Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sudcovská iniciatíva nesúhlasí s kritikou sudcov na adresu predsedu Súdnej rady SR Mazáka

Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) nesúhlasí s kritikou na adresu predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka, ani so záverom, že nemá dôveru sudcov. Reagovala tak na otvorený list sudcov SR, v ktorom vyjadrili tiež nesúhlas s novou súdnou mapou. Informovala o tom hovorkyňa ZOJ Katarína Javorčíková.

"Považujeme za nevhodné a neprimerané spojiť snahu o optimálne vyriešenie otázky reorganizácie sústavy súdov s osobnými výhradami voči najvyššiemu funkcionárovi súdnictva, čoho dôsledkom je aj reakcia veľkej časti signatárov, ktorí túto časť listu odmietli podporiť," píše sa v stanovisku ZOJ. List podpísalo 320 sudcov, pričom 112 nepodporilo vyjadrenie k Mazákovi. Iniciatíva pripomenula, že Mazák je vo funkcii necelých desať mesiacov. Za tento krátky čas podľa nich zvládol náročnú riadiacu prácu a podstatnou mierou prispel k vzniku viacerých dôležitých koncepčných materiálov v prospech riadneho chodu súdnictva. Prípadné dôvody na kritiku by sa mali podľa ZOJ primárne riešiť na súdnej rade.

V súvislosti s novou súdnou mapou vníma ZOJ ako dobrý krok reakciu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí), ktorá predĺžila pripomienkovanie návrhu do konca februára, "dokedy by mali byť riadne prerokované všetky námietky a pozmeňujúce návrhy zo strany sudcov aj Súdnej rady SR". Vyjadrenie názorov na všetko, čo súvisí so súdnictvom, považuje ZOJ za legitímne právo sudcov.

Slovenskí sudcovia v otvorenom liste uviedli, že nesúhlasia s novou súdnou mapou. Navrhujú preto predmetný návrh zákona o sídlach a obvodoch súdov stiahnuť z legislatívneho procesu a pripraviť zmenu súdnej mapy za účasti sudcov a odbornej diskusie. V liste tiež vyjadrili výrazne znepokojenie nad tým, ako predseda Súdnej rady SR Ján Mazák vykonáva svoju funkciu "na prezentovanie čisto svojich osobných názorov, ktoré v mnohých prípadoch prezentuje ako názor celej Súdnej rady". Konštatovali, že za takéhoto stavu nemá a ani nemôže mať ich dôveru.

Viac o téme: SudcoviaIniciatívaJán Mazák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu