Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Cez bankomaty bielili účty!

Zobraziť galériu (2)

NITRA - Nitrianskej polícii sa podaril husársky kúsok! Zatkli a do väzby posadili Rumuna, ktorý s dvoma kumpánmi vyberal zo slovenských bankomatov peniaze nič netušiacim ľuďom žijúcich v zahraničí.

Používali pri tom falošné bankomatové karty, ktoré mali označené PIN-kódmi. Vybratú hotovosť vzápätí vkladali na nové bankové účty. Čísla od nich dostávali prostredníctvom telefonických inštrukcií. Pravdepodobne ide o dobre organizovaný medzinárodný gang.

"Okrádali zahraničnú klientelu, ktorá mala založené účty najmä v anglických bankách," povedal vyšetrovateľ Úradu justičnej a kriminálnej polície OR PZ v Nitre Mário Šrank. "Mali sme len 48 hodín na to, aby sme dokázali, že zadržaný muž skutočne spáchal trestný čin. Keby sa nám to nepodarilo, s veľkou pravdepodobnosťou by sme už o ňom nepočuli. Oslovili sme niekoľko expertov, ktorí potvrdili, že ide o falošné bankomatové karty, ktoré sa dajú objednať aj cez internet a vyrábajú sa najmä v Rusku, odkiaľ sa distribuujú do celého sveta," povedal Šrank.

Karty, ktoré mal Rumun pri zatknutí pri sebe, polícia overila. "Slovákov môžeme uistiť, že ich peniaze na účtoch sú zatiaľ v bezpečí. Otázne však je, koľko bankových klientov zo zahraničia je poškodených. V tomto smere je vyšetrovanie stále otvorené, spolupracujeme so všetkými svetovými bankami a ich pobočkami vrátane tých na Slovensku," zdôraznil Šrank.

Rumuna sa pritom podarilo zatknúť vďaka pozornosti bankovej ochranky, ktorá si koncom augusta všimla troch podozrivých mužov stojacich pri bankomate v jednej z nitrianskych pobočiek ČSOB. Zdalo sa im zvláštne, že chlapi neustále menia karty a pokúšajú sa vybrať čo najvyššiu hotovosť. Opatrne zavolali políciu a tá jedného z mužov chytila priamo pri čine.

V čase zatknutia mal Rumun pri sebe viac ako 40 už na pohľad falošných kariet a stotisíc v hotovosti! Podľa vyšetrovateľa Mária Šranka stihli traja muži počas jednej hodiny vybrať asi 300-tisíc. Falošné karty boli pripravené tak, že sa jednou dalo dostať cez jeden PIN-kód do viacerých účtov. "Cristinel V. N. (28) tvrdil, že pracuje pre mafiu, ktorá mu jednoducho v Londýne dala karty a poslala ho pracovať na Slovensko. Tvrdí, že sa bojí hovoriť, pretože by mu siahli na život," dodal Mário Šrank. V súčasnosti je Cristinel V. N. vo väzbe, obvinený z trestného činu neoprávneného vyrobenia a používania elektronického platobného prostriedku a inej platobnej karty. Hrozí mu až päť rokov väzenia.

Úradovali aj v iných mestách

Polícia zistila, že sa Rumun na Slovensku neocitol po prvýkrát. Spolu so svojimi kumpánmi Liviusom S. a Ionutom M., po ktorých polícia pátra, vybrali peniaze z bankomatov aj v Košiciach a iných slovenských mestách, dokonca aj v Českej republike. Slovenskí policajti spolupracujú s Europolom, aby zistili, koľko ľudí takto okradli. Pravdepodobne ide o dobre organizovaný medzinárodný gang. Jeden z trojice bol totiž za podobný trestný čin stíhaný dokonca v Taliansku a Belgicku.

Stretli ste sa už s falošnou bankomatovou kartou?
Ozvite sa nám na tip@novycas.sk!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu