Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krajčí varuje pred novým kmeňom KORONAVÍRUSU: Boj bude takmer o polovicu ťažší!

Marek Krajčí
Marek Krajčí (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v týchto chvíľach na sociálnej sieti Facebook neúprosne varuje pred novým variantom koronavírusu, ktorý sa začal šíriť z Veľkej Británie a jeho prítomnosť včera už potvrdili aj na Slovensku. Musíme sa vraj mať o 40 percent viac na pozore ako pri starom kmeni vírusu.

"Potvrdili sa predpoklady, že zmutovaný, infekčnejší variant vírusu je už aj v kontinentálnej Európe a včera sme ho dokázali už v prvých vyšetrených vzorkách aj na Slovensku. Nakoľko tvar našej krivky je veľmi podobný ako krivka v postihnutých častiach Anglicka, je pravdepodobné, že nový variant vírusu dokážeme aj v ďalších častiach Slovenska, na čom sa momentálne pracuje," píše minister.

Odborníci ministerstva a ÚVZ SR podľa neho už našli aj riešenie na skríning pozitívne testovaných na Slovensku na tento nový variant vírusu. "V spolupráci so slovenskými vedcami plánujeme v čo najkratšom čase získať primer pre S gén PCR, pomocou ktorého budeme vedieť skríning realizovať," sľubuje Krajčí.

Je potrebné byť o 40 percent viac ostražítejší, vakcíny sú jediná nádej, tvrdí

Vzhľadom na vysoké reprodukčné číslo nového variantu koronavírusu je jasné, že boj s ním je o 40% ťažší, ako s pôvodným typom vírusu. Tvrdí to minister v ďalších riadkoch statusu. "Vyžaduje si tvrdé opatrenia obmedzujúce mobilitu s maximálnou elimináciou sociálnych kontaktov, teda stav, ktorý je momentálne na Slovensku v platnosti. Nádejou je očkovanie. Imunitná odpoveď vakcíny Comirnaty od firmy BioNTech-Pfizer, je podľa dostupných zistení dostatočná, aby nás chránila aj pred pred ochorením COVID-19, ktorý spôsobuje nový, infekčnejší variant vírusu. Tie isté zistenia dokázali aj britskí vedci u vakcíny od konzorcia Astra Zeneca a Oxfordská univerzita," píše šéf zdravotníckeho rezortu z OĽaNO.

Očkovacia stratégia

Ministerstvo zdravotníctva má podľa jeho slov už pripravenú vakcinačnú stratégiu čo najrýchlejšieho zaočkovania našej populácie, ktorá závisí len od dostupnosti vakcín na našom území. "Už 7.1. sa bude očkovať zdravotnícky personál vo viac ako 50tich nemocniciach. Hneď ako prejdú nemocnice pilotnou fázou očkovania, stanú sa z nich vakcinačné centrá s objednávkovým systémom. To má byť v každom okrese. Za január má postupne prísť na Slovensko 208 tisíc dávok vakcíny Comirnaty a predpokladá sa dovoz aj 12 tisíc pilotných dávok od firmy Moderna. Dúfam, že príde aj vakcína od konzorcia Astra Zeneca a Oxfordská univerzita," verí minister.

Viac o téme: KoronavírusMarek KrajčíNová mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu