Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Počasie na Slovensku včera prepísalo rekordy: Už o pár hodín príde zmena, dostaví sa zima!

Počasie pred sviatkami lámalo rekordy Zobraziť galériu (2)
Počasie pred sviatkami lámalo rekordy (Zdroj: tasr, ján zemiar)

BRATISLAVA - Meteorológovia namerali v stredu (23. 12.) v obci Sološnica (okres Malacky) takmer 15 stupňov Celzia. Išlo pravdepodobne o historicky najvyššiu teplotu vzduchu, aká bola na Slovensku 23. decembra zaznamenaná. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Doteraz platný rekord mal hodnotu 14,4 stupňa Celzia. "Takto teplo bolo v roku 2010 v Topoľčanoch," spresnili meteorológovia. Veľmi teplo v tomto období bolo aj v rokoch 2014 a 2015. "V roku 2015 sme 22. decembra namerali na stanici Kuchyňa - Malacky maximum teploty 14,7 stupňa Celzia," dodali. Chladnejšie počasie bolo podľa SHMÚ tesne pred Vianocami na území SR len v rokoch 2011, 2012 a 2016.

Včera bolo na Slovensku bezmála 15 °C Len 4 desatiny °C chýbali k tomu, aby sme dňa 23.12. namerali v obci Sološnica...

Uverejnil používateľ Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) Štvrtok 24. decembra 2020

Ochladenie dorazí už v najbližších hodinách

Meteorológovia avizujú v najbližších hodinách výrazné ochladzovanie v dôsledku studeného frontu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti. "Práve počas vianočných sviatkov sa tak dočkáme, aj keď len na krátko, príchodu zimy," spresnili meteorológovia.

Avizované ochladenie sa blíži Na Štedrý deň dopoludnia pripomína počasie skôr pokročilú jeseň ako zimu. Máme zamračené...

Uverejnil používateľ Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) Štvrtok 24. decembra 2020

Ako ďalej uviedli, vo štvrtok doobeda sú teploty takmer všade nad bodom mrazu. "V najteplejších lokalitách, napríklad aj v obci Rabča na Orave, sa ortuť teplomera pohybuje až na úrovni okolo siedmich stupňov Celzia," doplnili. Slabý mráz sa vyskytuje len na Lomnickom štíte, snehové zrážky sú podľa SHMÚ až od nadmorskej výšky 2000 metrov nad morom.

Meteorológovia vydali výstrahy pred vetrom

Meteorológovia upozorňujú na vietor na hrebeňoch hôr vo štvrtok od 18.00 h do polnoci. Výstraha prvého stupňa sa týka okresov prevažne severného Slovenska v oblasti Tatier a Nízkych Tatier. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Počasie na Slovensku včera
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Rýchlosť vetra na hrebeňoch hôr môže miestami dosiahnuť v nárazoch od 110 do 135 kilometrov za hodinu. "Predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," spresnili meteorológovia. Výstraha prvého stupňa platí pre horské oblasti okresov Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno a Tvrdošín.

Viac o téme: ZimaPočasieVietorMrázSviatkyPríchodOchladenieVýstrahySHMÚVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu