Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Proti COVID-19 zaočkovali prvých zamestnancov bratislavských ZSS

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

BRATISLAVA - V Bratislave zaočkovali proti ochoreniu COVID-19 prvý zamestnancov mestských zariadení pre seniorov. Oznámil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

"Som rád, že kolegyne a kolegovia zo zariadenia Gerium zvládli očkovanie v nemocnici na Antolskej bez problémov. Väčšina zamestnancov a riaditeľka tohto zariadenia majú už prvé kolo očkovania úspešne za sebou a po druhom očkovaní tak budú chránení pred novým koronavírusom," skonštatoval primátor.

Dúfa, že im to aspoň o kúsok zmierni nápor psychickej aj fyzickej záťaže, ktorému sú vystavení od začiatku koronakrízy. Vedenie hlavného mesta deklaruje, že pokračuje v práci na tom, aby bola čo najskôr dosiahnutá vysoká miera zaočkovanosti aj v ďalších mestských zariadeniach. "Ochrániť seniorov a personál je pre nás prioritou," skonštatoval Vallo.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Mesto Bratislava už začiatkom januára vyjadrilo snahu mať čo najvyššiu preočkovanosť proti ochoreniu COVID-19 medzi zamestnancami aj klientmi zariadení sociálnych služieb (ZSS). Magistrát zároveň avizoval, že pripraví pre zamestnancov a klientov zariadení, ale aj ich rodiny viaceré informačné materiály, ktoré by im mali zodpovedať základné otázky a nejasnosti.

KORONAVÍRUS Proti COVID-19 zaočkovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel, File)

V Komárne už zaočkovali stovky zdravotníkov

V komárňanskej nemocnici zaočkovali voči ochoreniu COVID-19 viac ako 500 zdravotníkov. Ďalších 120 záujemcov o očkovanie, ktorí sa objednali na portáli korona.gov.sk, dostane vakcínu vo štvrtok. „Na ďalšie dni evidujeme ešte voľné kapacity,“ uviedol riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška.

Nemocnica v Komárne je jedným z vakcinačných centier a po vlastných zamestnancoch už začína očkovať aj ďalšie skupiny zdravotníkov. „Sme na to dobre pripravení. Máme vytvorené tri vakcinačné ambulancie, dostatok vakcín, ihiel aj striekačiek. Očkovanie prebieha v zmysle platných pokynov ministerstva zdravotníctva,“ povedal Jaška.

Ako pripomenul, očkovanie voči ochoreniu COVID-19 je dobrovoľné, bezplatné a takmer bezbolestné. Realizuje sa v dvoch fázach s odstupom 21 dní. "Keďže striktne dodržujeme pokyny ministerstva zdravotníctva, všetkým záujemcom, ktorí sa registrovali na korona.gov.sk, dávame vyplniť aj čestné vyhlásenie o pravdivosti údajov. Nemocnice nemajú právomoc preverovať pravdivosť zadaných údajov a toto je spôsob dodatočnej ochrany, že zaregistrovaní záujemcovia sú skutočne len zo stanovených skupín zdravotníkov," vysvetlil Jaška.

KORONAVÍRUS Proti COVID-19 zaočkovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Miroslava Mlynárová)

V Michalovciach začnú očkovať od pondelka

Od pondelka 18. januára začnú v nemocnici v Michalovciach, ako v jednom z vakcinačných centier stanovených ministerstvom zdravotníctva, očkovať proti ochoreniu COVID-19 určené skupiny ľudí, ktoré sa prihlásia cez národný portál na voľné kapacity v rámci dňa. "Ide o konkrétne definované zdravotnícke pozície v zmysle národnej očkovacej stratégie," informovala Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú patrí aj michalovské nemocničné zariadenie.

"Očkovanie v michalovskej nemocnici sa bude konať vo vakcinačnom centre na Duklianskej ulici," priblížila s tým, že zariadenie má na očkovanie pripravených päť ambulancií s dennou kapacitou približne 300 ľudí. Vakcinačné centrum bude v prevádzke od 9.00 do 15.30 h.

Ako Fedáková upozornila, na očkovanie je potrebné zaregistrovať sa prostredníctvom stránky www.korona.gov.sk, kde je v prvej fáze aktuálne otvorené prihlasovanie pre zdravotníckych pracovníkov, osoby, ktoré profesionálne priamo alebo nepriamo zabezpečujú starostlivosť, transport a diagnostiku pacientov, zamestnancov zariadení sociálnych služieb a terénnych sociálnych pracovníkov.

KORONAVÍRUS Proti COVID-19 zaočkovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Miroslava Mlynárová)

Svet zdravia obstaral na očkovanie špeciálne striekačky s minimálnym takzvaným "mŕtvym priestorom", ktoré umožňujú z jednej ampulky aplikovať až šesť vakcinačných dávok. Sieť nemocníc začala s vakcináciou zdravotníkov vo svojich 14 nemocniciach 6. januára. "Za prvé tri dni sa zaočkovalo viac ako 2800 zamestnancov. Tento týždeň by to malo byť ďalších vyše 5100," uviedla Fedáková s tým, že v michalovskej nemocnici bolo dosiaľ zaočkovaných 480 zdravotníkov. Vakcinačnými centrami siete sú aj nemocnice v mestách Humenné a Rožňava.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPandémiaSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu