Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ústavný súd súhlasil s rozšírením dôvodov väzby pre Kajetána Kičuru

Kajetán Kičura
Kajetán Kičura (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

KOŠICE - Ústavný súd SR v stredu súhlasil s väzbou bývalého predsedu Správy štátnych hmotných rezerv SR Kajetána Kičuru aj pre ďalšie skutky, pre ktoré mu vzniesol obvinenie prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. ÚS vo veci rozhodoval z dôvodu, že Kičura je sudca, aj keď s prerušeným výkonom funkcie. Podľa informácie z ÚS rozhodnutie padlo na neverejnom zasadnutí pléna.

Kajetán Kičura je vo väzbe od 23. apríla, prokurátor ho vtedy obvinil z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. ÚS v tom čase s väzbou súhlasil. V júli a auguste pribudli voči nemu ďalšie obvinenia.

V novembri rozhodol Najvyšší súd SR o predĺžení lehoty trvania väzby u Kičuru do 21. júna 2021. Zároveň NS zamietol sťažnosť prokurátora ÚŠP proti rozhodnutiu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu nerozšíriť dôvody väzby u obvineného. "NS SR v tejto súvislosti poukazuje na to, že Ústavný súd dal vo vzťahu k obvinenému súhlas na jeho väzobné stíhanie len v súvislosti s uznesením o vznesení obvinenia z 21. apríla. Vo vzťahu k ďalším uzneseniam o vznesení obvinenia je preto potrebné opätovne žiadať Ústavný súd SR o súhlas," vysvetlila vtedy hovorkyňa NS Alexandra Važanová.

Kajetán Kičura bol predsedom SŠHR. Nová vláda ho odvolala koncom marca. Dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu. Obvinený odmietol obvinenia súvisiace s uzatvorením zmlúv SŠHR, ako aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.

Národná kriminálna agentúra ešte v marci začala trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach SŠHR pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave.

Viac o téme: VäzbaÚstavný súdKajetán Kičura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu