Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tvrdé slová premiéra Matoviča: Ak by mal Sulík Boha pri sebe, zbalí sa a odíde! V hre je plošné testovanie

Igor Matovič Zobraziť galériu (5)
Igor Matovič (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Vláda má na mimoriadnom zasadnutí rozhodnúť o masívnom nákupe testov a masívnom testovaní na ochorenie COVID-19. V diskusnej relácii TA3 V politike to povedal premiér Igor Matovič. Chce, aby sa členovia vlády zišli ešte v nedeľu, najneskôr v pondelok.

Vyhnúť sa chce zatvoreniu fabrík, nechce zakázať ľuďom chodiť do práce. Premiér hovorí, že práve trvajúci lockdown a ani sprísnené opatrenia prijaté na Silvestra sa na číslach neprejavujú.


Mimoriadna vláda kvôli KORONAVÍRUSU: Matovič viní Sulíka, jeho testy sú šmejd! Šéf SaS vraj hrozí rozpadom koalície


Mimoriadne rokovania vlády

"Najneskôr zajtra bude mimoriadne rokovanie vlády, kde rozhodneme o masívnom nákupe testov, masívnom testovaní, lebo keď chceme zachrániť fabriky pred tým, aby sme ich zatvorili, musíme nasadiť aj iný nástroj, a ten sme si vyskúšali na Orave. Teraz to robíme v Nitre, kde ľudia bez toho, aby nemali test, nemôžu ísť do firmy," vyhlásil premiér.

Tvrdé slová premiéra Matoviča:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Ak by mal Boha pri sebe, z rezortu odíde

Britská mutácia nového koronavírusu je už na Slovensku podľa premiéra rozšírená. "Už sa nedá ohraničiť, že toto je ohnisko, mutáciu máme všade," uviedol. Ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) premiér odvolať nechce. "Ak by mal Boha pri sebe, ešte dnes sa zbalí a odíde z ministerstva hospodárstva," vyhlásil s tým, že Sulíkovi by vyhovovalo, keby ho z koalície vyhodili.

Tvrdé slová premiéra Matoviča:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Sulík na včerajšie slová premiéra, ktorý hovoril o sprostredkovanom odkaze od šéfa SaS o tom, že ak by tlačil na jeho demisiu, položil by koalíciu, uviedol, že to nie je pravda. "Vylučujem akékoľvek odkazy premiérovi - priame či sprostredkované. Navyše, strana Sloboda a Solidarita nemôže rozbiť koalíciu. Ak by odišla, len klesne počet poslancov z 95 na 82 a vláda aj koalícia by fungovali naďalej," napísal na sociálnej sieti. 

Tvrdé slová premiéra Matoviča:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Richard Sulík)

Gröhling bráni Sulíka, politika sa nemá robiť cez sociálne siete

Politika na Slovensku sa momentálne robí cez sociálne siete. Nie je to štandardné a malo by sa s tým okamžite prestať. V diskusnej relácii to vyhlásil minister školstva Branislav Gröhling. Tvrdí, že strana SaS sa vo vládnej koalícii voči iným kolegom a premiérovi cíti pracovne.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Šéf rezortu školstva tak reagoval aj na sobotné kritické slová predsedu vlády na adresu SaS a Richarda Sulíka. "Verím, že v pondelok (11. 1.) na koaličnej rade si to vydiskutujeme," uviedol Gröhling. Traumatizovať spoločnosť vyjadreniami a statusmi na sociálnych sieťach nie je podľa jeho slov správne. Priznáva, že situácia na Slovensku je pre pandémiu nového koronavírusu náročná a tlak verejnosti veľký, a aj preto sa môže stať, že niekto z členov vlády vysloví niečo, čo by inokedy nepovedal.

Nakazených poslancov pochválil

Poslancov parlamentu nakazených novým koronavírusom, ktorí prišli koncom decembra hlasovať do parlamentu, premiér pochválil, pretože prioritou bolo prijať zákon, ktorý podľa neho ochráni zdravie a životy ľudí. Hoci sú poslanci súčasťou kritickej infraštruktúry, premiér si myslí, že mladí poslanci by sa nemali ísť dať prednostne očkovať. Nepredpokladá, že mladší poslanci za OĽANO sa nechajú zaočkovať skôr. Matovič nevidí problém v tom, ak sa nechá zaočkovať mladší človek, ktorý je verejnosti známy, a urobí tak pred kamerami, aby ľudí presvedčil o prospešnosti vakcinácie.

Premiér nemá spomedzi kandidátov na špeciálneho prokurátora osobného favorita. Advokát a exminister Daniel Lipšic je podľa Matoviča mimo politiky už vyše štyroch rokov, preto sa pýtal, či má byť Lipšic naveky diskvalifikovaný z boja o túto funkciu. Lipšica uznáva ako špičkového odborníka a myslí si, že bude na rovnakej úrovni s ostatnými kandidátmi. Dodal, že ktorýkoľvek z uchádzačov by bol omnoho lepším špeciálnym prokurátorom ako predchádzajúci špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý je v súčasnosti obvinený.

Viac o téme: TestovanieVládaIgor MatovičKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu