Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ombudsmanka považuje zriadenie komisie v prípade Lučanského za správny krok

Mária Patakyová
Mária Patakyová (Zdroj: FB/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová víta, že jej úrad má byť súčasťou komisie zradenej za účelom prešetrenia pokusu o samovraždu policajného exprezidenta Milana Lučanského. Ombudsmanka súčasne zdôraznila, že prípad musí byť riadne vyšetrený.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dnes rozhodla o preskúmaní prípadu Milana Lučanského širokou prierezovou komisiou. Komisia má byť zložená zo zástupcov a zástupkýň opozície, prezidentky SR, Slovenskej advokátskej komory či Výboru Rady Európy na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania. „Pri tomto zložení komisie budem akceptovať oslovenie na poverenie svojho zástupcu alebo zástupkyne za člena alebo členku komisie,“ uviedla na sociálnej sieti Patakyová.

Milan Lučanský sa pokúsil o samovraždu: Čaputová očakáva, že sa prípad vyšetrí

Ombudsmanke je ľúto, že Lučanský si siahol na život. „Považujem za dôležité, aby bola celá vec riadne preskúmaná a vítam, že ministerka spravodlivosti zriaďuje širokú odbornú skupinu. Je nevyhnutné, aby bolo prešetrovanie nezávislé a práve zloženie skupiny ho má zaručiť. Vítam, že sme boli na spoluprácu oslovení aj my, a tiež, že súčasťou tímu by mal byť aj zástupca alebo zástupkyňa Výboru Rady Európy zameraného na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania, čo zabezpečí medzinárodný prvok v preskúmavaní,“ doplnila Patakyová.

Viac o téme: VyšetrenieSamovraždaMária PatakyováMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu