Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Slovensku sa výrazne oteplí: Má to však háčik! Vyššie teploty bude sprevádzať nepríjemný jav

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Počasie posledných dní bolo o čosi chladnejšie, než sme boli zvyknutí. Na samom konci jesene totiž prišiel na Slovensko prvý závan zimy. V hlavnom meste vo štvrtok dokonca napadlo pár centimetrov snehu. Skupenstvo zrážok ale bolo rôzne, meteorológovia pozorovali sneženie, dážď so snehom, dážď, zmrznutý či mrznúci dážď. Slovensko teraz čaká oteplenie, avšak udrie silný vietor.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) ešte v ranných hodinách varoval pred nárazovým vetrom v západnej a severozápadnej časti územia, ktorého sila sa ešte zvýši v horských oblastiach. Prvostupňová výstraha potrvá až do sobotňajšieho poludnia. Podľa SHMÚ bude nárazový vietor vo vyznačených horských oblastiach dosahovať rýchlosť 65 až 75 km/h.

Na Slovensku sa výrazne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

V piatok k nám začal od juhu prúdiť teplý vzduch a meteorológovia avizujú citeľné oteplenie.  

Sobota

Po prednej strane rozsiahlej tlakovej níže nad západnou Európou a západným Stredomorím zosilnie od juhu do našej oblasti prílev teplého vzduchu.

Bude prevažne oblačno, menej oblakov sa vyskytne iba miestami. Ojedinele treba rátať s dažďom alebo mrholením, vo vysokých polohách so snežením.

Na Slovensku sa výrazne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota klesne na 5 až 0 stupňov, v dolinách môže aj slabo mrznúť. Najvyššia denná teplota dovŕši 5 až 10, na západe a na krajnom východe miestami do 13 stupňov.

Zafúka prevažne juhovýchodný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h, na západe v nárazoch dosiahne okolo 55 km/h. Na juhu stredného Slovenska a na východe by malo len pofukovať. Na hrebeňoch hôr hrozí búrlivý vietor až víchrica.

Nedeľa

Medzi tlakovou nížou nad západnou Európou a západným Stredomorím a mohutnou tlakovou výšou nad západným Ruskom k nám bude od juhovýchodu pokračovať prílev teplého vzduchu.

Druhá adventná nedeľa bude polojasná až oblačná, len na juhozápade bude postupne pribúdať ďalšia oblačnosť a ojedinele tam aj spŕchne.

Na Slovensku sa výrazne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 7 až 2 stupne, ešte nižšie teploty sa očakávajú najmä v údoliach. Maximálna denná teplota sa vyšplhá na 7 až 12 stupňov.

Fúkať bude juhovýchodný až južný vietor rýchlosťou 10 až 25, na juhozápade okolo 35 a v nárazoch 55 km/h. Na horách bude naďalej silno veterno.

Viac o téme: PredpoveďPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu