Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Mikasov úrad upozorňuje na MIMORIADNU vážnosť situácie: Zamestnancov vraj nútia k stretnutiam!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Maarty, gettyimages)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktorý vedie hlavný hygienik Ján Mikas vraj dostáva anonymné podnety o tom, že napriek mimoriadne vážnej situácii s koronavírusom niektorí zamestnávatelia nútia svojich ľudí k osobným stretnutiam. V tomto prípade ide hlavne o oblasť finančných poradenstiev.

Anonymné podnety

"Zaznamenávame nárast anonymných podnetov na zamestnávateľov, ktorí aj napriek mimoriadne vážnej epidemiologickej situácii nútia zamestnancov a zmluvných SZČO osobne sa stretávať s klientami. Ide najmä o oblasť finančného poradenstva," píše ÚVZ na sociálnej sieti.

V podnetoch sa vraj uvádza, že zo strany zamestnávateľov nebolo zabezpečené online poradenstvo, zamestnanci a zmluvní partneri sú nútení pod hrozbou skončenia pracovného pomeru alebo zmluvného vzťahu vykonávať prácu osobne a dokonca stretávať sa s klientami, aj keď to nie je nevyhnutné. "Práca z domu bola zakázaná, aj keď povaha práce „home office“ umožňuje. Všetky tieto podania sme odstúpili krajským regionálnym úradom verejného zdravotníctva a na inšpektoráty práce," informuje úrad.

Apelujú hlavne na oblasť poradenstiev

"Dôrazne upozorňujeme všetkých zamestnávateľov a podnikateľov, najmä v oblasti finančného a iného poradenstva, aby rešpektovali aktuálnu veľmi vážnu epidemiologickú situáciu. Je nevyhnutné, aby svojím manažérskym prístupom zbytočne neohrozovali zdravie zamestnancov, ako aj verejnosti," dodáva úrad Jána Mikasa.

Zdôrazňujú, že stále platí uznesenie vlády SR č. 808/2020, ktoré zamestnávateľom odporúča umožniť svojim zamestnancom vykonávať prácu formou home office v maximálnej možnej miere.

Viac o téme: StretnutieÚVZKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu