Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Svedok: Údajní vrahovia z Valaskej sú vraj satanisti

Štefan B. sa ako jediný z trojice obžalovaných zúčastňuje pojednávaní. Zobraziť galériu (2)
Štefan B. sa ako jediný z trojice obžalovaných zúčastňuje pojednávaní. (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA – Čítaním výpovedí svedkov pokračovalo dnes na Krajskom súde v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s trojicou mladíkov z Valaskej v okrese Brezno, ktorí podľa obžaloby v roku 2002 surovo zavraždili dvoch rovesníkov.

Nový proces sa koná na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorý vyhovel odvolaniam obžalovaných, 23-ročného Mateja I., 24-ročného Petra Š. a 22-ročného Štefana B., a vec vrátil na nové prerokovanie a rozhodnutie. Mateja I., Petra Š. a Štefana B. už v roku 2005 uznal banskobystrický súd za vinných z brutálnej vraždy vtedy 18-ročnej Edity Melošovej a 17-ročného Miroslava Pušku, zvaného Džibe.

Výpovede svedkov sa čítali so súhlasom Štefana B., ktorý je vo väzbe v inej veci a ako jediný z trojice obžalovaných sa osobne zúčastňuje na pojednávaní. Jeden zo svedkov v prípravnom konaní i na súde uviedol, že od kamaráta sa dozvedel, že Džibeho zabili Matej a Štefan a zakopali ho pri Matejovom dome. K zabitiu Pušku sa mal Matej priznať i nevlastnému bratovi. Ten tvrdil, že Mateja mal Džibe zbiť i s kamarátmi.

Ďalší svedok počul, že Matej a Štefan sú satanisti. Mali zvláštne upravené vlasy, nosili rôzne prívesky a polievali sa krvou. Obžalovaný Štefan na to reagoval tvrdením, že „svedok má bujnú fantáziu“ a polievanie sa krvou poprel. Vraždy sa stali v starorodičovskom dome Mateja I. v Hronci, telá zakopali v záhrade pri dome. Mateja I. za to súd odsúdil na výnimočný trest - 24 rokov v najťažšej nápravnovýchovnej skupine. Jeho komplicom Petrovi Š. vymeral súd 13 rokov a Štefanovi B. deväť rokov, pretože v čase činu bol mladistvý. Najvyšší súd SR v roku 2006 prípad vrátil na nové prerokovanie a pre procesné chyby prvostupňového súdu všetkých troch prepustil na slobodu.

Nový proces sa začal vlani v októbri a koná sa iba za účasti najmladšieho z obžalovaných Štefana B. Ten je v súčasnosti opäť vo väzbe, ale za prečin nebezpečného vyhrážania, lebo napadol bývalú družku Alenu. Obžalovaní Matej I. a Peter Š. požiadali o pojednávanie v neprítomnosti.

Pojednávanie dnes senát odročil na 29. februára a 3. marca. Predpokladá sa i rozsudok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu