Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

K voľbe šéfa Generálnej prokuratúry by malo prísť až po dohode v koalícii, hovorí Matovič

Premiér Igor Matovič Zobraziť galériu (3)
Premiér Igor Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - K voľbe šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR by malo prísť až vtedy, keď bude dohoda v koalícii. Premiér Igor Matovič (OĽANO) to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Zdôvodňuje to aj tým, že podľa jeho informácií niektorá z koaličných strán rokovala o kandidátoch s opozíciou.

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) v relácii povedala v súvislosti s riešením pandémie, že strana Za ľudí je za komunitné testovanie, napríklad v domovoch sociálnych služieb či v ohniskách nákazy. Prioritou je poslať deti do škôl. Premiér potvrdil, že pripravuje doplňujúci spôsob testovania. Poslanec Národnej rady SR Ladislav Kamenický z opozičného Smeru-SD kritizoval, že sa prezentujú iba dve alternatívy riešenia pandemickej situácie - tvrdý lockdown alebo testovanie. Považuje za chybu, že pri plošnom testovaní neboli ľudia po pozitívnom výsledku antigénového testu pretestovaní PCR testom.

"Štatistiky, ktoré máme, sú také skreslené, že z toho nevieme absolútne nič," poznamenal. Kamenický nepredpokladá, že by koaliční poslanci podporili návrh na referendum, ktoré navrhuje Smer-SD v rámci mimoriadnej schôdze. V prípade neúspechu chce strana pri organizácii referenda hľadať podporu u odborárov či ďalších združení.

K voľbe šéfa Generálnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Remišová uviedla, že ak by bolo referendum platné, poslanci Za ľudí by hlasovali za vyhlásenie predčasných volieb. Remišová sa vyjadrila tiež k rokovaniu koaličných lídrov, ktoré sa uskutočnilo v nemocnici, kde bol hospitalizovaný predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Vzhľadom na reakcie by sa na ňom už druhý raz nezúčastnila.

Odmietam zelenú kartu, hovorí Šeliga

Koalícia má povinnosť sa dohodnúť na jednom kandidátovi na generálneho prokurátora. Podpredseda parlamentu a Za ľudí Juraj Šeliga to povedal v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Nepáči sa mu princíp zelenej karty pre poslancov. Podpredseda Smeru-SD a poslanec Richard Takáč povedal, že ak sa v prvom kole nepodarí kandidáta zvoliť, Smer-SD si možno na klub zavolá dvoch uchádzačov, ktorí postúpia do opakovanej voľby. Keďže za niektoré zákony hlasuje aj opozícia, je podľa Šeligu v poriadku, ak by za koaličného kandidáta hlasovala aj opozícia. Bolo by však podľa neho nešťastné, ak by sa koalícia nedohodla a niekto z koalície by šiel rokovať s opozíciou. "Mne sa nepáči prístup zelenej karty. Máme sedem kvalitných kandidátov," povedal Šeliga. V Za ľudí si podľa neho zostavili poradie uchádzačov, traja, respektíve štyria, sú pre nich prijateľní. Mená nekonkretizoval.

Podpredseda NR SR Juraj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Tvrdé verejné vypočutie bolo podľa neho potrebné. Hoci sa šéfom prokurátorov stane len jeden z nich, ďalší môžu byť námestníkmi alebo v iných vysokých funkciách, preto bolo potrebné ich preveriť. Takáč potvrdil, že poslanci Smeru-SD sa na voľbe kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR zúčastnia, no nebudú hlasovať ani za jedného. Chcú navrhnúť tajnú voľbu kandidáta. Dodal, že Smer-SD nerokoval so žiadnou koaličnou stranou o voľbe. Šeliga mal vysvetľovať, za čo by sa mal šéf Smeru-SD Robert Fico priznať, keďže mu opakovane odkazuje, že priznanie je poľahčujúca okolnosť. Podpredseda parlamentu v súvislosti so zatýkaním viacerých bývalých funkcionárov polície či justície povedal, že Fico ako dlhoročný premiér musel vedieť, čo sa deje. Čas podľa neho preukáže, či a v akej miere bol trestnoprávne zodpovedný. Politicky zodpovedný podľa neho určite bol.

Šeliga je za testovanie v školách. Na margo celoplošného testovania pred Vianocami povedal, že je kľúčové, aby sa počas sviatkov spomalila mobilita. Za ľudí sa bude snažiť presadiť také opatrenia, aby nebol úplný lockdown. Podpredseda NR SR kritizoval sobotné (28. 11.) protesty pred domom premiéra Igora Matoviča (OĽANO). V prípade dávnejších protestov pred komplexom Bonaparte, kde býval Fico, bola podľa Šeligu situácia iná. Bonaparte sa považuje za symbol korupcie. Šeliga uznal, že zo strany koaličných partnerov bolo nešťastné ísť za šéfom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) do nemocnice. Kollár by mal podľa Takáča odstúpiť z funkcie.

Viac o téme: DohodaKoalíciaSmer-SDZelená kartaGenerálna prokuratúraJuraj Šeliga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu