveria a že som na druhej koľaji,“ pokračoval Mazurek v živom vstupe na Kulturblogu. „Medziľudské vzťahy sú zničené, v troskách. Nedá sa pracovať v nejakom tíme, kde neviete, či vás niekto nepodvedie,“ uzavrel.

Konflikt v ĽSNS vrcholí:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Viac o téme: OdchodĽSNSMarian KotlebaMilan MazurekMilan Uhrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu