Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Krajčí navrhne sprísnenie opatrení proti koronavírusu: Situácia je podľa neho kritická

Marek Krajčí Zobraziť galériu (2)
Marek Krajčí (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Konzílium odborníkov považuje za nevyhnutné okamžite prijať ďalšie opatrenia, ktoré ešte viac obmedzia mobilitu obyvateľov. Minister zdravotníctva Marek Krajčí pripúšťa, že aktuálna situácia na Slovensku je nepochybne kritická a trend nepriaznivý. Zavedenie prísnejších opatrení už od 4. januára by bolo podľa neho oveľa zmysluplnejšie a takýto návrh predloží aj na vládu.

KORONAVÍRUS Konzílium odborníkov odporúča okamžité opatrenia na zníženie mobility ľudí

Šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí vníma závažnosť situácie. „Považujem za potrebné uviesť, že Konzílium odborníkov bez diskusie so mnou, či s Inštitútom zdravotných analýz (IZA) publikovalo predikciu 4 500 hospitalizovaných ku 11. januáru 2021. Tento scenár nepovažujem za realistický,“ uviedol minister. „K 11. januáru IZA očakáva počet hospitalizovaných s potvrdeným ochorením covid-19 v rozmedzí 3 000 až 3 500 pacientov, čo je však nepochybne taktiež kritická hodnota. Počet 4 500 hospitalizovaných pacientov by bolo podľa IZA možné dosiahnuť len v pesimistických scenároch, až na prelome januára a februára. To sa však nesmie stať. Vláda rozhodla, že od 10. januára sa má na území SR dodržiavať COVID automat. Budem sa o to striktne zasadzovať,“ doplnil Krajčí.

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (2)
Marek Krajčí  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šéf rezortu zdravotníctva navyše pripomína, že účinok aktuálnych opatrení momentálne nie je možné spoľahlivo vyhodnotiť a skôr sa javia ako nedostatočné. Ich efekt vzhľadom na vianočné sviatky, kedy sa netestovalo, budú podľa neho analytici vedieť vyhodnotiť až v novom roku. „Rovnako nevieme predvídať dodržiavanie opatrení počas nadchádzajúcich dní spojených s prechodom do nového roka. Efekt týchto dní sa preto opäť prejaví až z odstupom niekoľkých dní. Predpokladám však, že efekt súčasných opatrení nebude natoľko výrazný, aby našu krajinu v COVID automate posunul od 10. januára zo súčasnej čiernej fázy, ktorá znamená tvrdý lockdown, do bordovej farby, kedy je umožnená aj limitovaná školská dochádzka a cesta do zamestnaní na základe negatívneho testu, nie staršieho ako 7 dní,“ podotkol Krajčí.

Minister tvrdí, že zavedenie prísnejších opatrení už od 4. januára by bolo oveľa zmysluplnejšie a takýto návrh predloží na vládu. „Aj na základe skúseností zo zahraničia, je zavedenie veľmi prísnych opatrení po dobu aspoň niekoľko týždňov účinné riešene na stlačenie reprodukčného čísla. Predčasné uvoľnenie opatrení vedie k opätovnej eskalácií situácie. Je známe, že epidémia sa dá kontrolovať iba v nižších číslach. Tvrdé opatrenia zamedzia množstvu odvrátiteľných úmrtí, znížia enormný tlak na ústavné zdravotné zariadenia a vytvoria priestor na postupnú vakcináciu zdravotníkov, zamestnancov a klientov zariadení sociálnych služieb ako aj našich najrizikovejších spoluobčanov,“ povedal minister zdravotníctva.

Viac o téme: SlovenskoMarek KrajčíCovid-19OpatreniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu