Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Mestá reagujú na správu o celoplošnom testovaní: ZMOS rozširuje servis pre samosprávy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

FIĽAKOVO - Samospráva mesta Fiľakovo v okrese Lučenec sa obáva rozhodnutia o plošnom testovaní, ktoré bolo pre ňu veľmi náročnou operáciou aj počas prvého vlaňajšieho kola. Povedala to hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.

„Tým, že testovanie bude rozložené do viacerých dní, to pre nás bude aspoň jednoduchšie. Z nášho pohľadu by však efektívnejšie než celoplošné testovanie bolo otvoriť viac mobilných odberových miest v našom meste, pravidelne testovať vo fabrikách a zamerať sa na vytvorenie fungujúceho konceptu pravidelného testovania na školách, aby sa deti mohli čo najskôr vrátiť do lavíc,“ konštatovala hovorkyňa.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Dodala, že fiľakovskú samosprávu v súčasnosti viac zaujíma očkovanie, ktoré považuje za jediné trvalé riešenie tejto situácie. „Zaujíma nás, kedy sa budú môcť zaočkovať pracovníci prvej línie v našom meste, kedy sa vakcína dostane k záchranárom, našim ambulantným lekárom či do Domova sociálnych služieb Nezábudka. O tom, žiaľ, stále nemáme žiadne informácie,“ zakončila Mikuš Kovácsová.

Ministerstvo zdravotníctva eviduje sedem prihlásených záujemcov

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR eviduje zatiaľ sedem prihlásených záujemcov o prevádzkovanie mobilných odberových miest (MOM) s cieľom testovania na ochorenie COVID-19. Uviedla to hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová v súvislosti s aktuálnou štvrtou a piatou výzvou MZ na zriadenie MOM. Pripomenula, že na ne možno reagovať do 1. februára do 12.00 h. Dodala, že o počte prihlásených budú priebežne informovať.

Eliášová poznamenala, že jedna MOM môže zriadiť aj 30 výjazdových služieb. "To znamená, že zásah jednej MOM-ky je rozsiahly a značný," hovorí. Aktuálnymi výzvami chce podľa jej slov rezort rozšíriť možnosť pre súčasných ďalších poskytovateľov stať sa súčasťou systému odberných miest aj počas víkendov. "Ministerstvo uzatvorí zmluvu o spolupráci s každým poskytovateľom, ktorý bude súhlasiť so stanovenými zmluvnými podmienkami spolupráce," uviedla.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Doplnila, že mobilné odberové miesta na obdobie skríningového testovania zriaďuje i rezort vnútra. Vysvetlila, že sa môžu zriadiť tiež mimo zmluvy zrealizovanej výzvou MZ. V týchto prípadoch dáva podľa jej slov povolenie tamojší regionálny úrad verejného zdravotníctva. "V tomto prípade si však poskytovateľ zabezpečuje testy vo vlastnej réžii," dodala. Informovala, že aktuálne je po celom Slovensku približne 250 mobilných odberových miest na antigénové testovanie a viac ako 100 na PCR testovanie. Ozrejmila, že bezplatné antigénové testovanie bude možné aj cez víkendy v mestách a obciach nad 5000 obyvateľov.

Mesto Košice sa zapojí do skríningového testovania

Mesto Košice sa zapojí do kontinuálneho dobrovoľného skríningu na ochorenie COVID-19 od utorka (19. 1.), kedy budú mať občania k dispozícii šesť odberných miest zriadených mestom. Od štvrtkového (21. 1.) popoludnia ich má byť k dispozícii minimálne 60. Informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke.

Od utorka sa bude možné dať otestovať tak ako počas uplynulých dní v Kulturparku na Kukučínovej ulici, v Amfiteátri a fungovať bude aj odberné miesto vo vstupnom areáli U.S. Steel. Od 9.00 h do 17.00 h sa k nim pripoja aj testovacie miesta na Magistráte mesta Košice na Triede SNP 48/A, v Spoločensko – relaxačnom centre na ulici Milosrdenstva na Juhu a vo Výmenníku Važecká na Galaktickej ulici 1/A na sídlisku Nad jazerom. „Od utorka budú mať občania k dispozícii 12 odberných tímov, ktoré zabezpečuje mesto Košice. Takisto je možné využiť aj osem ďalších miest, ktoré prevádzkujú ďalší zriaďovatelia. Odberné miesta aj počty tímov budú pribúdať,“ uviedol primátor Jaroslav Polaček. Vo štvrtok sa má od 16.00 h do 20.00 h spustiť celomestské testovanie približne na ďalších 60 odberných miestach, kde bude k dispozícii vyše 100 odberných tímov. Prevažne budú v základných školách a budovách mestských častí. Podľa primátora je cieľom, aby od štvrtka zabezpečili minimálne taký rozsah odberných miest a tímov, aký mali občania k dispozícii počas oboch kôl plošného testovania v tomto roku.

Banská Bystrica plánuje testovať cez víkend

Hoci vláda rozhodla, že skríningové testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19 sa začína už od pondelka, mesto Banská Bystrica ho bude realizovať najbližší víkend 23. a 24. januára. Záujemcovia môžu využiť rezervačný systém, ktorý sa osvedčil v uplynulé dni počas komunitného cieleného testovania v meste pod Urpínom. V pondelok o tom informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

"Vedenie mesta už viackrát avizovalo, že v procese príprav a organizácie modelu celoplošného, respektíve skríningového testovania môže nastať problém s nedostatkom zdravotníckeho personálu, ktorý je v súčasnosti maximálne vyťažený. Preto testovanie pripravujeme práve počas víkendu. V týchto chvíľach samospráva zisťuje záujem z existujúcej databázy zdravotníkov, ktorí pomáhali pri zabezpečovaní dvoch kôl celoplošného i komunitného testovania," vysvetlila hovorkyňa.

Starosta Ružinova vyzýva ľudí, aby nepodliehali panike

Starosta bratislavského Ružinova Martin Chren vyzýva obyvateľov, aby v súvislosti s testovaním na COVID-19 nepodliehali panike. Reaguje tak na desiatky znepokojených správ ľudí, ktorí poukazujú na obsadenosť termínov na viacerých odberných miestach. Mestská časť podľa neho pripravuje na testovanie počas najbližšieho víkendu viac ako 60 odberných miest vrátane tých s drive-in formou testovania. Samospráva zároveň žiada o pomoc zdravotníkov i dobrovoľníkov, ktorí sa už môžu prihlasovať. "Chcel by som vyzvať všetkých obyvateľov, nielen Ružinova, ale aj Bratislavy, aby nepodliehali panike a nesnažili sa v dlhých radoch narýchlo sa dať dnes alebo zajtra otestovať. Len Ružinov cez víkend otvorí viac ako 60 testovacích miest, ktoré sa budeme snažiť zorganizovať ešte lepšie," uviedol Chren.

Odberné miesta budú podobne ako počas vlaňajšieho plošného testovania zriadené v základných školách či kultúrnych domoch. Niektoré z nich sa mestská časť pokúsi otvoriť ešte pred víkendom. V pláne je tiež otvorenie niekoľkých odberných miest formou drive-in, teda testovania z auta. "Najväčší plánujeme urobiť na bratislavskom letisku na parkovisku. Dohodli sme sa s letiskom, sú k nám veľmi ústretoví," poznamenal Chren. Ďalšie takéto miesto by malo byť opätovne zriadené pri miestnom úrade na Mierovej ulici. Poskytnúť autobusy na testovanie prisľúbil Dopravný podnik Bratislava (DPB).

Starosta bratislavskej mestskej časti
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Prednostné miesto na testovanie budú mať opäť tehotné ženy, onkologickí pacienti či ZŤP-S osoby. Mestská časť zatiaľ nevie, či na odberných miestach bude možné objednať sa na konkrétny čas, isté je podľa starostu len to, že budú musieť byť miesta aj bez možnosti objednania sa. "Skôr asi pôjdeme tou cestou, že budeme pravidelne aktualizovať zoznam všetkých miest s tým, koľko sa na ktorom mieste čaká," poznamenal Chren, ktorý dúfa, že sa nezopakuje situácia z vlaňajšieho roka, keď sa väčšina ľudí prišla otestovať v sobotu ráno, čo spôsobilo dlhé rady. Verí, že obyvatelia sa tentoraz dokážu "rovnomerne rozdeliť v čase a využiť všetky kapacity."

Mestská časť v súvislosti s testovaním prosí o pomoc aj zdravotnícky personál, ale aj dobrovoľníkov, ktorí by mohli zabezpečiť administratívne veci. "Chcem poprosiť zdravotníkov aj ľudí, ktorí si chcú privyrobiť a aj pomôcť, aby sa prihlásili. Ich pomoc veľmi potrebujeme, bez nich to nedokážeme zorganizovať," doplnil Chren s tým, že registračný formulár je zverejnený na webovej stránke ruzinovsipomaha.sk  

V Starej Ľubovni otvoria od stredy nové odberové miesta

Na základe uznesenia vlády SR sa realizuje od 18. až do 26. januára plošné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Mesto Stará Ľubovňa v tejto súvislosti obyvateľom odporúča využívať existujúce mobilné odberové miesta (MOM) pri Ľubovnianskej nemocnici a na futbalovom štadióne.

KORONAVÍRUS Mestá reagujú na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Ako informuje radnica na sociálnej sieti, od stredy (20. 1.) bude pri Ľubovnianskej nemocnici otvorené nové MOM na antigénové testovanie (zelená unimobunka), ktoré bude fungovať od 6.00 do 18.00 h. Testovanie bude bez objednávania. Rovnako od stredy bude predĺžený čas odberov na MOM na futbalovom štadióne od 8.00 do 20.00 h takisto bez objednávania. „O víkendovom testovaní budeme informovať v najbližších dňoch,“ dodáva mesto.

Žilina bude celoplošne testovať 23. a 24. januára

Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 sa v Žiline uskutoční v sobotu (23. 1.) a nedeľu (24. 1.) na základe rozhodnutia krízového štábu mesta. Informoval o tom hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík. Na výpomoc počas celoplošného testovania mesto hľadá zdravotníkov, administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov. "Všetci, ktorí majú záujem pomôcť pri celoplošnom testovaní v Žiline, by mali byť vo veku od 18 do 50 rokov. Prihlásiť sa môžu do utorka 19. januára do polnoci v on-line registračnom formulári na internetovej stránke https://koronavirus.zilina.sk/chcem-pomoct-pri-celoplosnom-testovani/ . Prihlásených záujemcov bude následne kontaktovať Mestský úrad v Žiline s ďalšími informáciami," povedal Miškovčík.

Doplnil, že pomoc administratívnych pracovníkov je odmenená sumou 100 eur (brutto) na deň, dobrovoľnícka výpomoc nie je honorovaná. "Okrem uvedeného personálu hľadá mesto na výpomoc počas celoplošného testovania aj zdravotníkov, ktorí budú vykonávať testovanie občanov. Mesto žiada o pomoc lekárov, sestry, zdravotníckych záchranárov, pôrodné asistentky, praktické sestry či študentov lekárskej fakulty (5., 6. ročník) alebo ošetrovateľstva (2. - 5. ročník). Zdravotníckemu personálu prislúcha za prácu odmena 15 eur (brutto) za hodinu," uviedol hovorca mesta.

"Apelujem na všetkých ľudí, ktorí môžu a chcú v Žiline pri testovaní pomôcť, aby sa prihlásili. Obzvlášť naši zdravotníci prežívajú mimoriadne ťažké obdobie, v ktorom prichádzajú ďalšie úlohy. Verím, že podobne ako v minulom roku nájdeme dostatok síl a personálnych kapacít na zorganizovanie testovania. Vopred ďakujem všetkým, ktorých naša výzva oslovila," povedal žilinský primátor Peter Fiabáne.

Mesto Hriňová sa pripravuje na testovanie 

Mesto Hriňová v Detvianskom okrese sa pripravuje na vládou ohlásené skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19. „Pracujeme na tom, aby sme vedeli občanom sprístupniť najneskôr počas najbližšieho víkendu (23. – 24. 1.) niekoľko odberných miest. Uvažujeme o piatich,“ uviedol v pondelok primátor Hriňovej Stanislav Horník.

KORONAVÍRUS Mestá reagujú na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

„V prípade vybraných odberných miest v meste Hriňová uvažujeme o sprístupnení už v priebehu týždňa, aby sme sa vyhli dlhším čakacím dobám počas najbližšieho víkendu,“ zhrnul. „Zdá sa, že vďaka obetavosti zdravotníkov a ostatných dobrovoľníkov a dobre nastaveným vzťahom z celoplošného testovania, by sme s personálom nemali mať problém,“ ukončil Horník.

Liptovský Hrádok rozšíri možnosť otestovať sa o ďalšie odberové miesta

Mesto Liptovský Hrádok rozširuje možnosť bezplatného testovania antigénovými testami na ochorenie COVID-19. Pre obyvateľov vo veku od 15 do 65 rokov s trvalým alebo prechodným pobytom v meste alebo v mestskej časti budú od piatka 22. januára do pondelka 25. januára zriadené tri dočasné mobilné odberové miesta (MOM).

Z informácií zverejnených na oficiálnej webovej stránke samosprávy vyplýva, že dve odberné miesta budú umiestnené v Mestskej športovej hale, tretie v kultúrnom dome v mestskej časti Dovalovo. "Presné informácie o prevádzkových časoch budú k dispozícii pre občanov najneskôr vo štvrtok 21. januára," uvádza mesto.

Existujúce dve stále mobilné odberné miesta ostávajú pracovať v štandardnom režime pre obyvateľov bez rozdielu trvalého alebo prechodného pobytu. Teda aj pre obyvateľov mesta Liptovský Hrádok a jej mestskej časti, ako aj pre obyvateľov iných miest a obcí.

Ministerstvo obrany eviduje už desiatky žiadostí

Ministerstvo obrany (MO) SR v súčasnosti eviduje už desiatky žiadostí o vyčlenenie profesionálnych vojakov na pomoc pri testovaní na COVID-19. Uviedla to hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

"O pomoc pri testovaní na prítomnosť ochorenia COVID-19 môžu v zmysle platnej legislatívy požiadať cestou okresných úradov subjekty organizujúce takéto testovanie," priblížila hovorkyňa. Doplnila, že vyčlenenie príslušníkov Ozbrojených síl SR je v zmysle platného mandátu a na základe požiadaviek riešené v súčinnosti s Koordinačným centrom Ministerstva zdravotníctva SR. V pondelok bolo pri testovaní nasadených 116 príslušníkov Ozbrojených síl SR v mobilných odberových miestach, cez víkend ich bolo nasadených 228.

ZMOS rozširuje servis pre samosprávy, týkajúci sa testovania

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) rozširuje služby samosprávam pri príprave a organizácii plošného testovania. Po poskytnutí bezplatného rezervačného systému zriadi špeciálnu mailovú adresu, prostredníctvom ktorej chce urýchliť výmenu informácií o tom, ako možno individuálne riešiť prípadné riziká celej akcie, napríklad likvidáciu nebezpečných odpadov, nedostatok zdravotníckeho personálu, prípadne operatívnosť v rozhodovaní regionálnych úradov verejného zdravotníctva. "Adresa bude slúžiť na rýchlu výmenu informácií medzi regiónmi, vo vzťahu k centrálnej vláde a krízovému riadeniu," spresnil predseda ZMOS-u Branislav Tréger.

Mailová adresa je určená predsedom 61 regionálnych združení ZMOS-u, ktoré zastrešujú 95 percent samospráv na Slovensku. "Prostredníctvom tohto kontaktu budú môcť operatívne informovať Kanceláriu ZMOS o aplikačnej praxi, prípadných problémoch a riešeniach vo svojich regiónoch," vysvetlil Tréger. "Poznatky bude ZMOS využívať na úrovni krízového štábu, v komunikácii s príslušnými ministerstvami a tiež ako mimoriadne cenné informácie na nevyhnutné zmeny vo fungovaní krízového riadenia na každej z úrovni riadenia štátu," dodal. Vláda rozhodla v nedeľu (17. 1.) o tom, že zákaz vychádzania doplní celoslovenské testovanie, počas ktorého sa od pondelka do 26. januára obyvatelia SR môžu otestovať. Testovanie nebude povinné, no od 27. januára bude negatívny test podmienkou na cestu do práce či pobyt v prírode (okrem detí do 15 rokov a seniorov nad 65 rokov).

Po celoslovenskom skríningu má minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) informovať v súvislosti s výsledkami o rozdelení SR na epidemiologicky horšie a lepšie okresy. V tých, kde bude situácia menej priaznivá, sa bude skríning opakovať. Organizáciu testovania majú na starosti samosprávy, predstavitelia vlády im prisľúbili, že štát vyjde mestám a obciam maximálne v ústrety pri materiálno-technických, ale i personálnych požiadavkách na testovanie.

 V Ružomberku zasadá bezpečnostná rada

V Ružomberku popoludní zasadá bezpečnostná rada. Témou rokovania je skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Hovorca ružomberského primátora Viktor Mydlo uviedol, že bližšie informácie o testovacích miestach budú známe po rokovaní mestského krízového štábu, ktoré sa uskutoční v utorok (19. 1.) ráno.

"Od nedele (17. 1.) poznáme bližšie detaily k plošnému testovaniu, ktoré sa koná od pondelka do 26. januára. Vzhľadom na povinnosť preukázať sa negatívnym testom počas pobytu mimo domova, ktorá naberá platnosť v stredu 27. januára, je veľmi dôležité, aby sa pretestovalo čo najviac ľudí," vysvetlil Mydlo.

Podľa hovorcu bude potrebné, aby mesto zriadilo nové odberné miesta. V tých pôvodných sa mesto bude snažiť zabezpečiť predĺženie testovacej doby aj počas víkendov. "O výsledkoch otvárania nových miest a o predĺžení testovacích dôb budeme priebežne informovať," dodal. Radnica zároveň prosí Ružomberčanov, aby sa išli otestovať čo najskôr a zabránili tak tomu, aby sa posledné dni testovania tvorili veľmi dlhé rady.

V 56 mestách sa budú môcť otestovať obyvatelia aj cez víkend

Všetkých 56 slovenských miest, ktoré sú členmi Únie miest Slovenska (ÚMS) a žijú v nich takmer dva milióny obyvateľov, umožní svojim obyvateľom dať sa cez víkend otestovať. Dôležité je však dodanie sľúbenej materiálnej pomoci od štátu. Informovala o tom Daniela Piršelová, hovorkyňa ÚMS.  Podľa únie je nevyhnutné, aby štát splnil sľub a zabezpečil dostatok testov, certifikátov a bol pripravený pomôcť napríklad aj pri zabezpečení manažmentu odstraňovania vzniknutého odpadu.

"Som absolútne presvedčený o tom, že primátorky a primátori členských miest poskytnú túto službu svojim obyvateľom, pretože sú to práve oni, ktorí ich po celý čas trvania pandémie ochraňujú a pomáhajú im. Zároveň chcem upozorniť, že finálny manuál pre samosprávy, ktorý práve distribuuje štát do územia, by nevznikol bez našej výraznej pomoci," poukázal prezident ÚMS Richard Rybníček. Na pondelok je tiež naplánované online rokovanie členských miest ÚMS, na ktorom si zástupcovia miest a samospráv prejdú všetky detaily manuálu, ktorý má byť pomocníkom pre efektívnu a bezpečnú organizáciu a realizáciu skríningového testovania obyvateľov, o ktorom rozhodla vláda.

Mesto Prievidza plánuje vytvoriť 25 odberných miest

Mesto Prievidza plánuje pomôcť pri rozšírení testovacích kapacít na takzvanom skríningovom testovaní obyvateľstva na COVID-19. Počas víkendu 23. a 24. januára plánuje vytvoriť 25 odberných miest. Informovala o tom v pondelok samospráva na oficiálnej stránke mesta. "Podmienkou na zabezpečenie tohto plánovaného testovania je, že štát prostredníctvom okresných úradov pre mesto zabezpečí dostatočný počet testov a certifikátov, čo nemá samospráva možnosť ovplyvniť," uviedla radnica. Mesto tiež plánuje využiť rezervačný systém cez internet na testovanie v konkrétnom čase, prostredníctvom ktorého by bolo možné skrátiť alebo úplne eliminovať čakacie lehoty.

"O tom, na ktorých odberných miestach mesto rezervačný systém využije a ktorý využije, zatiaľ nie je možné kompetentne rozhodnúť z dôvodu nedostatočných informácií zo strany štátu. Nie je napríklad jasné, či bude dostatočné preukázať sa výsledkom testu, ktorý bude doručený emailom, čo by vylúčilo nutnosť čakania na výsledok," ozrejmila samospráva. Radnica zároveň na internetovej stránke mesta zverejnila predbežný zoznam odberných miest, tie by sa mali nachádzať vo všetkých častiach mesta a najmä na školách. Ako však upozornila, odberné miesta ešte podliehajú administratívnemu a schvaľovaciemu procesu.

"Všetky odberné miesta z testovania v roku 2020 nebudú zachované z dôvodu zmeny prefinancovania nákladov, nedostatku kvalifikovaného zdravotníckeho personálu, ale aj reflektovania skúseností a zmien prevádzkových podmienok na niektorých miestach," vysvetlila samospráva. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prievidza zároveň podľa nej pri tomto testovaní neodporučil vytvárať tzv. drive-thru odberné miesta, na ktorých sa v minulosti realizovali odbery formou príchodu osobným motorovým vozidlom, a to najmä z dôvodu nízkych vonkajších teplôt.

Nitriansky primátor Marek Hattas uvítal výsledky druhého kola plošného testovania

Nitriansky primátor Marek Hattas uvítal výsledky druhého kola plošného testovania na nový koronavírus. Pripomenul, že počas uplynulého víkendu prišlo na odberné miesta viac ako 40.000 ľudí. Predovšetkým však ocenil skutočnosť, že sa pozitivita na území mesta znížila oproti predchádzajúcemu týždňu o polovicu.

Primátor zároveň upozornil, že pomerene vysoké percento ľudí pozitívnych na ochorenie COVID-19 je stále v marginalizovaných skupinách obyvateľov. V lokalitách Orechov dvor a Borová ulica s vyšším percentom rómskeho obyvateľstva presiahla pozitivita päť percent. „Som rád, že obyvatelia z týchto častí mesta chodili na testy a v porovnaní s novembrovým testovaním ich na odberné miesta prišlo podstatne viac. Vďaka, samozrejme, patrí aj terénnym sociálnym pracovníkom, ktorí s týmito komunitami pracujú,“ uviedol Hattas.

Marek Hattas
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Ako pripomenul, mesto sa už pripravuje na tretie kolo plošného testovania, ktoré sa v Nitre bude konať opäť počas nasledujúceho víkendu. „Situácia v nitrianskej fakultnej nemocnici zostáva kritická, takže nezávisle od uznesenia vlády pripravujeme v meste ďalšie kolo. Máme dostatok zdravotníkov i administrátorov. Predpokladáme, že rozloženie a počet odberných miest zostane rovnaké a že testovanie bude plynulé, rovnako ako počas uplynulého víkendu,“ povedal Hattas.

K dispozícii bude opäť aj aplikácia TrustOne, ktorú si môže každý bezplatne stiahnuť do mobilného telefónu a vložiť do nej všetky potrebné údaje. Na odbernom mieste už potom administratívny pracovník iba naskenuje vygenerovaný QR kód a nemusí prácne opisovať údaje z občianskeho preukazu. Výsledok testu potom automaticky príde užívateľovi priamo do aplikácie. „Ak sa takto ušetrí čo i len minúta pri jednom človeku, tak pri tých viac ako 40.000 testoch sa to všetko spočíta a ušetria sa celé hodiny. Aj preto bolo testovanie v druhom kole oveľa plynulejšie a bez dlhých radov ako v prvom kole. Som rád, že sa zatiaľ podarilo zabezpečiť fungovanie aplikácie pomocou sponzorov,“ povedal Hattas.

Viac o téme: MestoTestovanieObavyKoronavírusFiľakovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu