Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Klienti zariadení sociálnych služieb môžu ísť na Vianoce domov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Klienti zariadení sociálnych služieb môžu byť na Vianoce so svojimi blízkymi. Informovalo o tom Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR s tým, že k tomu v súčinnosti s Úradom verejného zdravotníctva SR vypracovali usmernenie s odporúčaniami pre poskytovateľov sociálnych služieb.

"Pretrvávajúca epidemiologická situácia súvisiaca s ochorením COVID-19 na Slovensku má negatívne dosahy nielen na ekonomiku, ale aj na psychiku klientov ZSS a Centier pre deti a rodiny (CDR), ktorí nemôžu prijímať návštevy svojich blízkych a navštevovať ich tak, ako by si to prijali," podotkol rezort s tým, že preto hľadal možnosti, ako týmto ľuďom umožniť prežiť vianočné sviatky v kruhu svojej rodiny tak, aby bola zabezpečená jednak ich ochrana zdravia pri odchode zo zariadenia, ale aj pri návrate. "V spolupráci s hlavným hygienikom a epidemiológmi sme vypracovali usmernenie, v ktorom zariadeniam poskytujúcim sociálne služby pobytovou formou odporúčame kroky na vytvorenie bezpečných podmienok kontaktu svojich klientov s príbuznými," vysvetlila štátna tajomníčka rezortu práce Soňa Gaborčáková.

Na Vianoce tak môžu ísť k svojim rodinám tí klienti, ktorí v posledných 90 dňoch mali pozitívny test na ochorenie COVID-19 a sú po ukončenej karanténe, bez príznakov ochorenia, spresnil rezort. Do zariadenia sa potom môžu bezpečne vrátiť bez potreby absolvovania antigénového alebo PCR testu. "Ak však v rámci svojho pobytu mimo zariadenia prekročia obdobie 90 dní po potvrdenej pozitivite ochorenia COVID-19, respektíve majú klinické príznaky tohto ochorenia, rezort práce odporúča zariadeniam pretestovať klientov antigénovým testom alebo priniesť negatívny výsledok PCR testu nie starší ako 24 hodín," upozornil rezort.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Klienti ZSS, ktorí mali v zariadení v rámci posledného priebežného 10-dňového testovania antigénovými testami negatívny výsledok, môžu rovnako zariadenie počas sviatkov opustiť. Ministerstvo práce však pri ich návrate odporúča zariadeniam v záujme bezpečnosti vrátenia sa do kolektívu otestovať klientov antigénovým testom alebo ich poprosiť, aby sa preukázali negatívnym PCR testom nie starším ako 24 hodín. "Počas vianočných sviatkov však nebudú môcť opustiť zariadenie klienti, ktorí mali v rámci posledného priebežného 10-dňového testovania antigénovými testami pozitívny výsledok," zdôraznil rezort.

Usmernenie sa týka aj návštev klientov ZSS. Tie budú možné, ale iba v tých zariadeniach a v častiach zariadení, ktoré nie sú v karanténe a za prísnych protiepidemiologických opatrení, ako napríklad vymedzený čas návštevy do jednej hodiny, stanovený minimálny časový odstup medzi návštevami potrebný a vyhradený na dezinfikovanie priestorov a podobne.

"Zároveň zariadeniam odporúčame, aby každú návštevu, ktorá sa nevie preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 24 hodín, testovali antigénovými testami pred uskutočnením návštevy. Bez toho im nebude umožnený vstup," priblížila štátna tajomníčka. Rezort deklaruje, že na tieto účely zabezpečilo dostatok antigénových testov.

V zariadeniach, kde je nariadená karanténa, respektíve v jeho časti, nebude možné realizovať návštevy. "V takýchto prípadoch odporúčame zariadeniam využiť na sprostredkovanie osobného kontaktu klienta so svojimi príbuznými a blízkymi na diaľku informačno-komunikačné technológie," uzavrela Gaborčáková.

Usmernenie počas Vianoc je príliš benevolentné

Usmernenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Úradu verejného zdravotníctva SR o tom, že niektorí klienti zariadení sociálnych služieb sa môžu na Vianoce vrátiť domov, s odporúčaniami, že ZSS by mohli umožniť aj návštevy svojich klientov, považuje Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb v SR za príliš benevolentné.

Vedenie asociácie je týmto usmernením prekvapené, keďže pandemická situácia je zhoršená v celej SR a s usmernením podľa jeho slov nie sú stotožnení ani epidemiológovia či mnohí odborníci. "Chápeme, že rezort takto reagoval na požiadavky časti zriaďovateľov a poskytovateľov, ktorí pred tromi týždňami žiadali uvoľnenie návštev za istých podmienok počas sviatkov. Fakt však je, že za tie tri týždne sa epidemiologická situácia v SR posunula a, žiaľ, nie k lepšiemu," podotkla asociácia.

Vedenie asociácie pripomína poskytovateľom a tiež príbuzným, ktorí majú svojich blízkych v ZSS, že ide len o "odporúčanie" rezortu, ako minimálne chrániť klientov a ZSS pred nákazou. "Ak podľa pandemického plánu a semafora štatutár alebo riaditeľ ZSS usúdi, že potrebuje na ochranu klientov a zamestnancov prísnejšie opatrenia, asociácia radí svojim členom vydať tieto prísnejšie opatrenia ako interný dokument a oboznámiť s nimi klientov, zamestnancov aj príbuzných," dodáva asociácia s tým, že za životy klientov a zamestnancov nesie trestnoprávnu zodpovednosť štatutár ZSS a nie MPSVR alebo hlavný hygienik.

Asociácia napríklad radí ZSS, aby klientom, ktorí na vianočné sviatky odchádzajú domov, dali podmienku pred návratom absolvovať nie antigénový, ale PCR test na prítomnosť nového koronavírusu, ideálne nie starší ako 12 hodín, no maximálne 48 hodín. Následne odporúčajú aj päťdňovú karanténu, po ktorej by sa mal spraviť ešte ďalší kontrolný antigénový test.

Výhrady má asociácia aj voči návštevám v zariadeniach. "Ak čelíte udalosti, že príbuzní obišli personál, zavolali samotnému prijímateľovi a ten sa s nimi bez rúška stretol pri plote či pri dverách zariadenia, a dokonca by rúško nemal ani daný príbuzný, v takomto prípade volajte políciu, lebo daný príbuzný sa mohol dopustiť trestného činu verejného ohrozenia a šírenia nákazlivého ochorenia," uzatvára asociácia.

Viac o téme: VianoceKoronavírusZSS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu