Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci, ministri a prezidentka môžu chodiť do práce aj s KORONAVÍRUSOM

Ministri a premiér Igor Matovič na zasadnutí parlamentu
Ministri a premiér Igor Matovič na zasadnutí parlamentu (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Prezidentka, ministri, poslanci parlamentu či generálny prokurátor môžu po novom pracovať aj v prípade pozitívneho testu na ochorenie COVID-19 či kontaktu s pozitívne testovaným. Umožnila to nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Na pondelok poobede je zvolaná mimoriadna schôdza Národnej rady SR, naposledy koalícia nemala v pléne dostatok poslancov aj z dôvodov karantény.

Vyhláška umožňuje poslancom a ďalším osobám vykonávať prácu v prípade, ak by absenciou na pracovisku vážne ohrozili zabezpečenie chodu štátu alebo riešenie mimoriadnych úloh. Podmienkou je, aby nemali klinické príznaky ochorenia, nosili respirátory FFP2, používali rukavice, dezinfekciu či obmedzili pohyb na pracovisku. Zmena sa týka aj predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR, verejnej ochrankyne práv a predsedu Ústavného súdu SR.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Poslanci Národnej rady SR by mali v pondelok prerokovať presunuté novely zákonov, ktoré sa týkajú opätovného predlžovania núdzového stavu o 40 dní, a tiež zákona o Ústavnom súde. Jeho cieľom je doplniť možnosť prieskumu rozhodnutia o predĺžení núdzového stavu Ústavným súdom SR. Hlasovanie o novelách sa presunulo dvakrát, v prvom prípade koalícia nemala v pléne dostatok poslancov aj z dôvodov karantény.

Vyhláška ďalej špecifikuje nosenie respirátorov FFP2. V prípade opustenia karantény musia byť bez výdychového ventilu alebo prekryté chirurgickým rúškom. Po novom tiež platí, že osoba, ktorá bola v úzkom kontakte s pozitívne testovaným na nový koronavírus, musí dokončiť desaťdňovú izoláciu aj v prípade negatívneho výsledku testu. Izolácia sa začína počítať od dátumu posledného kontaktu s pozitívne testovanou osobou, pokiaľ sa počas týchto desať dní neprejaví ani jeden z príznakov ochorenia.

Viac o téme: PrácaPoslanciMinistriVyhláškaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu