Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza DOBYTKÁR: Finančník Kvietik podal ústavnú sťažnosť! Ide o inkvizičný proces, tvrdí obvinený

MArtin Kvietik Zobraziť galériu (2)
MArtin Kvietik (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Finančník Martin Kvietik, obvinený a väzobne stíhaný v trestnej veci Dobytkár, podal pre postup všeobecných súdov ústavnú sťažnosť na Ústavný súd SR v Košiciach.

Ako informoval jeho obhajca Dušan Ivan, dôvodom tejto sťažnosti je porušenie jeho ústavného práva na osobnú slobodu, práva na slobodu a bezpečnosť, ktoré mu garantujú Ústava SR, Listina základných práv a slobôd a Dohovor o ochrane ľudských práv a základných hodnôt. Martinovi Kvietikovi v novembri najskôr Špecializovaný trestný súd v Pezinku predĺžil väzbu do 1. apríla tohto roku.

Monštruózna kauza DOBYTKÁR: Záhadná izba v hoteli! Kvietik považuje obvinenie za nezákonné

Následne Najvyšší súd SR zamietol jeho sťažnosť a sťažnosť spoluobvineného bývalého riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraja Kožucha voči tomuto rozhodnutiu. "Trestné stíhanie môjho klienta a jeho väzba sú od samého začiatku nedôvodné, neústavné a nezákonné. Porušujú sa nimi základné štandardy vnútroštátneho aj medzinárodného práva. Dôvody trestného stíhania založené výlučne na osamotenej výpovedi kajúcnika, dodnes ničím a nikým nepotvrdenej, nepostačujú ani na obvinenie a už vôbec nie na kolúznu väzbu, naposledy predĺženú na takmer jeden rok," zdôraznil advokát.

Juraj Kožuch, Martin Kvietik
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Podľa Ivana viaceré faktory v trestnom stíhaní jeho klienta signalizujú inkvizičný proces, ohýbanie práva, ignoráciu výsledkov dokazovania a "slepú vieru" v kajúcnika. Kvietik a Juraj Kožuch zostávajú do 1. apríla vo väzbe. Rozhodol o tom NS SR v druhej polovici novembra minulého roku. NS SR vtedy nevyhovel sťažnosti obvinených proti uzneseniu ŠTS z 5. novembra, ktorý im predĺžil väzbu.

Súd zároveň väzbu obvinených dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil. Dvojica je stíhaná pre pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku spolupáchateľstvom. Polícia ich zadržala 22. apríla v rámci akcie Dobytkár. Počas nej Národná kriminálna agentúra (NAKA) do polovice júla obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur. Väzobne stíhajú sedem ľudí. Na začiatku júla polícia v rámci akcie zadržala aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a podnikateľa Petra Kubu. Pôvodne Bödöra sudca pre prípravné konanie ŠTS Michal Truban do väzby nezobral. Trojčlenný senát NS SR však 9. júla vyhovel sťažnosti prokurátora ÚŠP voči rozhodnutiu Trubana a nitrianskeho podnikateľa do väzby zobral. Deň nato zobral do väzby aj Petra Kubu.

Viac o téme: úplatkyOligarchaMartin KvietikDobytkár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu