Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Poslanci NR SR pokračujú v rokovaní o balíku zmien súvisiacich s pandémiou

Poslanci Národnej rady SR Zobraziť galériu (5)
Poslanci Národnej rady SR (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v rokovaní o vládnom balíku navrhovaných zmien v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu. Venujú sa mu v skrátenom legislatívnom konaní. Po jeho prerokovaní by malo nasledovať aj hlasovanie, ktorým by mali poslanci o návrhu definitívne rozhodnúť.

Zmeny majú umožniť napríklad výkon očkovania proti ochoreniu COVID-19 aj mimo ambulancií s cieľom čo najrýchlejšej realizácie očkovania. Zaviesť by sa mala tiež sankcia za porušenie nastavených pravidiel pri očkovaní. V rámci zmien sa má upraviť aj zákon o verejnom obstarávaní, cieľom je rozšíriť výnimku z povinnosti dodržiavania odkladnej lehoty na všetky priame rokovacie konania.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Spresniť sa majú i pravidlá nakladania s hnuteľným majetkom štátu vo verejnom záujme ako darovanie hnuteľného majetku štátu, ktorým sú ochranné pomôcky, testy, vakcíny, iné lieky, zdravotnícky materiál. Balík zmien schválila vláda na stredajšom (13. 1.) rokovaní, následne ho doručila parlamentu. Schôdzu NR SR zvolal jej predseda Boris Kollár (Sme rodina) ešte v ten deň.

Dostál upozornil na chyby pri skrátených legislatívnych konaniach

Poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál (SaS) v pléne Národnej rady (NR) SR upozornil na chyby, ktoré sa stávajú pri skrátených legislatívnych konaniach. Ocenil by, keby mali poslanci viac času na preštudovanie si návrhov a tiež na prípravu prípadných pozmeňujúcich návrhov. V súvislosti s vládnym balíkom zmien týkajúcich sa druhej vlny pandémie hovorí o "superskrátenom legislatívnom konaní". Pýta sa, či je takýto zákon potrebný prijímať takto rýchlo a či je primeraná navrhovaná pokuta 10.000 eur pri porušení poradovníka na očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Dostál poznamenal, že spolu s Jurajom Šeligom (Za ľudí) pripravili pozmeňujúci návrh, ktorý má upraviť oblasť sankcií pri očkovaní. Ten napokon podľa jeho slov museli stiahnuť, lebo obsahoval chybu, a tak predložili nový. Podotkol, že aj to je dôkaz, že pri skrátených konaniach dochádza k chybám. V súvislosti s vládnym návrhom sa pýta, či by nebolo lepšie kontrolovať dodržiavanie poradia pri očkovaní namiesto toho, aby sa hneď nemocnice pokutovali. Namieta pôvodné znenie návrhu, že pokutovať sa má nedodržanie podmienok očkovania proti ochoreniu COVID-19, zverejnené na webovom sídle ministerstva zdravotníctva. Zdôraznil, že ak treba za niečo pokutovať, malo by to byť jasne stanovené právnym predpisom, ktorý bude aj zverejnený v Zbierke zákonov. Tu sa podľa neho predpokladá, že ľudia vedia, čo predpis obsahuje. Toto má upraviť pozmeňujúci návrh, ktorý predložili.

Ondrej Dostál
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Pôvodný pozmeňujúci návrh rovnako ako Dostál stiahla a nahradila novým aj Jarmila Halgašová (SaS). V pléne uviedla, že po diskusii s legislatívcami rovnako našli v návrhu chybu. Deklarovala, že všetko, čo sa týkalo kritickej infraštruktúry, naďalej platí. Navrhuje doplniť sektor pôdohospodárstva medzi sektory kritickej infraštruktúry. Rýchly proces predloženia a schvaľovania návrhu namietali aj viacerí opoziční poslanci. Miroslav Suja (ĽSNS) podotkol, že keď už koaliční poslanci hovoria o nedostatku času na naštudovanie si zákona, čo majú povedať oni v opozícii. Opoziční poslanci by uvítali, keby mali dostatok priestoru na oboznámenie sa nielen so zákonom, ale aj s pozmeňujúcimi návrhmi.

Kavecká predložila ďalšie zmeny, Bittó Cigániková kritizuje proces v pléne

Poslankyňa za OĽANO Monika Kavecká predložila v pléne v rámci diskusie ďalšie dva pozmeňujúce návrhy zákonov. Týkali sa kompetencií vyšších územných celkov a civilnej obrany, ako aj zmien súvisiacich s preplácaním náhrad za liečbu ochorenia COVID-19 v zahraničí. Doplniť by mali balík zmien navrhovaný vládou, súvisiaci s druhou vlnou pandémie. Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) namieta spôsob ich predloženia. Poukazuje na lehoty.

Kavecká tvrdí, že návrhy majú vylepšiť legislatívu. Majú byť podľa jej slov aj odkomunikované s vyššími územnými celkami. Bittó Cigániková vystúpila s kritikou procesu. "Fakt tu máme fungovať tak, že máme za 15 minút schváliť 'pozmeňovák'?" pýta sa. Poukázala na to, že bola na chvíľu prerušená schôdza a medzitým stihli poslanci OĽANO prichystať ďalšie pozmeňujúce návrhy. Upozornila, že pri takomto rýchlom procese môže dôjsť aj k vážnym chybám.

Jana Bittó Cigániková
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vladimír Anjel)

Smer odmieta úpravu zákonov na poslednú chvíľu a s jediným cieľom, hovorí Blanár

Opozičná strana Smer-SD nesúhlasí s upravovaním zákonov na poslednú chvíľu s jediným cieľom, a to umožniť celoplošné testovanie. Na adresu vládneho balíka zmien súvisiacich s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu to vyhlásil podpredseda Národnej rady (NR) SR a Smeru-SD Juraj Blanár. Podotkol tiež, že kým celé Slovensko čaká, či vláda schváli návrh premiéra Igora Matoviča (OĽANO) na ďalšie plošné testovanie, on jej rokovanie krátko pred začiatkom preloží na neurčito.

"Nesúhlasím s takýmto upravovaním zákonov na poslednú chvíľu s jediným cieľom, a to umožniť celoplošné testovanie. To prvé plošné testovanie z októbra - novembra minulého roka totiž neprinieslo nič iné, iba zásadné zhoršenie zdravotnej situácie celého Slovenska," tvrdí Blanár. Dodal, že celé Slovensko čaká, či si premiér presadí plošné testovanie alebo nie, napriek tomu, že ho odmietajú odborníci, opozícia, ako i časť koalície. "Podpredseda vlády za SaS Richard Sulík jasne povedal, že odmieta plošné testovanie. Dokonca ho označil za mrhanie personálnymi, organizačnými a materiálnymi zdrojmi," dodal Blanár.

KORONAVÍRUS Poslanci NR SR
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Pripomenul, že dvojstránkový materiál meniaci až osem zákonov predložený v stredu (13. 1.) do parlamentu len 43 minút pred rokovaním vytvára podmienky, ktoré majú umožniť premiérovi Matovičovi presadiť si jeho návrh realizovať celoplošné testovanie. Podotkol, že hoci sa predseda SaS kategoricky vyjadruje proti plošnému testovaniu, takmer všetci jeho poslanci v parlamente na hlasovaní podporili zákony v prvom čítaní.

Blanár poukázal z navrhovaných zmien napríklad na novelu zákona o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ktorá by umožnila vykonávať odbery žiakmi tretieho a štvrtého ročníka odboru zdravotnícky asistent. Kritizuje aj to, že zo zákona o verejnom obstarávaní chce koalícia vypustiť povinnosť dodržania odkladnej lehoty pre všetky verejné obstarávania, ktoré sú vykonávané priamym rokovaním. "Dokonca toto rozšírenie plánujú využiť aj retroaktívne na všetky verejné obstarávania, ktoré nie sú ešte dokončené," poznamenal.

Vakcinačné centrá vedia, že majú k vakcínam pristupovať hospodárne, hovorí Krajčí 

Vakcinačné centrá vedia, že majú k vakcínam pristupovať hospodárne, ak ampulky nariedia postupne, nemalo by dochádzať k znehodnocovaniu a likvidácii veľkých dávok. V pléne Národnej rady (NR) SR to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Reagoval tak na viaceré vyjadrenia, že ak sa niekto z vakcinačného zoznamu nedostaví na termín, očkovacia látka sa bude musieť vyliať. Dodal, že centrá majú k dispozícii manuál, ako s vakcínami manipulovať.

"Každé vakcinačné centrum, ak má záujem, vie sa zariadiť tak, aby jednotlivé vakcinačné látky neboli znehodnotené," uviedol Krajčí. Vysvetlil proces použitia vakcíny a riedenia ampuliek. Hovorí, že vakcinačné centrá by mali tieto ampulky nariediť postupne a nie v predstihu. Tak by podľa neho nemalo dochádzať k znehodnocovaniu či likvidácii veľkých dávok.

KORONAVÍRUS Poslanci NR SR
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Za prioritu ministra zdravotníctva označil to, aby sa ani jedna dávka nemusela likvidovať. Deklaroval, že takto je nastavený aj vakcinačný program. Pripomenul, že centrá sú v nemocniciach. Dodal, že je tu možnosť pri nedostavení sa niekoho zo zoznamu na termín, čo by znamenalo likvidáciu vakcíny, zaočkovať aj niekoho z pacientov. Poukázal tiež na to, že funguje systém výkazníctva. Ten podľa jeho slov eviduje, že doteraz došlo k znehodnoteniu 79 vakcín a zaočkovaných bolo viac ako 40.000 obyvateľov.

Viac o téme: ZmenyPoslanciBalíkPandémiaRokovanie NR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu