Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nepoučiteľní Slováci, odkazuje polícia: Ďalšia podvodná stránka, naivita ľudí je na zaplakanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: freepik.com))

BRATISLAVA - Vidina výhry je pre mnohých silnejšia, než používanie zdravého rozumu. Polícia v minulosti viackrát upozornila na podvodné stránky, ktoré lákajú rôznymi súťažami. V lepšom prípade len vynútene podporíte "páčikom" niekoho podivnú aktivitu. V horšom, ak si nedáte pozor, môžete prísť o peniaze.

Stránka "Nature Future Slovakia" existovala presne dva dni. Napriek tomu si vyslúžila "páčiky" od 32-tisíc ľudí, sledovať ju začalo ešte o tisícku viac. Prečo? Pod masovú hystériu sa podpísala lákavá súťaž o záhradný dom. Tá mala v čase, keď na ňu upozornila polícia, 39-tisíc zdieľaní. 

Nepoučiteľní Slováci, odkazuje polícia:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Polícia SR)

"Neustále upozorňujeme na podobné zdieľačky, ktoré sa často končia podvodom. Konkrétne táto stránka, ktorá existuje iba dva dni porušuje pravidlá Facebooku. Zdieľanie statusov a príspevkov ako podmienka účasti na Facebooku je samotným Facebookom zakázaná," upozornili ochrancovia zákona.

Snímka domu v súťaží podľa zistení polície ani nepochádza od žiadneho slovenského štúdia, ale zo spoločnosti Green Retreats Group, ktorá sídli v britskom meste Buckinghamshire. "Na facebookovej stránke nenájdete oficiálnu stránku firmy, sídlo firmy, jej kontaktné údaje, štatút súťaže či pravidlá súťaže," doplnila polícia.

Čo sa môže stať, ak ste status zdieľali?

Lepší scenár podľa polície: Stránka sa premenuje a vy budete fanúšikom ani neviete koho prípadne čoho, a teda jediný cieľ tejto súťaže bolo umelé získanie fanúšikov.

Horší scenár podľa polície: Stránka bude postupne kontaktovať viacero “účastníkov” súťaže a na základe vymyslenej výhry bude od nich pýtať rôzne zálohy vo forme nižších úhrad, prípadne čislo ich kreditnej karty. Tak môže dôjsť k väčším škodám. V prípade, že podobnú stránku uvidíte aj v budúcnosti, najlepšie bude, ak ju nahlásite Facebooku.

ZA DVA DNI 32 000 LAJKOV...

Uverejnil používateľ Hoaxy a podvody - Polícia SR Pondelok 11. januára 2021
Viac o téme: HoaxPolícia Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu