Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

KORONAVÍRUS Únia miest žiada vládu, aby prijala opatrenia, ktoré dostanú deti do škôl bez testovania

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček
Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Únia miest Slovenska (ÚMS) je presvedčená, že návrh zabezpečiť návrat starších detí do škôl prostredníctvom plošného testovania na školách je pre väčšinu miest neprijateľný a nerealizovateľný. S podporou členských miest preto únia žiada, aby bol buď zrealizovaný semafor, ktorý predložil minister školstva, alebo sa našlo iné riešenie bez nutnosti testovania.

"Žiadame  vládu SR a epidemiológov, aby navrhli a prijali také opatrenia, prostredníctvom ktorého bude bez nutnosti testovania umožnený v januári  2021 plynulý návrat detí do škôl," informoval prezident únie a primátor Trenčína Richard Rybníček.

Zdôraznil, že ÚMS reaguje nielen na dôležitosť návratu detí do škôl, ale aj na celkovú epidemiologickú situáciu na Slovensku. "S obavami sledujeme v našich mestách nárast mobility a koncentráciu ľudí a to v čase, keď nám dramaticky narastá počet nakazených a chorých. Máme, žiaľ, pocit, že sa opatrenia a ich dodržiavanie vymykajú spod kontroly štátu," dodal šéf samosprávneho združenia.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Od pondelka je možné obnoviť školské vyučovanie a prevádzku v školách (2. stupeň základnej školy a stredné školy), ak sa tak rozhodne ich zriaďovateľ. Žiaci, jeden z ich zákonných zástupcov a zamestnanci školy sa však musia preukázať negatívnym výsledkom antigénového testu či negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Test však nesmie byť starší ako sedem dní. Vyplýva to z vyhlášky, ktorú zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR. Školy, ktoré sa rozhodli nezapojiť do testovania, učia aj naďalej dištančnou formou.

Viac o téme: OpatreniaTestovanieKoronavírusÚnia miest Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu