Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rana pre jedného z najbohatších Slovákov: Haščák strávil noc v cele, potupné odovzdanie moci

Haščáka zadržali počas včerajšieho dňa a v rukách orgánov je doteraz Zobraziť galériu (5)
Haščáka zadržali počas včerajšieho dňa a v rukách orgánov je doteraz (Zdroj: Topky/Maarty, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Pre šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka sa včerajšok zapíše do pamäti veľkými písmenami. Po tom, ako včera zasiahlo obrovské množstvo policajných zložiek v Digital Parku, kde Penta sídli prišiel v sprievode aj Haščák. Ten sa však na konci večera z rúk polície nedostal a noc strávil v policajnej cele. Navyše sa Haščák už vzdáva všetkých výkonných funkcií v Pente.

Okrem toho, že prebehla aj prehliadka priestorov Penty, ešte v ten istý deň voči Haščákovi vzniesli obvinenie z korupcie a prania špinavých peňazí. "Zásah polície v priestoroch finančnej skupiny Penta a obvinenie jej spolumajiteľa Jaroslava Haščáka sú neprimerané a neopodstatnené," povedal včera hovorca finančnej skupiny Martin Danko.

Aktualizácia 14:30

Podľa Denníka N navyše prokurátor podá návrh na vzatie Haščáka do väzby a podľa ich informácií to musí urobiť najneskôr do štvrtka poobedia.

Šéf SIS nevie bližšie informácie

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský nemá bližšie informácie k zadržaniu viacerých osôb pri akcii Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Nevie, či skutky, ktoré sa im dávajú za vinu, súviseli s prácou príslušníkov SIS. Povedal to po rokovaní Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti SIS v súvislosti s tým, že polícia zadržala spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka, námestníka riaditeľa SIS a bývalého šéfa kontrarozviedky.

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Pčolinský si nie je istý, či osoba, ktorá mala ponúkať predaj nahrávky Gorila, k nej aj mala prístup. Na otázku o spolupráci s políciou v kauze Gorila odpovedal, že sa stretol so šéfkou vyšetrovacieho tímu a prekonzultovali možnosti ďalšieho postupu.

"Neviem celkový počet ani všetky mená. Nemáme ani informácie o tom, či skutky, ktoré sa im kladú za vinu, ak sa im nejaké kladú, sa odohrali v nejakej súvislosti so SIS alebo ich pôsobením v SIS. Neviem, v akom období sa skutky mali stať," skonštatoval. Ak dostane oficiálne informácie a zistí sa objektívna realita, bude konať. Zatiaľ podľa jeho slov SIS na tomto s políciou nespolupracuje.

O možnom kupovaní nahrávky vie len z médií

Informácie o možnom odkúpení nahrávky Gorila Jaroslavom Haščákom od bývalého šéfa SIS má podľa vlastných slov len z médií. "Neviem, aká je v tejto veci dôkazná situácia, vyšetrovanie si vedú orgány činné v trestnom konaní, teda tím Gorila pod dozorom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), takže nemám bližšie informácie," hovorí. Na otázku, či SIS vedela o predaji nahrávky, povedal, že sa neskôr hovorilo o takejto možnosti, no nepozná dôkaznú situáciu.

V kauze Gorila mali podľa jeho slov pred dvoma týždňami krátku poradu so šéfkou vyšetrovacieho tímu a dvoma prokurátormi ÚŠP. "Dohodli sme sa, akým spôsobom budeme pri ich dožiadaniach postupovať, aby sme si veci predkonzultovali, aby boli právne v poriadku a zároveň, aby bol dodržaný zákon aj u nás a plus, aby im to potom prešlo na hlavnom pojednávaní ako zákonný dôkaz," ozrejmil. Na otázku, či vo veci vidí šancu na posun, odpovedal, že nepozná obsah policajných spisov.

Krajčí vidí za zásahom potvrdenie deformácie trhu zdravotníctva

Utorkový zásah polície v sídle Penty je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) potvrdením toho, že trh zdravotníctva na Slovensku bol veľmi deformovaný. Povedal to v stredu po rokovaní vlády.

Rana pre jedného z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

"Do veľkej miery bol deformovaný oligarchami, ktorí podnikajú v zdravotníctve na Slovensku a ktorí sa znížili k praktikám korupcie a spolupracovali s vysokými štátnymi predstaviteľmi pre biznis v zdravotníctve," dodal šéf rezortu zdravotníctva. Predpokladá, že orgány činné v trestnom konaní určite majú dôkazy o korupcii, keďže vykonali raziu. Krajčí verí, že vláde sa bude aj naďalej dariť čistiť".

Zadržali dve osoby, trom vzniesli obvinenie

K utorňajšej akcii NAKA už vydala stanovisko aj samotná polícia na sociálnej sieti. "Zadržali sme dve osoby a trom osobám bolo vznesené obvinenie pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa vo viacčinnom súbehu s obzvlášť závažným zločinom prijímania úplatku a pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti formou spolupáchateľstva," píšu policajné zložky v statuse. Polícia k tomuto záveru dospela po dohode vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry s dozorujúcim prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry.

Vzdáva sa výkonných funkcií v Pente

Jaroslav Haščák, spolumajiteľ investičnej skupiny Penta, sa vzdáva všetkých výkonných pozícií v Pente. Naďalej zostáva jej spoluvlastníkom. Riadiace pozície po Haščákovi preberá Iain Child. "Vzhľadom na vzniknutú situáciu sa vzdáva všetkých výkonných pozícií v investičnej skupine Penta. Naďalej zostáva jej spoluvlastníkom. Riadiace pozície po J. Haščákovi v Pente preberá Iain Child, ktorý bude pôsobiť ako Riadiaci Partner divízie Buy Out, ktorá zodpovedá za všetky investičné projekty Penty s výnimkou Penta Real Estate," informoval hovorca finančnej skupiny Martin Danko

Rana pre jedného z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Iain Child sa stal spolumajiteľom Penty v novembri 2010. Predtým pôsobil v Deloitte Central Europe na pozícii Senior Partnera. Iain pochádza z Veľkej Británie, dlhodobo žije a pracuje na Slovensku. V Pente má na starosti predovšetkým investície v Primabanke a vo Fortuna Entertainment Group.  


MIMORIADNE V Pente zasahuje NAKA! Prvé FOTO zadržaného Jaroslava Haščáka, obvinenie z prania špinavých peňazí


Prípad Gorila a noc v cele

Jaroslav Haščák sa v utorok podľa hovorcu zúčastnil na plánovanom výsluchu. Mal sa týkať "starého podozrenia z trestnej činnosti z údajného nelegálneho obchodovania s nahrávkami z kauzy Gorila". Šéfovi Penty bolo po výsluchu vznesené obvinenie. "V tejto záležitosti, ako aj počas viac ako ôsmich rokov trvajúceho vyšetrovania kauzy Gorila poskytoval Jaroslav Haščák vždy plnú súčinnosť," tvrdí Danko.

Rana pre jedného z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Včerajšok strávili policajní kukláči v sídle Penty a zdržali sa tam až do polnoci. Pohybovali sa medzi šiestym a siedmim poschodím. V týchto priestoroch sídli vedenie Penty. Podľa Denníka N bol následne Haščák podzemnou garážou prevezený naspäť na políciu, kde zostáva zadržaný a noc strávil v cele predbežného zadržania. V týchto chvíľach ešte nie je isté, či Haščák putuje do vyšetrovacej väzby. Túto väzbu môže potvrdiť alebo zrušiť až Špecializovaný trestný súd.

Obvinenia odmieta

Jaroslav Haščák tiež odmieta akékoľvek nelegálne konanie v súvislosti s aktivitami bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby Ľubomíra Arpáša. "Podnikne všetky právne kroky na svoju ochranu," povedal Danko.

Šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka mal podľa medializovaných informácií obviniť policajný vyšetrovateľ z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. V bratislavskom Digital Parku, kde sídli finančná skupina Penta, zasahovali v utorok ozbrojení policajti. Polícia zásah nekomentuje, odkázala na Úrad špeciálnej prokuratúry.

Viac o téme: ZadržanieJaroslav HaščákPenta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu