Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Očkovanie proti ochoreniu Covid-19 pokračuje! NAŽIVO Vakcínu dostala prezidentka aj Šefčovič

Prezidentka Zuzana Čaputová sa dá zaočkovať proti ochoreniu Covid-19. Zobraziť galériu (7)
Prezidentka Zuzana Čaputová sa dá zaočkovať proti ochoreniu Covid-19. (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Podaním vakcíny infektológovi Vladimírovi Krčmérymu v nitrianskej fakultnej nemocnici sa na Slovensku oficiálne začalo očkovanie proti ochoreniu COVID-19. V priebehu sobotného večera dostalo vakcínu niekoľko desiatok zdravotníkov.

Aktualizované o 12:00

V priebehu nedele by na štyroch vakcinačných miestach mali zaočkovať stovky zdravotníkov. Vyhlásil to minister zdravotníctva SR Marek Krajčív súvislosti s oficiálnym začiatkom očkovania proti ochoreniu COVID-19 na Slovensku.

"Prvé desiatky sú zaočkované, predpokladám, že počas dneška pôjde o stovky," povedal, poukazujúc na očkovanie v nemocniciach v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici i Košiciach. On sám sa nechal zaočkovať už v sobotu v nitrianskej nemocnici. Odpovedal tiež na otázky, v akých termínoch by malo nastupovať očkovanie v ďalších vlnách, schválených v rámci národnej stratégie očkovania proti ochoreniu COVID-19. Krajčí zvýraznil, že to závisí od dodávok vakcín.

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (7)
Marek Krajčí  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ak budeme mať dostatok vakcín, môžeme pristupovať k očkovaniu ďalších cieľových skupín," povedal. Ďalšie dodávky by mali podľa jeho slov prichádzať vo väčších objemoch, ako bola pilotná dodávka necelých 10.000 dávok. "Verím, že v januári už by sme mohli mať 150.000 dávok a možno aj viac, ale naisto to povedať nemožno," uviedol.

Verí ale, že v období koncoročných sviatkov sa zužitkujú prvé dávky a od 4. januára bude možné použiť ďalšie tranže dodávok. V nedeľu sa má začať očkovať vo všetkých krajinách Európskej únie (EÚ), a to vakcínou Comirnaty. Slovensko má kontrahovaných 18 miliónov kusov, v sobotu prišlo prvých 9750 dávok.

Aktualizované o 10:47

Vakcínu proti ochoreniu Covid-19 dnes dostal aj eurokomisár Maroš Šefčovič. "Zaočkovaný som bol pred pár minútami a cítim sa dobre," uviedol Šefčovič po očkovaní.

Aktualizované o 10:43

Prezidentka Zuzana Čaputová po očkovaní

Aktualizované o 10:18

Pred kamerami sa okrem prezidentky Zuzany Čaputovej, dal zaočkovať aj eurokomisár Maroš Šefčovič, niektorí členovia vlády a predstavitelia Národnej rady SR.

Očkovanie proti nákaze Covid-19 pokračuje! Vakcínu dostala prezidentka aj Šefčovič (Zdroj: Ján Zemiar)

Príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej pred očkovaním

Príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej pred očkovaním proti ochoreniu Covid-19 (Zdroj: Ján Zemiar)

Aktualizované o 10:00 

"Vakcinácia nám pomohla aj v minulosti, rovnako verím aj teraz," povedala prezidentka pred očkovaním. "Vnímam obavy ľudí, pokiaľ ide o vakcináciu. Chápem ich, sú ľudské,“ povedala prezidentka. Zároveň však dodala, že dôveruje odborníkom. "Som tu, aby som sa aj pred kamerami nechala zaočkovať,“ dodala. Sprevádza ju aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. Prítomný je aj eurokomisár Maroš Šefčovič.

Ďalší zdravotnícky personál bude očkovaný v nedeľu od 10. hodiny v nemocniciach v Nitre, Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. „Vakcína, na ktorú sme všetci čakali, je na Vianoce tu a bude distribuovaná ďalej. Som veľmi rád, že prvým človekom, ktorý bol zaočkovaný, je práve Vladimír Krčméry a ďalší hrdinovia, ktorí pracujú v našich nemocniciach,“ skonštatoval minister zdravotníctva Marek Krajčí.

PRÁVE TERAZ Slovensko začína s očkovaním proti KORONAVÍRUSu: Prvý dostal vakcínu profesor Krčméry

Medzi zaočkovanými v Bratislave bude aj prezidentka Zuzana Čaputová, členovia vlády a predstavitelia Národnej rady SR. Medzi prvými zaočkovali v nedeľu v košickej univerzitnej nemocnici proti ochoreniu COVID-19 aj bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera. 

Prezidentka Zuzana Čaputová sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Prezidentka Zuzana Čaputová sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Prezidentka Zuzana Čaputová sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Prezidentka Zuzana Čaputová sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Vakcína od spoločnosti Pfizer a BioNTech

Vakcína Comirnaty od konzorcia Pfizer a BioNTech je určená pre dospelých a dospievajúcich od 16 rokov. Podáva sa v dvoch dávkach do ramena, pričom odstup je 21 dní. Najčastejšie nežiaduce účinky sú podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zvyčajne mierne a krátkodobé. Patria k nim bolesť a začervenanie v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zimnica a horúčka. Ide o tzv. mRNA vakcínu, ktorá má pripraviť organizmus na obranu voči infekcii.

Koronavírus SARS-CoV-2 používa na vstup do buniek tzv. spike proteín. Vakcína obsahuje genetickú informáciu (mRNA) na jeho tvorbu. Imunitný systém vďaka tomu v prípade nákazy rozpozná spike proteín ako cudzí a spustí obrannú reakciu. „Imunitný systém ho rozpozná a dokáže voči nemu bojovať: protilátky a T-bunky vírus zabijú, zabránia jeho vstupu do ľudských buniek a zničia infikované bunky, a tak ochránia organizmus pred rozvojom ochorenia COVID-19," vysvetlil ŠÚKL. Doplnil, že spike proteín je len malou časťou vírusu a nie je schopný vyvolať infekciu COVID-19.

Viac o téme: OčkovaniePandémiaPrezidentkaKoronavírusZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu