Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SHMÚ varuje pred silným vetrom: Upozorňuje tiež na smog v Jelšave a okolí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V západnej a sevorozápadnej časti územia SR hrozí počas piatka nárazový vietor, ktorého sila sa ešte zvýši v horských oblastiach. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 1. stupňa, pre oblasť Tatier platí zvýšený stupeň.

Kým v nižších oblastiach Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja sa do 16.00 h môže vyskytnúť vietor, ktorý bude mať v nárazoch rýchlosť 65 - 75 km/h, v horských oblastiach západného, severozápadného a stredného Slovenska môže ísť o rýchlosť 110 - 120 km h.

V oblasti Vysokých a Nízkych Tatier sa na hrebeňoch očakáva vietor s priemernou rýchlosťou 90 až 105 km/h, v nárazoch môže dosahovať až 135 - 160 km/h. Výstraha pred vetrom na horách platí nielen na piatok, ale aj na sobotu (5.12.). 

SHMÚ varuje pred silným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ takisto upozorňuje na smogovú situáciu v Jelšave a okolí, spôsobenú zvýšeným rozptylom častíc PM10. Upozornenie platí do odvolania. Podľa meteorológov sú príčinami smogovej situácie vysoké emisie PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, možný vplyv priemyslu a dopravy, ale aj nepriaznivé rozptylové podmienky vďaka polohe v horskej doline.

Viac o téme: PočasieVietorSmogVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu